ЈУБИЛАРНИ 20. ФЕСТИВАЛ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ
ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА
Стевану Стојановићу Мокрањцу


Духовни покровитељ:
ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ИРИНЕЈ

Покровитељи:
МИНИСТАРСТВО КУТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ЗА САРАДЊУ С ЦРКВАМА И ВЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА
СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ ГРАДА БЕОГРАДА

Спонзори:
АКАДЕМИЈА СПЦ ЗА УМЕТНОСТ И КОНСЕРВАЦИЈУ

Медијски покровителљи:
РДУ РТС
ПОЛИТИКА А.Д.
СЛОВО ЉУБВЕ - РАДИО АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ


СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

Уторак
, 1. април 2014. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

Београдски мадригалисти
Београд
Диригент: Александар Брујић


Програм
 

Николај Николајевич Кедров син (1906-1981)
Оче наш

***
Леонид Димитријевич Малашкин (1842-1902)
Помишљају ден страшни

***
Душан Трбојевић (1925-2010)
Тебе појем
Соло: Александар Пантелић, бас

***
Артем Лукјанович Ведељ (1767-1808)
(ТРИОД, недеља о митару и фарисеју)
Покајанија отверзи ми двери
Соло: Ана Ристивојевић, сопран

***
Владимир Милосављевић (1951)
Молитва Давидова (псалам 88)
Соло: Маја Јанушић, сопран
***
Стеван Мокрањац (1856-1914)
Статија друга

***
Архиепископ Јонатан Јелецки (1947)
Чертог Твој
Соло: Ана Ристивојевић, сопран

***
Милорад Маринковић (1976)
Хвалите Господа с небес
(одломак из Завештање св.Симеона Мироточивог)

***
Павел Григоревич Чесноков
(1877-1944) Блажен муж
Соло: Александар Пантелић, бас

***
Миодраг Говедарица (1949)
Тебе појем

***
Стеван Мокрањац (1856-1914)
Хвалите Господа с небес

***
Александар Архангелски ( 1846-1924)
Хвалите имја Господње


Хор Београдски Мадригалисти је основан 1951. године. Оснивач и диригент Хора, Милан Бајшански, формирао је нови хорски ансамбл који је неговао једну нову врсту музике. Пре свега су ту мадригали, мотети, ренесансна и барокна музика енглеских, француских, италијанских и немачких мајстора, духовне композиције домаћих и страних аутора, национални репертоар, али и савремене композиције и њихова модерна стремљења.

Куриозитет је да је овај Хор први од свих наших хорова концертно извео Литургију Стевана Мокрањца, како код нас давне 1966. године, тако и ван наше земље, у Москви, 1972, као и да је једини наш хор који је имао част да одржи концерт православне музике у Цркви Светог Петра у Риму пред папом Павлом VI, 1970. године.

Међу освојеним признањима се посебно истичу прве награде у Арецу, Ланголену, Перуђи, Братислави и Брну. Хор је у последње време учествовао на фестивалима и такмичењима у Венецији - Venezia in Musica, Риму - Musica sacra a Roma, Велсу - Llangollen International Musical Eisteddfod, Бугарској – Интернационални фестивал Св. Атанас Велики…

За изузетне заслуге у неговању српске духовне музике 1991. године Српска православна црква одликовала је Хор Београдски Мадригалисти Орденом светог Саве.

Током дугогодишњег рада, Хором су дириговали: Милан Бајшански, Димитрије Стефановић, Светолик Пашћан, Војислав Илић, Душан Миладиновић, Владимир Милић, Александар Спасић, Александар Вујић и други.

Александар Брујић је рођен 1976. год. у Београду где је завршио средњу музичку школу, Факулет музичке уметности (Одсек за дириговање) и постдипломске студије. Добитник је награде „Предраг Милошевић” (2000) као најбољи студент дириговања. Стипендиста Гете нститута у Манхајму, Немачка (2000).

До 2002. год. ради у Немачкој као хорски диригент. Као корепетитор и асистент радио је у Београдској опери (2002-2005). Године 2004. постаје асистент на Факултету музичке уметности у Београду. У исто време ради као корепетитор и асистент са диригентима: Штефаном Шрајбером, Карл-Антоном Рикенбахером, Зубином Мехтом, Франческом Росом, Карлом Донадијем. Као асистент, учествовао је 2005. на Фестивалу младих уметника у Бајројту где је спремао прво извођење Вагнерове опере Das Liebesverbot (Забрана љубав) у Бајројту, заједно са проф. Фаустом Нардијем и проф. Едвином Шолцом из Берлина. Као музички асистент сарађивао и на мастеркласама Оливере Миљаковић, првакиње Бечке опере.


Четвртак, 3. април 2014. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

Дечји и мешовити хор
П
анчевачког српског црквеног певачког друштва
Панчево

Диригенти:
Борјана (Ловрић) Стражмештеров
мр Вера Царина


Програм
 

Панчевачко српско црквено певачко друштво
Диригент: Вера Царина

 

Џон Тавенер (Sir John Tavener, 1944 - 2013)
O, Do Not Move
(listen to the gentle beginning)

Ikon of the Nativity

***
Димитрије Големовић (1954)
С нами Бог
(2008)
Соло: ђакон Владимир Руменић
, баритон


Дечји хор
П
анчевачког српског црквеног певачког друштва
Диригент: Борјана (Ловрић) Стражмештеров

 

Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(ТРИОД, недеља о митру и фарисеју)
Стихира
на Господи возвах глас 1.
Не помолим сја фарисејски

***
Вера Миланковић  (1953)
Оче наш

***
Стеван Мокрањац (1856-1914)
Буди имја Господње

***
Анонимни аутор
Богородице дјево

***
Народна песма из Неготинске Крајине
Везак  је везла Дјева Марија

***
Духовна песма (обрада Катарина Радусиновић)
Хајте децо Христос зове
Солисти дечјег хора:
Ана Милутиновић
Јелена Перовић
Ана Петров
Марија Стефановић


Панчевачко српско црквено певачко друштво
Диригент: Вера Царина

Из Духовног концерта на Велики Петак
по традицији Светоуспенског храма у Панчеву

 

Мита Топаловић (1849 - 1912)
Слава Оцу и сину

***
Стеван Мокрањац (1856 - 1914)
О, како безаконоје

***
Леонид Д. Малашкин (1842-1902)
Свјете Тихиј

***
Стеван Мокрањац (1856 - 1914)
Слава. Тебе одјејушчагосја
Солисти:
Елеонора Тадић
, сопран
Виолета Боројев
, алт
Синиша Радин
, тенор
Ђакон Владимир Руменић
, баритон

***
Д. С. Николајев
Оче наш

***
Мита Топаловић (1849-1912)
Благообразни Јосиф

***
Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(ТРИОД, Недеља о блудном сину)
Стихира
на Господи возвах, глас
1.
В безгрешнују страну

***
Тихомир Поповић (1974)
Да молчит всјакаја плот...
Соло: Игор Куртз, тенор


Дечији хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва основан је 2003. године. Први хоровођа, Весна Смајловић (Паунов), у кратком временском периоду је створила здраво језгро младих певача. И након одласка, својим композицијама за децу допринела је раду хора. Од 2004. Дечији хор водила је Наташа Чавошки, а потом од 2007. године хоровођа је Катарина Радусиновић, 2009. Теодора Ристић, а 2011. Љиљана Јошић.

У тих десет година постојања остаће много тога запамћено: празничне и Васкршње Литургије, наступи на Сабору банатских хорова у Зрењанину и Руми, више пута учешће на фестивалу „Хорови међу фрескама” у Београду, турнеја по румунском Банату 2011. где учествује на богослужењима и видовданским манифестацијама у организацији Удружења Срба у Румунији, турнеју по Боки Которској лета 2012. Дечији хор је са Љиљаном Јошић, Теодором Ристић (режија) и Катарином Радусиновић (текст и сценографија) реализовала представу «Васкршња прича» уочи Васкрса 2013. године.

Захваљујући Дечјем хору, након доста времена, поново су се чуле песме композитора и диригената који су заједно са Друштвом ушли у историју српске музике.

У поново обновљеном саставу, од маја 2013. године, са придошлим веома младим члановима данас ради виолинисткиња Борјана Стражмештеров, дугогодишњи други диригент Певачког друштваПСЦПД.

Борјана (Ловрић) Стражмештеров рођена 1976. год. у Панчеву где је завршила основну и средњу музичку школу у класи проф. Јеремије Антонијевића. Дипломирала је виолину  у класи Владимира Коха. Од 2001. године запослена је у Музичкој школи „Јован Бандур” као професор виолине. Члан је хора ПСЦПД 1992. године, а од 2002. године диригује на Литургијама, као други диригент Друштва. Руководилац је Дечијег хора од пролећа 2013. године.

Панчевачко српско црквено певачко друштво (ПСЦПД), основано 1838. заузима једно од најзначајних места у музичкој историји српског народа и културе. Друштво није прекидало са радом до данашњег дана. Најсветлији су периоди рада великих личности: Проте Васе Живковића, Николе Ђурковића, Даворина Јенка, Корнелија Станковића, Мите Топаловића, Јована Бандура и др. Др Миховил Томандл написао је „Споменицу Панчевачког српског црквеног певачког друштва 1838-1938”, један од најзначајнијих историјских докумената о почетцима српске музичке културе. Друштво је опстало и у најтежим комунистичким временима певајући само на литургији. Захваљујући академику Димитрију Стефановићу, традиција певања хора на  Велики петак (од 1887) одржала се до данас. У јесен 2000. године Вера Царина је почела рад са хором. Објавило је шест аудио издања, и неколико нотних издања.

У периоду од 2000. године ПСЦПДсу сарађује са еминентним композиторима, историчарима и музиколозима. Наши велики композитори, поводом великих јубилеја 170 и 175 година постојања и рада Друштва, посветили Друштву своја дела: Душан Максимовић – Думакс: „Текла ми је ладна вода Бистрица” (2008) Рајко Максимовић: „Тебе Бога хвалим” (2008), Димитрије Големовић: „С нами Бог” (2008) и Кореографску кантату „Банат” (2013).

Поводом 175 година Друштва реномирани режисер Владимир Кајловиц направио је документарни филм о Друштву „Поју Богу мојему”.

