ЗАПИСНИК О РАДУ ЖИРИЈА
22 ФЕСТИВАЛА ДУХОВНЕ МУЗИКЕ
ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА
На седници одржаној 15. 7.2016. године

 Чланови жирија:
Епископ викарни и топлички, Господин Арсеније – председник
Вокална уметница, Јасмина Трумбеташ Петровић
Диригент, Александар Спасић
 

Констатовали су да је на Фестивалу  наступило 35 извођачких ансамбала:  5 извођачких ансамбала на свечном концерту прошлогодишњих победника (један дечји, један вокални ансамбл, један камерни хор, један велики мешовити хор и хор свих учесника свечаног отварања) 23 у такмичарској конкуренцији по категоријама (3 дечја хора, 2 вокална ансамбла, 15 камерних хорова и 3 велика мешовтита хора) 5 као гости Фестивала (два дечја хора, један вокални ансамбл један камерни хор и један велики хор) и 2 на сесијама Округлог стола (хор цркве Александар Невски на промоцији зборника „Свеноћно бденије Уроша Лалицког и хор „Покров Пресвете Богородице из Сурчина на промоцији ЦД-а ХРИСТОС ПОСРЕДИ НАС!), на 10 концертних вечери у Крипти храма Светог Саве (са почетком од 20 часова, сам концерта 28.6. који је почео у 19 часова) и на 4 сесије Округлог стола у парохијском дому храма Светог Саве (са почетком у 18 часова) у периоду од 18.6. до 10.7.2016. године, у терминима суботом (18, 25.6. и 2, 9.7.2016.), уторком (21, 28.6. и 5.7.2016.) и четвртком (23, 30.6. и 7, 9.7.2016.). Четири сесије Округлог стола су одржане у терминима недељом (19, 26.6. и 3, 10.7.2016. – детаљније у редовном извештају Скупштини удружења).

        Пошто је код кандидата за награде констатовано испуњавање Статутом и одлуком Скупштине Фестивала, одређених пропозиција за Награду Војислав Илић и Посебне похвале Фестивала, жири је једногласно одлучио да се:

          У категорији – Дечјем хору

        За аутентично извођење духовне музике,

        Награда Војислав Илић додели дечјем хору Свети кнез Лазар из Крушевца – под управом Весне Пешић.

        Предложи Скупштини удружења Хорови међу фрескама за Посебну похвалу дечји хор Ваведење Пресвете Богородице из Обреновца – под управом Маје Лучић Јовановић.

        И Захвалнице за учешће на Фестивалу дечјим хоровима Панчевачког српског црквеног певачког сруштва – под управом Бојане Стражмештеров, Свети Јоаким и Ана – под управом Данила Томића и ПД Преображење – под управом Ане Симоновић.

          У категорији – Вокалном ансамблу (до 16 певача)

        За аутентично извођење духовне музике,

          Награда Војислав Илић додели Мушком вокалном ансамблу Константин из Ниша – под управом Далибора Марковића.

        Предложи Скупштини удружења Хорови међу фрескама за Посебну похвалу женски вокални ансамбл Везак из Сурчина – под уметничким руководством Маје Алексић.

          У категорији – Камерном хору (до 32 певача)

          За аутентично извођење духовне музике,

Награда Војислав Илић додели хору Аллилуиа из Београда – под управом Милице Радивојевић.

Предложи Скупштини удружења Хорови међу фрескама за Посебну похвалу хорове Свети Ђотђе, Чукатица – под управом Емилије Милин, Свети Василије Острошки, Бежанија – под управом Катарине Божић и Певачко друштву Мокрањац поводом 85. година постојања.

          И Захвалнице за учешће на Фестивалу, гостима: Мушком екуменском хору и Хору Младих православних американаца.

          У категорији – Великом хору (преко 32 певача)

          За аутентично извођење духовне музике,

Награда Војислав Илић  не додели.

Предложи Скупштини удружења Хорови међу фрескама за Посебну похвалу Панчевачко српско црквено певачко друштво – под управом Вере Царине.

И Захвалница за учешће на Фестивалу, хор Певачко друштва Слога из Сарајева, Федерација БиХ – под управом Стефана Мојсиловића и госту Фстивала Мешовитом аматерском хору Војске Србије из Београда – под управом Катарине Божић.