У свом дугом радном веку Друштво је добило и освојило многа признања и награде од којих је вредно издвојити: Краљ Петар се прихватио кумства и подарио заставу 1838; Заслужило је Орден Светог Саве Трећег и Другог реда, Награду града Панчева за допринос култури и уметности , Орден Теодора Вршачког; Медаљу Миша Анастасијевић за допринос култури Војводине. Друштво је добитник највиших признања на интернационалним и домаћим хорским такмичењима и фестивалима. Последња у низу су звање Лауреата другог степена на Фестивалу у Гродном, Белорусија 2012. године и награда за најбоље извођење духовне композиције на такмичењу „Златна вила” 2013. у Приједору, Република Српска.

мр Вера Царина, студирала је и магистрирала соло певање, клавир и камерну музику на Државном конзерваторијуму „П. И. Чајковски” у Кијеву, Украјина. Активна је као диригент, певач и наставник соло певања и камерне музике. Као диригент, добитник је многих награда на фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству. Поред тога добитник је:награде ПРО-ФУТУРО - за допринос развоју мултикултурализмаи мултиетичности; Повеље за успехе на пољу уметности – награда поводом Дана града 2010. године; Грамате признања којом је одликовао Владика банатски, господин Никанор  и уврстио је у ред црквених добротвора за показану ревност, труд и несебичну љубав према духовној музици и светим богослужењима. Аутор је научних радова и предавач на многим научним скуповима на тему хорске духовне музике, од којих издвајамо: Јоенсу – Финска, Поморје – Бугарска, Сремски Карловци.


Субота, 5. април 2014. год.
у 20 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан

Дечји хор
Свети
кнез Лазар
Крушевац

Диригент: Весна Пешић

 

Мали појци Светог Георгија
Сомбор
Диригент: Влада Ђурковић

 

Вокални ансамбл
Бели Анђео
Београд

Диригент: Катарина Божић


Програм
 

Дечји хор Свети кнез Лазар
 

Стеван Мокрањац (1856 - 1914)
Тропар кнезу Лазару

***
(Страно пјеније) Руски напев
Воскресеније Христово видјевше

***
Миодраг Говедарица (1949)
Тјело Христово

***
Димитриј Арзуманов
Хвалите имја Господње

***
Мирољуб Аранђеловић Расински (1957)
Љуби ближњега свога

***
Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(ТРИОД, недеља сиропусна)
Блажена,
4. глас
Одеждеју мја облекал
 


Мали појци Светог Георгија


Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(ТРИОД, Недеља сиропусна)
Блажена,
4. глас
Душе всестраснаја моја

***
---
Тропари помена

***
Запис Ст. Ст. Мокрањца
Свјетилен на Пасху

***
---
Пасхалне стихире

***
---
Непорочни васкршњи тропари, 5. глас

***
---
Велико славословље,  6. глас

***
---
Обшчеје воскресеније
(тропар на Цвети, 1. глас) 


Вокални ансамбл Бели Анђео
 

Кир Стефан Србин, XV век
Вкусите и видите

***
Исајиа Србин, XV век
Агиос о теос

***
Бојан Божић (1984)
Тебе појем
(премијерно извођење)

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Херувимска песма, 1. глас

***
Хиландарски неумски запис, XVIII век
Стихира Светом Сави

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Величаније Светом Симеону

***
Карловачко појање (запис Бранка Цвејића)
(ТРИОД
, Тодорова субота)
Блажена, 4. глас
Видјети Сина Твјего

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Статија трећа
(аранжман за мушки хор приредила Катарина Божић)

***
Миодраг Говедарица (1950)
Господи спаси благочестивија
(аранжман за мушки хор приредила
  Катарина Божић)

***
Рајко Максимовић (1935)
Пасија Светом Кнезу Лазару

***
Георгије Максимовић (1929-2014)
Достојно јест

***
Драган Маринковић (1960)
Бели Анђео
(текст: Миланка Милосављевић, аранжман за мушки хор: монахиња Харитина)


Дечији црквени хор Свети кнез Лазар основан је 2001.године при цркви Лазарици. Обухвата узраст од 6 до 12 година и има осамнаест чланова. Хор често пева на Литургији и активно учествује у духовном и културном животу града. Сваке године наступа на Светосавској академији, Божићном или Видовданском концерту, а редовно је учествовао и на Смотри хорова Епархије нишке. Године 2009. хор је наступао на Међународном Фестивалу духовне музике у Нишу „Музички Едикт”, а у периоду од 2009. до 2011.године и на Фестивалу „Хорови међу фрескама” у Београду, где је три године заредом награђиван посебном похвалом.  Маја 2012. хор учествује и на Првом Фестивалу дечијих хорова „ФЕДЕХО” у Београду, где осваја прву награду за најбоље изведену духовну композицију.

Репертоар хора чине црквене песме (углавном на текстове Светог владике Николаја Велимировића) и световне народне песме које хор изводи двогласно, делови Литургије Стевана Мокрањца у транскрипцији композитора Војислава Илића, духовне композиције домаћих и страних аутора транскрибованих за дечији хор, византијски напеви итд. Последњих година хор се све више опробава у извођењу псалама, византијских и других напева са исоном, као и у интерпретацији композиција са соло-деоницама.Хор углавном наступа „a cappella”.

Дечији хор је за тринаест година постојања и рада многе чланове упутио на даље музичко образовање, а пре свега, омогућио деци да доживе лепоту православног појања, да кроз духовну песму открију и лепоту Православља.

Весна Пешић, рођена 1974.године у Гњилану, своје музичко образовање започела је у Музичкој школи „Стеван Христић” у Крушевцу, завршила Средњу музичку школу у Нишу а затим дипломирала на Одсеку опште музичке педагогије ФМУ у Приштини. Љубав према дириговању и извођењу духовне музике подстакла ју је да оснује дечији црквени хор. У периоду од тринаест година рада са дечијим хором остварује многобројне запажене концерте и наступе на разним манифестацијама и културним дешавањима, како у граду Крушевцу и осталим градовима тадашње нишке епархије, тако и у Београду, где дечији хор под њеним руковођењем добија посебне похвале на Фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама”. Године 2010. Весни је као диригенту, за истраживачки рад и извођење старих партитура духовне музике, жири 16. Фестивала „Хорови међу фрескама”  доделио прву награду „Војислав Илић”.

Весна Пешић ради као професор солфеђа у музичкој школи, а дечијим хором диригује од оснивања.


Дечија појачка група при храму светог Георгија у Сомбору је основана пре три године тј 2009 године. Настала је као резултат вишегодишње летње школе појања за децу Сомбора „У сусрет литургији”. По благослову преосвећеног владике Иринеја од самог почетка циљ рада ове групе малих појаца је да се деца упознају са богослужбеном праксом наше Цркве, културом и традицијом Православља. Упознавши се са литургијом данас се све више окрећемо упознавању вечерње и јутарње службе али и свих других служби које су у пракси наше Цркве. На репертоару су нам богослужбене песме (тропари, кондаци, ирмоси, стихире) и побожне народне песма али и песме које су компоновали наши познати композитори ослањајући се на црквену традицију и културу. Мали појци Светога Георгија су до сада обилазећи манастир и храмове по Србији и наступајући на смотрама и фестивалима увек својим гласовима сведочили лепоту православног богослужења. На фестивалу дечијих хорова Србије ФЕДЕХО, 2013. године добили смо прву награду за најбоље изведену духовну композицију.

Влада Ђурковић је вероучитељ и наставник географије у Сомбору и Станишићу. Са децом ради десетак година а посебно негујући црквено богослужбено појање. Полазник је семинара појања у Сремским Карловцима више година али је појање учио и уз старе сомборске појце као што је био господин Ђорђе Стојков. Активно сакупља како црквене народне напева тако и изворне народне песме Бачке. До сада је објавио збирку народних песама са нотним записима о епској традицији Срба у Бачкој а у раду је збирка народних богослужбених и побожних песама Срба у Бачкој.


Вокални ансамбл Бели Анђео основан је 2013. године по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја. Ансамбл настаје у години великог јубилеја прославе 1700 година Миланског едикта, а у сустрет обележавању године која је посвећена нашем најпознатијем композитору Ст. Ст. Мокрањцу. Очување српске духовне музике и традиције један је од основних мотива за формирање овог ансамбла, као и промовисање наших савремених композитора. На репертоару се налазе дела српских аутора од XV века до XXI века. Од оснивања ансамбла, уметнички руководилац и солиста је Катарина Божић.

Катарина Божић, рођена је 1990. године у Нишу. Своје музичко образовање започиње 1995.године у музичкој школи „Стеван Христић” у Крушевцу, где завршава и средњу школу као ђак генерације на два одсека, соло певање и клавир. Школске 2008/09 године уписује Факултет музичке уметности у Београду као редован студент на катедри за дириговање у класи маестра проф. Бојана Суђића, где завршава основне и мастер академске студије.

У свом досадашњем школовању, остварила је запажене резултате на многобројним Републичким, Савезним и Међународним такмичењима из различитих области. Похађала је курсеве хорског дириговања код руског диригента проф. Генадија Дмитрјака, белоруског диригента проф. Игора Матјухова и проф. Андреаса Хермана, диригента и шефа хора Минхенске Филхармоније, мастер курсеве оркестарског дириговања код белгијског диригента проф. Роналда Цолмана и бразилског диригента проф. Роберта Дуартеа, од којих задобија похвале и велике симпатије.

Значајније наступе остварила је са разноликим ансамблима:
Симфонијски оркестар РТС-a, Kамерни оркестар „Симфонијета” (Београд), Оркестар СМШ „Стеван Ст. Мокрањац” (Краљево), Гудачки октет студената ФМУ (Београд), Мешовити хор СМШ „Стеван Христић” (Крушевац), „Мадригалски хор” ФМУ (Београд), Црквени хор „Свети Василије Острошки” (Београд), Дечији хор Саборне цркве у Београду, Дечији хор „Свети Василије Острошки” (Београд) , Хор полазника „Летње духовне академије” у манастиру Студеница, Црквени хор „Св. Кнез Лазар” (Крушевац).

У досадашњем раду са хоровима освојила је више првих и специјалних награда у земљи и иностранству (такмичење хорова у Белорусији, фестивал духовне музике „Бортњански” у Пољској, фестивал хорова „Мајске музичке свечаности” у Бијељини, фестивал „Хорови међу фрескама”, „Интернационалне хорске свечаности” у Нишу).

Од 2011 год. наступа као вокални солиста ансамбала „Ренесанс” и „Флауто долче”.

2013 год. оснива ансамбл „Бели Анђео” чији је солиста и уметнички руководилац.Недеља, 6. април 2014. год.
у 18 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан


Округли сто

Стеван Стојановић Мокрањац
и српска православна духовна музика

Гости:

др Бранка Радовић
др Гордана Крајачић
др Предраг Ђоковић
Наташа Марјановић

Медијатор разговора:
мр Предраг Д. Стаменковић

 

Бранка Радовић рођена је на Цетињу (Црна Гора), дипломирала је најпре на одсеку за југословенску и општу књижљвност Филолошког факултета у Београду 1973, а затим и одсек музикологије на Факултету музичке уметности у Београду 1974. Магистарски рад одбранила је  на катедри за српску историју музике 1988. А докторат на катедри за српску књижевност Филолошког факултета у Београду 1999. (тема Његош и музика).

Дугогодишњу педагошку делатност обављала је у музичкој школи Мокрањац у Београду, а до 1995. До 1999. Била и директор школе. Радила је на факултетима музике у Цетињу, Источном Сарајеву и Новом Саду, као професор историје музике и музичких облика. Од 2003. Године је ванредни професор историје музике ФИЛУМ-а у Крагујевцу, а од 2010. Године и редовни професор на истом факултету. Декан ове високошколске установе била је од 2004. до 2006.

Од 2010. Године налати се на челу Опере и театра Мадленијанум у Земуну, на месту генералног директора.

Усавршавала се из области музикологије у Француској (Ница, Париз), из области опере у Немачкој (Хамбург) и Италији (Рим).

Критичарску делатност започела је веома рано на Трећем програму Радио Београда, а потом у дбевним листовима „Борба и „Политика. Више од 20 годинеа је музички критичар „Политике”, посебно посвећена области опере. Има неколико хиљада објављених критичких написа.

Била је десет година главни и одговорни уредник часописа „Pro musica (1989 – 1999), сарадник бројних других музичких часописа, члан редакције („Музички талас), писац текстова и научних радова које је излагала у земљи и у иностранству.

Прва књига коју је написала је „Мала историја музике (Удружење музичких педагога Србије, 1992), следи „Горски вијенац и друга музичко-сценска дела Николе Херцигоње (Удружење композитора Црне Горе, Београд 2000), „Отменост посртања, Христићева опера „Сутон (СНП, Нови Сад, 2000).

„Његош и музика (Завод за уџбенике и наставна средства, 2001), „Summa Xeniana монографија о композиторки Ксенији Зечевић (Белеф центар, 2010), „Кроз озвучену ликовност монографија пијанисте Томислава Станића (Радионица душе, 2010), „Партитура заједно са Слободаном Лазаревићем и Александром Ђурићем, студија о музи8чким романима Хермана Хесеа (Zepter book, 2010), као и друго допуњено и проширено издање књиге „Његош и музика (Музички центар Подгорица, 2013).

У научном музикколошком раду бавила се темама из домаће опере (Стеван Христић, Петар Коњовић, Станојло Рајичић, Никола Херцигоња, Рудолф Бручи, Иван Јевтић) и стране опере (Вери, Вагнер, Меноти, Бритн, Прокофјев, Шостакович), српским ауторима (Стеван Мокрањац, Милоје Милојевић, Василије Мокрањац, Предраг Милошевић, Дејан деспић, Милан Михајловић). црногорским ауторима (Илија Лакешић, Борислав Таминџић, Жарко Мирковић), посебно интердисциплинарним релацијама међу уметностима, односима књижевности и музике (мит и митско, Његош, Андрић идр.).

Активна је у многим жиријима и аудиционим кмисијама у земљи и иностранству, а од 2007. Је селектор фестивала „Мокрањчеви дани и Неготину.

Крајачић Гордана, 28. 2. 1944, Бг., музиколог, проф. пенз. 2001, муз. крит. „Књижевних новина”, „Дневника” НС, „Политике”, род: Марко, оптичар и Меланија. р. Ристић, дом.., разв., д. Владимир Балтић; обр.: ОШ и гим. Бг., Муз. Акад. Бг.; претх.: проф. ист. муз. – муз. шк. „Славенски” 1969-72, „Станковић” 1976-2001, циклуси предавања „Поетика словенских композитора”, „Стубови германске музике”, „Велики композитори”, „Развој опере”, „Градови на 'Б” (све КНУ Бг.), предавања у Библ. Бг., БЛ, Аранђеловцу; усавршавање: Вагнеров фест. Бајројт, 20 пута, Бетовенов фест. Бон 25 пута, Шопенов конкурс, Варшава, четири пута; дела: Чаробна фрула Светомира Настасијевића (Замак култ., Врњачка Бања, 1980), моног. Станковић 1831-1981 (Муз. шк. „Станковић”, Бг., 1981),  Музички путописи (Прометеј, НС 2001), Војна музика и музичари 1831-1945 (НИЦ Војска, Бг., 2003), Музичка пинакотека (Напредак, Аранђеловац, 2003), Музичко-сценска и вокално-инструментална дела (Напредак, Аранђеловац, 2004), Музички записи (ауторско изд. Кш. 2011), Музичке белешке (ауторско изд. Кш. 2012), 15 књ., сар. Муз. енц. Лекс. зав. Зг., сар. Муз. лексикона Србије Бг.; изложбе: „Бетовен у Београду” 1970; награде: Повеља Мермер и звуци 2002, Књ. год. НИЦ Војска 2003, Плакета ССНО, Дипл. Муз. омл. Србије, Мајсторско писмо удр. Српска круна Краг. 2012, Књ. год. час. „Музика класика” 2012, Повеља Првог беог. певачког друштва 2013; држ.: РС; н.: Српкиња; в.: правосл.; живи у Бг.; м. ј.: српски; г. ј.: енг., франц; хоби: сликање; мото:  Musica noster amor (Музика наша љубав), Volenti nihil dificille (Ономе који хоће ништа није тешко); e-mail: gordanakrajacic@yahoo.com

Предраг Ђоковић је завршио студије музике на Факултету музичке уметности у Београду. Као стипендиста Тринити колеџа за музику у Лондону завршио је последипломске студије певања са професором Николасом Клептоном. Магистрирао је на Одсеку за музикологију Академије уметности у Новом Саду под менторством проф. др Данице Петровић. Његов истраживачки рад усмерен је првенствено на изучавање православне духовне музике са посебним освртом на подучавање и естетику црквеног појања. Резултате свог истраживања је излагао на међунардним конференцијама.

Осим рада на црквеној музици, Ђоковић је и солиста ансамбала за рану музику. Наступао је широм Европе, у Великој Британији и САД. Уметнички је директор Студија за рану музику из Београда. Репертоар Студија укључује средњовековна и ренесансна дела, као и византијске и старе српске напеве и рану руску полифонију. Ђоковић је једанаест година предавао црквену музику и појање у Богословији св. Арсенија у Сремским Карловцима. Редован је предавач на Летњој школи црквеног појања Корнелију у спомен. Доцент је на Одсјеку за црквену музику и појање на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Наташа Марјановић (Нови Сад1984) завршила је студије музикологије на Катедри за музикологију Факултета музичкеу метности у Београду (2009). Запосленаје у Музиколошком институту САНУ каоистраживач-сарадник (2010). Укљученаје у пројекат припреме Сабраних дела Корнелија Станковића, којим руководи др Даница Петровић, научни саветник Музиколошког института. Ради на преписивању и редиговању Станковићевих мелографских записа и хармонизација српског народног црквеног појања. Бавила се и сакупљачким и приређивачким радом на делу Станковићеве преписке.

У оквиру сарадње са Матицом српском, припрема биографије за Српски биографски речник и учествује у научно истраживачко мпројекту Фундаментална истраживања српске музике 18. и 19. века.

Учествовала је нанаучним скуповима и објавила радове у земљи и иностранству.

Похађа докторске студије наФилолошком факултету Универзитета у Београду (тема дисертације: Музика у српској документарно-уметничкој прози друге половине 19. века).

Као асистент др Петровић, учествује у припремама летње школе црквеног појања Корнелију у спомен, која се једном годишње одржава у Сремским Карловцима.

Била је дугогодишњи члан црквеног хора „Св. Стефан Дечански” из Новог Сада (диригент: Тамара Петијевић). Учествује у раду Студијског хора Музиколошког института (диригент: академик Димитрије Стефановић). Води црквени хор у храму СветеТројице у Земуну.

 у 20
часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан


Камерни хор
Vox Slavicum
Београд
Диригент:
Кристина Пе
трић

 

Камерни хор Свети Димитрије
Београд
Диригенти:Тијана Ковачевић
Дарко Јовановић


Програм
 

Камерни хор Vox Slavicum
 

Карловачко појање (запис Бранка Цвејића)
(ТРИОД, Теодорова субота)
Блажена, 4.
глас
Побјеждајут всјакими

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Херувимска песма, 1. глас

***
Јосиф Маринковић (1851-1931)
Царју небесни

***
Станислав Бинички (1872-1942)
Тебе појем

***
Стеван Христић  (1885-1958)
Свјати Боже

***
Стеван Ст. Мокрањац
О како безаконоје

***
Ствен Ст. Мокрањац
Акатист Пресветој БогородициКамерни хор Свети Димитрије
 

 Фјодор Дубенски (1890-1966)
Оче наш
Соло:Биљана Ћировић, сопран

***
Корнелије Станковић (1831-1865)
Достојно јест

***
Велико карловачко појање
Светолик Пашћан (1892-1971) / Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Слава и ниње... О како безаконоје
стихира на велики петак, 6. глас

***
Миодраг Говедарица (1951)
Приидите поклонимсја

***
Тихомир Остојић (1865-1921)
Ашче и во гроб
васкршњи кондак, 8.глас

***
Карловачко појање (запис Бранка Цвејића)
(ТРИОД, Недеља Православља)
Стихира на Господи Возвах подобен 6. Гласа
Тја  непостижимаго

***
Јосиф Маринковић (1851-1931)
Вечери твојеја тајнија
на Велики четвртак, 6. глас

***
Стеван Стојановић Мокрањац
Свјат - велико
из Литургије Св. Василија Великог

***
Миодраг Говедарица (1951)
Христос воскресе
васкршњи тропар

***
Петар Динев (1889-1980)
Благослови душе моја Господа
Псалм 103


Мешовити камерни хор Vox Slavicum основан је у јуну 2009. Године у Београду. Чини га група младих ентузијаста и искусних аматерских хорских певача.