У категорији Диригенту

За истраживачки рад и извођење дела старих домаћих аутора духовне музике

Награда Војислав Илић  додели Братиславу Прокићу из Београда за извођење капиталног дела Исидора Бајића – Литургију Св. Јована Златоустог.

Предложи Скупштини удружења Хорови међу фрескама за Посебну похвалу Предрага Миодрага из Београда за целокупан концертни програм састављен од старих домаћи аутора духовне музике.

У категорији Диригенту

За истраживачки рад и извођење дела савремених домаћих аутора духовне музике

Награда Војислав Илић  додели Катарини Божић из Београда.

Предложи Скупштини удружења Хорови међу фрескама за Посебну похвалу Драгана Васиљевића из Ваљева.

 

Жири такође предлаже Скупштину удружења Хорови међу фрескама да се у категорији Најизвођенијем домаћем савременом композитору од ове године уведе и Награда Војислав Илић за посебно обимно, на Фестивалу, изведеног савременог аутора и да се додели Миодрагу Говедарици из Београда.

Жири је констатовао апсолутни рекорд у броју учесника на овогодишњем Фестивалу и потребу да, обзиорм на овако велико интересовање домаћих хорова за учешће на Фестивалу, треба организовати претходна приступна – квалификациона такмичења по категоријама како би на завршном Фестивалу, на мањем броју концерата, наступио само избор најбољих, директних конкурената за награде и похвале.

Такође и општи раст квалитета и програмских опредељења (класична духовна музика, у обредима употребљива духовна музика и богомољачке песме) понуђених и изведених концертних програма и Фестивала у целости, са око 30% премијерно изведених дела страних, старих или савремених аутора духовне музике и преко 50% домаћих, старих или савремених аутора духовне музике.

        Педложио је, такође, да се размотре други модалитети опстанка Фестивала, обзиром на изостанак задовољавајуће, неопходне финансијске подршке институција културе које на својим редовним годишњим конкурсима нису определиле средства у траженом обиму или оупште за реализацију овогодишњег Фестивала.

 

Епископ викарни и топлички, Господин Арсеније – председник

Вокална уметница, Јасмина Трумбеташ Петровић

Диригент, Александар Спасић

Записник водио
мр Предраг Д. Стаменковић


ЗАПИСНИК
СА СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА

Одржане 16.7.2016. године

 

        У складу са Статутом Фестивала, Скупштина удружења Хорови међу фрескама једногласно је одлучила да прихвати све одлуке, предлоге и констатације Жирија овогодишњег Фестивала.

Одлучила је, такође, да ради подстицаја формирања и даљег успешног рада дечјих хорова као и свом гостима Фестивала додели Захвалнице а посебно ПД Слога из Сарајева – под управом Стефана Мојсиловића, једном од најстаријих српских певачких друштава уочи 130 годишњице постојања и ПД Мокрањац за 85 година постојања.

        Скупштина дуружења изражава неизмерну захвалност Епископу аустријско-швајцарском Господину Андреју и Епископу викарном и топличком Господину Арсенију за значајну финансијску помоћ у реализацији и наградни фонд за Победнике прошлогодишњег 21. Фестивала.

Посебну захвалност изражава Епископу викарном и топличком Господину Арсенију за изванредан организациони напор пријема и реализације,у порсторима крипте и парохијског дома храма Светог Саве као и личног залагања код одговарајућих надлежних индституција културе за решење финансијских проблема што је одлучујће допринело успешној реализацији (у целокупно планираном обиму) овогодишњег 22 Фестивала духовне музике Хорови међу фрескама.

Скупштина Удружења констатује и задовољство поводом награде Културно просветне заједнице Београда ЗЛАТНИ БЕОЧУГ за ТРАЈАН ДОПРНОС КУЛТУРИ БЕОГРАДА у 2015. години, чиме се несумњиво, још једном, потврђује оправданост покретања и успешност реализације једне овакве културне и духовне манифестације.

Секретар Удружења
мр Предраг Миодраг

Овлашћени представник Удружења
Уметнички директор
мр Предраг Д. Стаменковић

Записник водио
Члан
Удружења
Марко Станић