Хор Vox Slavicum се први пут представио београдској публици на Фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама 2009. Године где је освојио специјалну похвалу з ауатентично извођење српске духовне музике. Специјалном похвалом за истраживачки рад на пољу савремене српске духовне музике награђена је и диригент хора Светлана Крстић. (Након великог успеха на овом фестивалу, хор је наставио да учествује и бива награђен на бројним домаћим и иностраним фестивалима и такмичењима).

2010. године, на Првом међународном фестивалу хорова Глас Београда хор је освојио награду за најбоље извођење духовне композиције. На међународном хорском фестивалу Мајске хорске свечаности у Бијљини  хор Vox Slavicum је прогрлашен апсолутним победником у категорији камерних хорова.

На Другом међународном фестивалу Глас Београда 2011. Осваја највећи број поена на укупном пласману хорова и специјалну награду за извођење савремене музике. У јзлу 2011. На 51. Интернационалном такмиучењу хорова Seghizzi у Горицији, Италија хорје награђен бронзаном медаљом у категорији савремене музике, а диригент хора Светлана Крстић је прогрлашена за најбољег диригента фестивала.

Хор Vox Slavicum је одржао велики број концерата у земљи и региону међу којима се истичу: циклус концерата посвећен словенским композиторима (П. Чесноков, Ст. Ст. Мокрањац, М. Тајчевић, Д. Христов, С. Рахмањинов, А. Архангелски, С. Христић) и наступи са реномираним солистима Београдске и Новосадске опере. Поред словенских и српских аутора, богат репертоар хора обухвата композиције свих епоха и стилова (Ђ. П. Да Палестрина, Ј. С. Бах, В. А Моцарт, Ф. Шуберт, Ј. Брамс), затим џез стандарди, госпел, мјузикл и савремену музику 20. и 21. Века (Е. Витакер, Б. Пери, Р. Петровић, Д. Суплевски, Д. Големовић, С. Божић, К. Бабић).

Циљеви мешовитог камерног хора Vox Slavicum су очување и неговање музичке културне баштине Србије као и свих словенских земаља, промовисање културних и духовних вреднбости словенксих народа у земљи и иностранству, развој и унапређење међународних односа кроз културну сарадњу са међународним организацијама из области културе, праћење савремених светских токова из области вокалног стваралаштва, приближавање ретко извођене музике далеких земаља домаћој публици. 

Кристина Петрић, рођена је 1994. Године у Равени, Италија. Завршила је средњу музичку школу „Станковић, инстумент флаута у класи Јелене Драшкоци, и теоретски одсек. Од 2010. Године свира и харфу у М. Ш. „Мокрањац, класа Дијана Сретеновић. Добитница је бројних награда на републичким и међународним текамичењима, солистичким и камерним. Тренутно је студент прве године основних студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи Биљане Радовановић. Од 2010 је члан хора Vox Slavicum, а од прошле године и асистент диригента Светлане Крстић. Повремено сарађује и са Милицом Ђокић при хору у музичкој школи „Мокрањац, а за време похађања средње школе „Станковић” била је асистент својој професорки Јелени Радуновић. Похађала је радионицу српског народног појања „Од извора до стилизације где јој је ментор била Биљана Крстић, музиколог и вокални извођач. Добитиница је награде-стипендије за младе таленте града Београда 2011. и 2013. године за постигнуте резултате и велики допринос у уметности.


Црквени хор Свети Димитрије, основан је 2002. Године заа потребе Богослужења у храму Светог великомученика Димитрија солунског на Новом Београду. На Богослужењима редовно саслужује од како је храм предат у богослужбену употребу. Негује првенствено православну духовну музику српских, руских, бугарских и других народа православне вероисповести, од најранијих записа до савремених аутора, а такође и музику засновану на српском фолклору. Учествовао је на фестивалима „Хорови међу фрескама у Београду, на Госпојинским суретима црквених хорова у Земуну и у Ваљеву, на „Мокрањчевим данима у Неготину, као и на сусретима хорова хришћанских цркава у Осјеку (Хрватска). Хор је остварио и запажене наступе на Војној академији у Београду, у Скупштини града Београда, у Дому Војске Србије, као и у више градова у земљи.

мр Дарко Јовановић је дипломирао на одсеку за Општу музичку педагогију на Факултету музичке уметности у Београду, а магистрирао на Студијском програму музичке уметности, смер за дириговање, на Академији умјетности у Бањалуци.

Водио је више београдских хорова, а од 1998. До 2002. Је био диригент Првог београдског певачког друштва, Водио је и професионалчне мушке хорове „Артис и „Београдски нонет.

Са поменутим хоровима је остварио бројне наступе у земљи и инпостранству.. Са хором „Свети Димитрије ради од 2006. Године.

мр Тијана Ковачевић је дипломирала на одсеку за дириговање на Факултету мјзичке уметности у Београду. Специјалистичке студије је завршила у Прагу, а магистарске студије на Академији умјетности у Бањалуци, Студијски програм музичке уметности, смер за дириговање. Остварила је бројне наступе у земљи и иностранству. Ради као професор дириговања, хора и оркестра у Музичкој шпколи „Славенски у Београду. Са хором „Свети Димитрије ради од 2004. Године.

Композиција из програма хора „Свети ДимитријеВелико Свјат је песма која се у оквиру Канона евхаристије пева на св. Литургији св. Василија Великог, десет пута у току године, а од тога у првих пет недеља за време Часног поста. На овој композицији аутор је почео да ради 1892. Године, у време своје највеће стваралачке снаге, и тај рад је, са дугим прекидима, трајао све до 1896. Године. У другом тому духовне музике Сабраних дела Мокрањца, ПО УРЕЂЕЊУ ПРОФЕСОРА Војислава Илића, а у издању Завода за уџбенике и наставна средства у Београду., објављенје само део на текст „Свјат, свјат, свајт Господ Саваот. Разлог за то је тај што аутор ову композицију за живота није завршио – део песме на текст „Испо небо и земља... је почео да ради тако што је музички материјал спроводио у полифоној форми („као фугу, како је то навео Коста Манојловић у Споменици Ст. Ст. Мокрањцу из 1923. Године, издање Краљевске штампарије Краљевине Југославије), али вођен другим циљевима у свом раду ово дело није завршио. Скице даљег тока ове композиције нису сачуване, те је објављен само овај део који је завршен. Дело у овој форми аутор је наменио за Богослужбену употребу у Саборној цркви у Београду, за потребе тадашњег певачког друштва „Корнелије, које је тада певало на Богослужењима у овом храму и којим је управљао сам Мокрањац (ово Друштво је 1896 припојено тадашњем Београдском певачком друштву, као његов црквени одсек, и од те године до данашњег дана тај хор пева у Саборном храму у Београду – о свему томе детаљно говори Коста Манојловић у Споменици СТ. Ст. Мокрањцу).

Због такве намене ове композиције, засноване на мелодиц великог српског црквеног појања (песма у изворном облику је наведена у Општем појању Ст. Ст. Мокрањца) и због неопходности целовитог произношења текста црквене песме уопште (чиме се доприноси аутентичности саме песме), а руковођен претходним сличним поступцима завршавања музичких дела од стране ученика и следбеника других композитора (В. А. Моцарт – Реквијем, завршни став, сачињен на темељу већ постојећег материјала композитора од стране ауторових ученика), управитељ хора „Свети Димитрије мр дарко Јовановић је, на већ постојећи музички материјал потписивао даљи текст песме „Свјат. На тај начин песма је приведена свом текстуалном крају. Увидом у запис изворне црквене мелодије може се закључити да је овакав наставак и завршетак композиције у великоју мери у сагласју са њеном мелодијском основом, наведеном у „Општем појању.

Напомена: У току је израда и аранжмана великог „Тебе појем за мешовити хор, заснованог на истом музичком ткиву Ст. Ст. Мокрањца (а са увидом у изворни једногласни напев у „Општем појању), који ће такође бити намењен Богослужбеној употреби.


Уторак, 8. април 2014. год.
у 20 часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан


Камерни хор
Света три Јерарха
Крупањ
Диригент: Горан Андрић


Камерни хор
Покров
пресвете Богородице
Београд
Диригент: Невена Ивановић


Програм
 

Камерни хор Света три Јерарха

 

По запису Бранка Цвејића
(ТРИОД, Друга недеља поста)
Стихира на Господи возвах, 2. Глас

Кијими  благопохваљениј пјесанми

 ***
Александар Глазунов (1865-1936)
Плотију уснув

 ***
Павел Григорјевич Чесноков (1877-1944)
Воскресеније Христово
(из Бдења)

 ***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Благословљу Господа

 ***
Мирко Р. Павловић (1898-1977)
Тебе појем

 ***
Миодраг Говедарица (1950)
Богородице ДјевоКамерни хор Покров пресвете Богородице

 

Тропар Покрова Пресвете Богородице, 4. Глас

 ***
Петар Иљич Чајковски (1840-1893)
Господи и Владико

 ***
Мирољуб Аранђеловић Расински (1957)
Љуби ближњега свога
Соло: Ана Ристивојевић

***
Кoста  Манојловић (1890-1949)
Дуси и души праведних

***
Миодраг Говедарица (1950)
Господи спаси благочестивија

 ***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Акатист

 ***
Стеван Ст. Мокрањац
Кондак

 ***
По запису Бранка Цвејића
(
ТРИОД, Друга недеља поста)
Слава, 8. глас
Бодар Језик Твој

 ***
Марко Тајчевић (1900-1984)
Господи услиши

 ***
На текст Вл. Николаја Велимировића (1881-1956)
Победна песма
Соло: Марија Лукић


Црквени хор Света Три Јерарха из Крупња настао је 2000. године при храму Васнесења Господњег у Крупњу, уз благослов Његовог преосвештенства Господина Лаврентија епископа Шабачког. По саставу је мешовити хор кога чине верници, ентузијасти високих моралних вредности, посвећени неговању и развијању хорске духовне и световне музике, неговању међусобног пријатељства као и пријатељских веза са другим хоровима и пријатељима хора. Хорски живот чине певање на Светој Литургији и концертни наступи како у Крупњу тако и у другим местима приликом путовања. Хор је организатор пет духовних Васкршњих академија у манастиру Св. Николаја на Соко Граду. 
Први диригент хора био је Зоран Кокановић
. Након њега хор су водили Милан Миладиновић, Снежана Ранковић, а од 2009. године хоровођа је Горан Андрић. Председник хора је Златомир Братић, протојереј.

Горан Андрић (1981) је рођен у Лозници. Средњу музичку школу завршио је у Крагујевцу, а музичку академију у Српском Сарајеву, на одсеку за хармонику. Ради као наставник музичке културе у основној школи у Крупњу. Од 2009. године интензивно се бави вокалном музиком, вођењем хора и дириговањем.


Мешовити хор цркве Покров пресвете Богородице основанје давне 1938. Године, када је као старешина храма и председник хора био птотојереј Илија Савковић. Од његовог оснивања до данас, хор је имао велику подршку старешина храма и свештенства.

Поред певања на Богослужењима, хор је учествовао на многим концертима и ван Београда: у Србобрану, Аранђеловцу, Опленцу, Панчеву, те је програм хора био обогаћен поред духовних композиција и световним. Хор је учествовао 2009. Године на Фестивалу „Хорови међу фрескама”, а 2010. Године гостовао је у Будимпешти одржавши концерт у Храму Светог Ђорђа.

Хором су дириговали многи диригенти, од којих са најдужим стажом Георгије Максимовић и Ламбра Димитријевић.

Данас је на челу хора диригент Невена Ивановић, која је на том месту од јануара 2007. Године.

Хор чине певачи аматери, вредни ентузијасти различитих животних доби и заљубљеници у духовну музику, и музику уопште.

Невена Ивановић је завршила Факулчтет музичке уметности у Београду, у класи проф. Даринке Матић Маровић, одсек дириговање. Код исте професорек је и магистрирала 2010. Године. Похађала је курсеве код значајних диригената као што су: Луц Келер, Генадиј Дмитријак, Урош Лајовиц.

Радила је као предавач и диригент у музичкој школи „Ватрослав Лисински”, са чијим дечјим хором је освојила две Специјалне награде на републичком такмичењима 2005. и 2006. Године; као диригент хора „Cantantes” са којим је имала запажене концерте у Италији, на фестивалима у Фану и Пескари 2006. Године и у Рисији на фестивалу у Птреограду 2007. Године; као диригент дечјег хора РТС-а „Колибри” од 2007. До 2011. Године, са којим је имала бројне концерте, наступе и снимања. У току студија била је чланица хора Факултета музичке уметности „Collegium musicum” са којим је наступала широм света. Добитник је награде за најбољег диригента републичког фестивала дечјих хорова Федехо 2012. Године.

Координатор је и музички уредник Републичког фестивала дечјих хорова Федехо, у организацији Дечјег културног центра Београд.

Данас диригује и хором цркве Покров Пресвете Богородице, са којим поред наступа на редовним Богослужењима, такође концертира.

Диригент је хор Дечјег културног центра Београд од обнављања 2011. Године.


Четвртак, 10. април 2014. год.
у 20 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан


Дечји хор Свети Василије Остро
шки
Бежанија - Београд
Диригент: Катарина Божић

 

Дечји хор Свети Стефан
Сремска Митровица
Диригент: Александра Гаруновић

 

Камерни хор Свети Андреј Првозвани
Батајница
Диригент: Марија Лукић


Програм
 

Дечји хор Свети Василије Острошки

Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(Триод, из Крстопоклоне недеље)
Блажена, 4. глас
Придите пјесан појим

 ***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Молитвами, Спасини, Христос Воскресе

 ***
Молдавски напев
Свјати Боже

 ***
Народни напев
Господ је пастир мој

 ***
Мирољуб Аранђеловић Расински (1957)
Љуби ближњега свога

 ***
Белоруски напев
Многољетствије


 

Дечји хор Свети Стефан

Ненад М. Барачки (1878-1939)
Не отврати
(великопосни прокимен)

 ***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Да исправитсја молитва моја
Солисти : Милана Динчић и
Николина Васелек

 ***
Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(Триод, из Крстопоклоне недеље)
Блажена, 4. Глас
Придите почерпен вјернији

 ***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Прва слава

 ***
Стеван Ст. Мокрањац
Да испољњатсја уста наша

 ***
Небојша Мастиловић
Молитва


 

Камерни хор Свети Андреј Првозвани
 

Корнелије Станковић (1831-1865)
Достојно јест
, гл.8

 ***
Добри Христов (1875- 1941)
Благослови душе моја Господа

 ***
Корнелије Станковић (1831-1865)
Предваривишија утро гл.4

 ***
Руски напев
(Ипакој Светлом Христовом Васкрсењу)
Херувимска песма

 ***
Петар Иљич Чајковски (1840-1893)
Господи и Владико

 ***
Руки напев
Дух Твој благи (причастен)

 ***
Корнелије Станковић
Господи возвах - Да испровитсја гл.4

 ***
Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(Триод, Недеља четврта поста)
На Господи возвах, стихира гл.8
Оче Јоане преподобне

 ***
Епископ Иларион Алфеев (1966)
Свјете тихиј

 ***
Александар Архангељски (1846-1924)
Ниње отпушчаеши

 ***
Александар Кастаљски (1856-1926)
Мало славослов
ије

 ***
Руски напев
Полијелеј

 ***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856- 1914)
Величаније

 ***
Архиепископ Јонатан (1949)
Величит душа моја Господа

 ***
Павел Чесноков (1877-1944)
Возбраној Војеводје


Дечији хор Свети Василије Острошки при храму Св. Василија Острошког на Бежанијској коси основан je 2007. године. По благослову старешине храма, протојереја ставрофора Душана Јовановића, рад хора је обновљен 2013. године, од када њиме диригује Катарина Божић. Поред великог хора, Дечији хор редовно учествује на Литургијама поводом празника и храмовне славе, као и на приредбама за Божић, Васкрс и Св. Саву. Чланове хора чине деца узраста од 5 до 12 година.

Катарина Божић, рођена је 1990. године у Нишу. Своје музичко образовање започиње 1995.године у музичкој школи „Стеван Христић” у Крушевцу, где завршава и средњу школу као ђак генерације на два одсека, соло певање и клавир. Школске 2008/09 године уписује Факултет музичке уметности у Београду као редован студент на катедри за дириговање у класи маестра проф. Бојана Суђића, где завршава основне и мастер академске студије. У свом досадашњем школовању, остварила је запажене резултате на многобројним Републичким, Савезним и Међународним такмичењима из различитих области. Похађала је курсеве хорског дириговања код руског диригента проф. Генадија Дмитрјака, белоруског диригента проф. Игора Матјухова и проф. Андреаса Хермана, диригента и шефа хора Минхенске Филхармоније, мастер курсеве оркестарског дириговања код белгијског диригента проф. Роналда Цолмана и бразилског диригента проф. Роберта Дуартеа, од којих задобија похвале и велике симпатије.

Значајније наступе остварила је са разноликим ансамблима:
Симфонијски оркестар РТС-a, Kамерни оркестар „Симфонијета” (Београд), Оркестар СМШ „Стеван Ст. Мокрањац” (Краљево), Гудачки октет студената ФМУ (Београд), Мешовити хор СМШ „Стеван Христић” (Крушевац), „Мадригалски хор” ФМУ (Београд), Црквени хор „Свети Василије Острошки” (Београд), Дечији хор Саборне цркве у Београду, Дечији хор „Свети Василије Острошки” (Београд) , Хор полазника „Летње духовне академије” у манастиру Студеница, Црквени хор „Св. Кнез Лазар” (Крушевац).

У досадашњем раду са хоровима освојила је више првих и специјалних награда у земљи и иностранству (такмичење хорова у Белорусији, фестивал духовне музике „Бортњански” у Пољској, фестивал хорова „Мајске музичке свечаности” у Бијељини, фестивал „Хорови међу фрескама”, „Интернационалне хорске свечаности” у Нишу).

Од 2011. год. наступа као вокални солиста ансамбала „Ренесанс” и „Флауто долче”.

2013. год. оснива ансамбл „Бели Анђео” чији је солиста и уметнички руководилац. 


Дечји, женски хор Свети Стефан је оформљен 2007. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија. У новој календарској години улази у седму годину свог рада и постојања.

Хор је изнедрен из верске наставе и чине га извођачи, ученице које су током свих ових година похађале предмет православне верске наставе.

Током свог рада, хор је имао велики број успешних наступа при храмовима, на богослужењима и свечаним манифестацијама у сарадњи са културним институцијама града Сремска Митровица. Сем активних учешћа на нивоу града, хор је три пута био учесник Видовданских сусрета Епархије сремске. Такође, 2012. године хор је гостовао у Министарству дијаспоре, а 2013. је био учесник Духовских сусрета на Калемегдану, при цркви Ружица.

Поводом прославе 1700 година Миланског едикта, хор Свети Стефан је наступио на централној свечаности у Сремској Митровици, уз присуство Његове Светости Патријарха српског Иринеја.

Хор Свети Стефан се одликује радним континуитетом, али и огромним ентузијазмом и љубављу девојчица, које га чине.

Дечији, женски хор Свети Стефан је оформљен 2007. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија. У новој календарској години улази у седму годину свог рада и постојања.

Хор је изнедрен из верске наставе и чине га извођачи, ученице које су током свих ових година похађале предмет православне верске наставе.

Током свог рада, хор је имао велики број успешних наступа при храмовима, на богослужењима и свечаним манифестацијама у сарадњи са културним институцијама града Сремска Митровица. Сем активних учешћа на нивоу града, хор је три пута био учесник Видовданских сусрета Епархије сремске. Такође, 2012. године хор је гостовао у Министарству дијаспоре, а 2013. је био учесник Духовских сусрета на Калемегдану, при цркви Ружица.

Поводом прославе 1700 година Миланског едикта, хор Свети Стефан је наступио на централној свечаности у Сремској Митровици, уз присуство Његове Светости Патријарха српског Иринеја.

Хор Свети Стефан се одликује радним континуитетом, али и огромним ентузијазмом и љубављу девојчица, које га чине.

Александра Гаруновић рођена 1971. године. Од 2004. године је запослена у основној школи „ Бошко Палковљевић Пинки „ у Сремској Митровици, на радном месту катихете, вероучитеља. Предавач је свим ученицима од првог, до осмог разреда.  Базична диплома је педагошког смера, а педагошким радом се бавила и у иностранству и у Србији.

Завршила је и нижу музичку школу у Сремској Митровици (одсек клавира), а музичком педагогијом се бави од 2007. године, оснивањем дечијег хора Свети Стефан.


Црквено певачко друштво Свети апостол Андреј Првозвани из Батајнице основано је с благословом Његовог преосвештенства епископа сремског  Василија, 1999. године на празник светог апостола Андреја Првозваног. Од оснивања до 2007. хором је управљала Јелена Чворо, а од марта 2007. године улогу хоровође преузела је Марија Лукић.

Хор пева на недељним светим литургијама, о Господњим, Богородичиним и светитељским празницима, а од 2005. године и на васкрсним и празничним бденијима. То га сврстава у ред малобројних црквених хорова који могу да испрате сва богослужења дневног и годишњег круга. Осим певања у матичним храмовима Св. Архангела Гаврила и Рождества Пресвете Богородице, друштво је учествовало у богослужењима широм Србије, Републике Српске, Црне Горе, Румуније и Мађарске. Поводом 500 година од оснивања манастира Крушедол, у августу 2009. године, саставу је указана част да пева на свеноћном бденију уочи празника Преподобне мајке Ангелине. Друштво 2011. године издаје ЦД (CD) на коме је хор отпевао свеноћно бденије уочи празника светог апостола Андреја Првозваног, под називом „Душа моја велича Господа”.

Током своје четрнаестогодишње историје певачко друштво је учествовало на бројним традиционалним духовним сусретима хорова, добротворним манифестацијама и одржало више самосталиних концерата.

Диригент, уметнички руководилац Марија Лукић рођена је 1979. године.

Завршила је нижу и средњу музичку школу „Коста Манојловић у Земуну – одсек за виолину, у класи проф. Татјане Димитријевић.

Соло певање, нижу музичку школу, уписала је школске 2005-2006. године и за годину дана захваљујући таленту и претходно стеченом образовању, брзо напредовала и завршила два разреда са одличним успехом. Средњу школу на одсеку соло певање уписала је 2006. године.

Од оснивања црквено певачког друштва „Св. Апостол Андреј Првозани”, децембра 1999. године, била је стални члан све до 2001. године, када постаје асистент диригента. Од марта 2007. године самостално диригује и води Друштво, негујући традицију црквеног појања, редовно учествујући на богослужењима у батајничким храмовима Св. Архангела Гаврила и Рождества Пресвете Богородице.


Субота, 12. април 2014. год.
у 20 часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан


Женски камерни хор
Свети
архангел Михаило
Јагодина
Диригент: Александра Димитријевић


Вокални ансамбл
Кир Стефан Србин
Београд
Уметнички руководилац: Миомира Станишић Шпирић


Камерни хор
Свети великомученик Георгије
Стара Бежанија – Београд
Диригент: Мирјана Лукић Младеновић


Програм
 

Женски камерни хор Свети архангел Михаило


Про
тојереј Стеван К. Поповић
С' нами Бог

***
Валамски напев (обр. монахиња Јулиана - Денисова)
Господи сил

 ***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
На рјеках вавилонских
(за женски трогласни хор прилагодила Александра Димитријевић)

  ***
Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(Триод, Четврта недеља поста)
Слава, 5. глас
Преподобни Оче

***
Бугарски напев (објавила Елена Точева) Чертог Твој Свјетилен на Велики четвртак
 
***
Тихомир Остојић (1865-1921) Вечери твојеја тајнија, 6.глас

***
Тихомир Остојић
Велики четвртак
Ирмос, 6.г
лас 

***
Сергеј Трубачев (1919-1995)
Днес висит на древје
Соло: Урош Лалицки

 ***
Монахиња Јулијана (Денисова)
Ирмоси Канона шестог гласа
Јако по суху пјешешествовав Израиљ
Соло: Урош Лалицки

***
Монахиња Јулијана (Денисова)
Всјево-та навсјева, духовна песма
(текст проторјереј Андреј Логвинов)Вокални ансамбл Кир Стефан Србин

Миодраг Говедарица (1950)
Отче наш, за мушки хор
(
композиција намењена Хору Кир Стефан Србин)
***прво извођење

 ***
Доместик кир Стефан Србин (око 1459)
Вкусите
и видите
Соло: Завиша Шпирић, тенор

***
Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(Триод, Петак глувни, пета недеља поста)
Господи возвах
, Стихира, 6. Глас
Јако от Јерусалима
Солисти: Александар Енбулајев, тенор
Александар Голубовић, тенор
Слободан Аћимовић, тенор

***
Руски напев
Велики прокимен - Кто Бог велиј
Соло: Светозар Вујић, бас-баритон

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Величаније – Недеља цветна
Соло: Александар Енбулајев, тенор
Александар Голубовић, тенор
Слободан Аћимовић, тенор

***
Дмитриј Степанович Бортњанскиј (1751-1825)
Достојно јест

***
Прота, Мирко Р. Павловић (1898-1977)
Ниње  отпушчаеши

***
Григориј Љубимов
Блажен муж
Соло: Светозар Вујић, бас-баритон

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Буди имја ГосподњеКамерни хор Свети великомученик Георгије
 

Душан Максимовић (1932-2008)
Оче наш

***
Епископ Јонатан
Херувимска песма

***
Стеван Ст. Мокрањац(1856-1914)
Велико Свјат

***
Светолик Пашћан - Којанов (1892-1971)
Радујсја Архијерејев Доброто

***
Стеван Ст. Мокрањац
Благословљу Господа

***
Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
(
Триод
, пета недеља поста)
Велико Возбраној Војеводје

***
Срђан Покорни
Достојно

***
...
Не отврати лица Твојего
велики прокимен

***
Стеван Шијачки (1885-1957)
Боже, помошч моју  вонми
70. Псалам

***
Миодраг Говедарица (1950)
Возбраној Војеводје

***
Корнелије Станковић (1831-1865)
Воскресеније Твоје

***
На текст Вл. Николаја Велимировића (1881-1956)
Победна песма


Женски црквени хор Свети Архангел Михаило основан је 1989. године при Старој Јагодинској цркви на иницијативу Протојереја-ставрофора Оца Радована Ракића. До 1995.год. хором је дириговала госпођа Ана Штетић коју исте године замењује госпођица Александра Димитријевић која и данас диригује хором.

На репертоару хора су, поред Литургије за дечији хор Стевана Мокрањца, и композиције са вечерњих и јутарњих служби и бденија, како домаћих тако и страних аутора (Чајковски, Рахмањинов, Турчањинов, Дворецки, Чесноков). На репертоару хора су и духовне песме чије аранжмане раде сами чланови хора. У репертоар хора уврштене су и световне композиције домаћих аутора а и обраде традиционалних српских песама које раде чланови хора.

Од многобројних наступа у земљи могу се издвојити наступи на Фестивалу Хорови међу фрескама 2003, 2004, 2007, 2009. (награда у категорији до 20 чланова за аутентично извођенје духовне православне музике), 2011. и 2012. године (награда Војислав Илић у категорији Камерном хору за аутентично извођење духовне музике и награда Војислав Илић у категорији Диригенту за истраживачки рад и извођење дела старих аутора духовне музике) као и наступи на Фестивалима Црквених хорова Шумадијске епархије у Тополи, Јагодини, Крагујевцу, Младеновцу и Азањи, затим наступи у Радовањском Лугу на дан Светог Архангела Гаврила, Зајечару и на Летњој сцени КУД-а Каблови у Јагодини последњих 20 година. 2013. године хор је, у Бијељини учестовао на XII Мајским музичким свечаностима и у категорији женских хорова освојио сребрну медаљу. 2002. годину обележио је први тонски запис овог хора. Снимљен материјал, објављен под називом Духовна и световна хорска музика, промовисан је 12. 1. 2003.год. у Јагодини. Хор је добитник Плакете за учествовање на Фестивалу шумадијских црквених хорова 2002.год. Својим радом, хор је оставио печат на културном плану града Јагодине што показује и признање Кристална Призма, које је хору доделила Културно-просветна заједница града Јагодине 2003. године. 11. 1. 2004. године промовисан је други тонски запис хора, под називом Да исправитсја молитва моја. У завршној фази је и трећи тонски запис под називом Благослови душе моја Господа.     

Велике заслуге за развој овог хора имао блаженопочивши Владика шумадијски Господин др. Сава Вуковић који је посебно волео и пружао заштиту малом хору како је волео да каже за овај хор. Организујући летње школе црквеног појања у Тополи, Аранђеловцу и манастиру Јошаница, Владика Сава је омогућио овом хору да дође до разноврсне хорске литературе и да изгради свој стил користећи богато искуство других хорова, а многе заједнички одслужене Архијерејске Литургије допринеле су и духовном богаћењу чланова хора. Велику захвалност хор дугује и садашњем Владики шумадијском господину Јовану, који је благословио објављивање оба тонска записа и учествовао на њиховом промовисању и коме се овом приликом захваљујемо на подршци.

Диригент Александра Димитријевић, рођена је у Јагодини 1978 године где је завршила нижу музичку школу и гимназију. Средњу музичку школу, теоретски одсек, завршила је у Крагујевцу. По завршетку средње школе уписала је Пољопривредни факултет у Београду, на коме од 2001.год. ради као асистент, a сада доцент, на Одсеку за пољопривредну технику. Магистрирала је на истом одсеку 2006. године и докторирала на Пољопривредном факултету у Новом Саду 2011.

Александра Димитријевић је члан хора Свети Архангел Михаило од његовог оснивања. Од 1995. је на месту хоровође и наставља започети традицију редовног учествовања хора на Богослужењима у Старој цркви у Јагодини. Почев од оснивања летњих духовних школа Корнелију у спомен, 1992. године, под покровитељством Шумадијске епархије и Блаженопочившег епископа шумадисјког Саве (Вуковића), редовно је учествовала у њиховом раду. На тај начин је била у прилици да учи од Димитрија Стефановића, Данице Петровић, Предрага Миодрага, Тамаре Петијевић, Предрага Ђоковића и Богдана Ђаковића. Сахваљујући овом богатом искуству Александра је са женским црквеним хором Свети Архангел Михаило успела да објави два аудио записа. „Духовна и световна хорска музика” који је промовисан 12.1.2003.год. у Јагодини. Аудио запис „Да исправитсја молитва моја” промовисан је годину дана касније. Дугогодишњи рад, заједничко одрастање, заједнички биран репертоар, небројене заједнички отпеване Литургије и концерти допринели су да овај хор формира свој стил који је препознатљив по својој једноставности. Захваљујући заједничком раду и узајамном поштовању и љубави, Александра је са Хором Свети Архангел Михаило 2009 и 20011 годиине на Фестивалу духовне музике Хорови међу фрескама, у категорији до 20 чланова, освојила награде за аутентично извођенје духовне православне музике. 2012. године хор је, на истом фестивалу, освојио награду Војислав Илић у категорији Камерних хорова, за аутентично извођење духовне музике док је Александра Димитријевић освојила награду Војислав Илић у категорији Диригенту за истраживачки рад и извођење дела старих аутора духовне музике. 2012. године, Александра се заинтересовала за духовну музику румунске православне цркве па су се на репертоару хора, поред дела, српских, грчких, бугарских и руских аутора, нашла и дела румунских аутора. За све до сада постигнуто, захвална је Хору Свети Архангел Михаило, његовом оснивачу Протојереју-ставрофору Оцу Радовану Ракићу и верницима Старе јагодинске цркве, који несебично подржавају и усмеравају рад хора.


Хор КИР СТЕФАН СРБИН у највећој мери негује византијску духовну музику, чије је основно обележје унисоно појање без инструменталне пратње - једину пратњу чини лежећи тон (исон одн. бруј).

Ансамбл се труди да открије јавности древне песме познатих и непознатих аутора из сачуваних  записа и живе усмене традиције. Специјално обележје хора је певање без диригента.

Најстарији српски записи с’ музичким садржајем потичу из XV века, када је живео и деловао Кир Стефан Србин, први наш познати мелод, по коме хор носи име.

И остале музичке садржаје које ансамбл изводи осим „византије” чини духовна музика.

Од свога оснивања 1983. године  хор је одржао низ концерата у земљи и иностранству. У иностранству је наступао у Француској (Ница, Монпеље, Оранж, Лил, Тур), Русији (Москва, Петроград), Естонији (Талин), Грчкој (Атина, Кардица, Лефкада, Солун), Македонији (Охридско лето) и Републици Српској (Бања Лука и дистрикт Брчко).

У земљи је давао концерте у Новом Саду (Матица српска, Саборна црква, Синагога), Неготину (Мокрањчеви дани), а у Београду - у Саборној цркви, Коларчевом народном универзитету, Галерији Српске академије наука и уметности, Галерији фресака, Етнографском музеју, Културном центру Београда, Дипломатском клубу у Београду, Центру лепих уметности, „Гуарнериус”, Катедрали Блажене Дјевице Марије (заједнички наступ са Краљевским гудачима Светог Ђорђа), Хотелу Адмирал клуб(заједнички наступ са „Краљевским гудачима Светог Ђорђа”), Народном музеју, Скупштини града Београда (такође заједнички наступ са „Краљевским гудачима Светог Ђорђа”), Хотелу „Хајат у Београду и у старом ДИФ-у (за УДРУЖЕЊЕ ДРЖАВНИХ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦА СРБИЈЕ).

Награде: посебна похвала на фестивалу „ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА” 2002. године, награда „ВОЈИСЛАВ ИЛИЋ” у категорији – најбољем хору, за аутентично извођење духовне музике на фестивалу ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА” 2003. године. Поново посебна похвала на фестивалу „ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА” 2008., а затим и 2010. године. На истом фестивалу награда за 2011., а потом и 2012. годину је награда „ВОЈИСЛАВ ИЛИЋ” у категорији – најбољем хору-ансамблу, за аутентично извођење духовне музике.

Миомира Станишић-Шпирић, уметнички руководилац -  Дипломирала соло-певање на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Октава Енигарескуа, Почасног члана Римске академије наука, а општу музичку педагогију дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду.

Вокална педагогија јој је животно опредељење. Запослена као професор соло-певања у музичкој школи „Јосип Славенски”. Њени ђаци су добитници бројних награда на такмичењима соло-певача.

Ради и као уметнички руководилац хора „Кир Стефан Србин” у коме певају и неки њени ђаци.

Под њеним уметничким руководством хор „Кир Стефан Србин” је учествовао на претходним фестивалима „ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА” и 2002. године добио посебну похвалу, а 2003. године награду „ВОЈИСЛАВ ИЛИЋ” у категорији – најбољем хору-ансамблу, за аутентично извођење духовне музике. Затим 2008., а и 2010. године поново посебну похвалу. На овом фестивалу је 2011., а потом и 2012. године – награда „ВОЈИСЛАВ ИЛИЋ” у категорији – најбољем хору-ансамблу, за аутентично извођење духовне музике.


Црквени хор при храму Светог Великомученика Георгија у најстаријем делу Новог Београда, Бежанији, месту које је највећим делом задржало изглед типичног сремског села, основан је у јесен 1994. Први диригент Часлав Никодијевић је од бројних верника из Новог Београда одабрао довољан број оних који су имали привилегију да узносе молитве окупане милозвучним тоновима православне музичке традиције.

Током следећих година, хор је првенствено учествовао у редовним Богослужењима, како у матичној цркви, тако и на бројним поклоничким путовањима. Ова карактеристика је здржана до данашњег дана.

Диригенти који су касније водили хор су Татјана Маћејка, Милка Пајевић и мр Предраг Д. Стаменковић, са којима је хор запажено учествовао на бројним прославама, духовним окупљањима у Београду и широм Србије.

У фебруару 2010. Године хор преузима мира Младеновић. У мају те године хор наступа на Фестивалу хорова у Бијљеини, где осваја бронзану медаљу. Поред многих наступа („Духовне беседе”, концерт у Дому Ваздухопловства, поводом 9 векова Светог Симеона Мироточиог, концерт поводом 500. Година Бежаније и др), хор је наступао на Фестивалу диховне музике „Хорови међу фрескама” 2011, 2012, и 2013.

Од преко стотину певача, који су свих ових година својим гласом славили Бога, међу којима је било и професионалаца, у хору су и даље активни њих десетак, који су ту од оснивања, а то је ов године пуних 20 година.

Мира Младеновић је професор хармонике у средњој музичкој школи „др Војислав Вучковић” у Београду. Као плод изузетне преданости у раду са ученицима, проистекао је велики број награда код нас и у иностранству (посебно треба истаћи Прво место у категорији солиста и Четврто место у категорији камерне музике на такмичењу у Италији).

Иако посвећена инструменталној музици, Мира Младеновић открива посебну љубав према духовној православној музици, када 2006. Године преузима женски црквени хор „Свети Јован Владимир” у Добановцима, који је имао запажене наступе на Фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама” 2007. (хор добија посебну похвалу), 2008, 2009, на фестивалу хорова у Бијељини (Треће место) и бројне наступе на културним манифестацијама, где је хор остављао изузетно позитиван успех.

Стицајем околносит Мира Младеновић напушта овај хор и преузима хор у Бежанији, чији су чланови веома посвећени, редовни на Литургијама и пробама и међу којима влада љубав, слога и разумевање.


Недеља, 13. април 2014. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

 

Хор Радиоелевизије Србије
Београд
Диригент: Бојан Суђић

 

Гости концерта

Вокални ансамбл
Бели анђео
Београд
Диригент:
Катарина Божић


Програм
 

 Хор Радио-телевизије Србије

Три стихире

Воскресеније и жизан / Лазарева субота – Хвалитна стихира. Глас 1.
Триод, Карловачко појање, запис Бранка Цвејића
***
Господи ашче би јеси бил здје / Лазарева субота Стихира. Глас 4.
Триод, Карловачко појање, запис Бранка Цвејића
***
Прежде шести днеј битија Пасхи / Цвети -  стихира Глас 3.
Триод, Карловачко појање, запис Ненад Барачки

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Да исправитсја (1906)

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Акатист Богородици (1892)

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
О како безаконоје (1893)

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Тебе одјејушчагосја (1892) Вокални ансамбл Бели анђео

Кир Стефан Србин, XV век
Вкусите и видите

***
Исајиа Србин, XV век
Агиос о теос

***
Бојан Божић (1984)
Тебе појем
*премијерно извођење

***
Хиландарски неумски запис, XVIII век
Стихира Светом Сави

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Величаније Светом Симеону Хор Радио-телевизије Србије

Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Три статије (1906-09)

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Тебе Бога хвалим (1882)


Хор Радио-телевизије Србије је поникао из богате традиције хорског певања, из самих темеља културе народа који је певајући чувао од заборава митове и легенде о свом  постојању, ХОР Радио-телевизије Србије огласио се првим концертом пре седам деценија и афирмисао као водећи професионални вокални ансамбл, признат широко ван граница своје земље.

До пуне перфекције о којој сведоче бројни критички осврти као и одушевљење верне публике ансамбл је довео истрајни тридесетогодишњи рад са диригентом Боривојем Симићем на месту шефа - диригента.

Са значајних гостовања Хора РТС у Италији, Француској, Немачкој, Румунији, СССР-у, почетком седамдесетих година прошлог века, стизали су само похвални одјеци.

Континуирано успешан рад са ансамблом настављају диригенти Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић, негујући подједнако и искључиво хорску и вокално-инструменталну музику. Хор РТС постиже изванредне успехе на бројним турнејама у Енглеској, Француској, Аустрији, Швајцарској, Италији, Шпанији, Грчкој и Русији.

Посебно се издвајају гостовања Хора Радио-телавизије Србије у Риму 1987. године, где је са Хором и Оркестром Академије Санта Ћећилија и диригентом Мстиславом Ростроповичем извео Ратни реквијем Бенџамина Бритна, а следеће године у Напуљу уз маестра Густава Куна и Оркестар Театра Сан Карло реализовао Вагнерову оперу Парсифала.

Гостовања у Шпанији 1989. и 1991. године, уз Симфонијски оркестар РТС, представила су публици два капитална дела Јохана Себастијана Баха – Божићни ораторијум и Пасију по Матеју.

Хор Радио-телевизије Србије добитник је многобројних признања, међу којима су Октобарска награда града Београда из 1982. године за извођење дела Стевана Стојановића Мокрањца, као и Златни беочуг 1989. године за унапређење културе и уметности града Београда. Хор и Симфонијски оркестар РТС ово највише признање Културно-просветне заједнице Београда добијају и 2007. године за трајни допринос култури главног града.

Бојан Суђић је водеће диригентско име у српској музици, Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије и уметнички директор Музичке продукције РТС. Такође је редовни професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду.

Бојан Суђић је већ са 19 година постао асистент диригента у Симфонијском оркестру Радио-телевизије Београд. Школовао се на београдском Факултету музичке уметности, а први велики успех остварио је победом на Југословенском такмичењу младих уметника, 1989. године у Загребу. Краће се усавршавао код Иље Мусина у Санкт Петерсбургу и Отмара Свитнера у Бечу.

Од 1992. године је стални диригент Хора и СО РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално симфонијских остварења светске и домаће, историјске и савремене литературе, са посебном пажњом приступајући премијерним извођењима како нових домаћих дела, тако и остварења из светске музичке баштине која су, захваљујући њему, по први пут била представљена и у Србији. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије.

Сарађивао је од 1989. године и са Оркестром Београдске филхармоније и са њим био на турнеји у Кини, наступао на БЕМУС-у, или пратио велике светске звезде (Н. Кенеди, М. Венгеров).

Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи оркестар Опере Народног позоришта у Београду, а сезоне 1999/2000. био је његов шеф-диригент. Генерални музички директор Опере био је 2004/2005. У своју богату биографију убележио је многа извођења стандардног балетског и оперског репертоара, док се, међу гостовањима, издваја наступ на Атинском фестивалу 2008. године („Кармен”).

Суђићева дужа међународна ангажовања почела су 1998. године, када је први пут био гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2001. године. Са овим ансамблом остварио је преко 150 оперских и балетских представа, а врхунац заједничког рада представљао је наступ на фестивалу у Висбадену 2003. („Лабудово језеро”). Плодну сарадњу остварио је и са ансамблом Хелсиншке националне опере.

Награду града Београда  по други пут добио је 2004. године за диригентски подухват када је са 650 ученика средњих музичких школа из целе Србије извео „Кармину Бурану” Карла Орфа.

На чело Хора и Симфонијског оркестра РТС Бојан Суђић дошао је 2005. године и наставио своју мисију представљања нових дела домаћих аутора и мање познатих или ређе извођених остварења из светске историјске баштине. На том све ширем списку нашли су се, између осталих и „Посвећење пролећа” и „Свадба” Игора Стравинског, Друга симфонија Густава Малера, ”Живот јунака” и ”Тако је говорио Заратустра” Рихарда Штрауса, Миса у це-молу В. А. Моцарта, „Фауст симфонија” Франца Листа, „Реквијем” Хектора Берлиоза, Шеста симфонија Дмитрија Шостаковича, кантата „Александар Невски” Сергеја Прокофјева, „Missa di gloria” Ђакома Пучинија, „Острво мртвих” и „Звона” Сергеја Рахмањинова, „Охридска легенда” (интегрално извођење) Стевана Христића и „Пасија Св.кнеза Лазара” Рајка Максимовића.

Суђић је са диригентског пулта водио и ауторске вечери В.Трајковића, Р.Максимовића  и А.Симића, као и извођење многих дела савремених домаћих и светских аутора (Међународна трибина композитора).

Током неколико последњих година дириговао је концертима на којима су солисти били Симон Трпчески, Шломо Минц, Пепе Ромеро, Хенрик Крагеруд, Хенрик Сигфридсон, Николај Петров, Александра Вербицка, Мишел Д'Алберто, Минео Хајаши, Дејан Млађеновић, Александар Сердар, Александар Маџар, Владимир Глигорић, Дејан Лазић и Аника Вавић.

Бојан Суђић је дириговао на свим важнијим фестивалима у Србији, а осим домаћих оркестара, водио је и Хелсиншку, Новосибирску, Пловдивску, Загребачку, Македонску и Будимпештанску филхармонију, симфонијске оркестре Одензеа, Потро Алегреа, Софије и Црне Горе, „Метрополитен оркестар” из Лисабона, Московски камерни оркестар и Филхармонију ОФУНАМ из Мексико Ситија. Наступао је у готово свим европским земљама, Мексику, Бразилу и Кини.

Основа Суђићеве уметности је спој изразите музикалности и префињеног, ауторитативног и прецизног диригентског геста. Уз познавање обимне литературе и одговоран однос према партитури, солистима и ансамблу са којим ради, Суђић музику ваја као властити креативни чин. У том подухвату сасвим је специфичан управо постигнути сложени баланс између инспирације и занатске вештине, изражајности и дејствености, високе мотивисаности и рационалне контроле свих параметара извођења.  „Он је природни таленат са изузетним стилом и са једном од најлепших техника коју сам икада видео” (M.Liljeroos, „Huvudstaadtsbladet”, Хелсинки).


Вокални ансамбл Бели Анђео основан је 2013. године по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја. Ансамбл настаје у години великог јубилеја прославе 1700 година Миланског едикта, а у сустрет обележавању године која је посвећена нашем најпознатијем композитору Ст. Ст. Мокрањцу. Очување српске духовне музике и традиције један је од основних мотива за формирање овог ансамбла, као и промовисање наших савремених композитора. На репертоару се налазе дела српских аутора од XV века до XXI века. Од оснивања ансамбла, уметнички руководилац и солиста је Катарина Божић.

Катарина Божић, рођена је 1990. године у Нишу. Своје музичко образовање започиње 1995.године у музичкој школи „Стеван Христић” у Крушевцу, где завршава и средњу школу као ђак генерације на два одсека, соло певање и клавир. Школске 2008/09 године уписује Факултет музичке уметности у Београду као редован студент на катедри за дириговање у класи маестра проф. Бојана Суђића, где завршава основне и мастер академске студије.

У свом досадашњем школовању, остварила је запажене резултате на многобројним Републичким, Савезним и Међународним такмичењима из различитих области. Похађала је курсеве хорског дириговања код руског диригента проф. Генадија Дмитрјака, белоруског диригента проф. Игора Матјухова и проф. Андреаса Хермана, диригента и шефа хора Минхенске Филхармоније, мастер курсеве оркестарског дириговања код белгијског диригента проф. Роналда Цолмана и бразилског диригента проф. Роберта Дуартеа, од којих задобија похвале и велике симпатије.

Значајније наступе остварила је са разноликим ансамблима:
Симфонијски оркестар РТС-a, Kамерни оркестар „Симфонијета” (Београд), Оркестар СМШ „Стеван Ст. Мокрањац” (Краљево), Гудачки октет студената ФМУ (Београд), Мешовити хор СМШ „Стеван Христић” (Крушевац), „Мадригалски хор” ФМУ (Београд), Црквени хор „Свети Василије Острошки” (Београд), Дечији хор Саборне цркве у Београду, Дечији хор „Свети Василије Острошки” (Београд) , Хор полазника „Летње духовне академије” у манастиру Студеница, Црквени хор „Св. Кнез Лазар” (Крушевац).

У досадашњем раду са хоровима освојила је више првих и специјалних награда у земљи и иностранству (такмичење хорова у Белорусији, фестивал духовне музике „Бортњански” у Пољској, фестивал хорова „Мајске музичке свечаности” у Бијељини, фестивал „Хорови међу фрескама”, „Интернационалне хорске свечаности” у Нишу).

Од 2011 год. наступа као вокални солиста ансамбала „Ренесанс” и „Флауто долче”.

2013 год. оснива ансамбл „Бели Анђео” чији је солиста и уметнички руководилац.


Уторак, 15. април 2014. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

 

Хор Србадија
Бијељина, РС, БиХ
Диригенти: Десанка и Јелена Тракиловић

 

Хор Мокрањац
Београд
Диригент: Јелена Јеж


Програм
 

Хор Србадија
 

Триод, На Велики Понедељак, Карловачко појање (запис Бранка Цвејића)
Тропар гл. 8
Се жених грјадет вполуношчи
Свјетилан, Чертог твој

***
Руски напев
Богородице Дјево

***
Миодраг Говедарица (1950)
Свјатиј Боже

***
Иван Степанович Дворецки (1835 - 1886)
Свјете тихи
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Извод из Литургије Св. Јована Златоустог

***
Владимир Милосављевић (1951)
Покајничка молитва
Соло: Синиша Пајић, баритон

***
Светислав Божић (1954)
Буди имја ГосподњХор
Мокрањац

Триод, На Велики Понедељак, Карловачко појање (запис Бранка Цвејића)
Стихира на Господи возвах. Глас 2.
Душевноју љеностију воздремавсја
Соло: Немања Перкучин

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Три статије


СЦПД Србадија основано је 1899. године, а након прекида, рад Хора је обновљен 1992. године.

Репертоар Хора је изузетно богат, а чине га духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора. Хор је организатор међународног фестивала хорске музике „Мајске музичке свечаности”, које се, ове године, одржавају тринаести пут. У протекле 22 године, поред пјевања на Светим Литургијама, Хор је наступио на многобројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима. СЦПД „Србадија” је добитник низа признања Српске Православне Цркве, између осталих Ордена Светог Саве II и III степена. Хор је освојио и низ међународних признања, бронзаних, сребрних и златних медаља у Мађарској, Аустрији, Италији, Њемачкој, Словачкој итд. Од стране предсједника Републике Српске, поводом 110 година од оснивања, Хор је одликован орденом Његоша првог реда. „Србадија” је учествововала на бројним хуманитарним концертима, као и на значајним прославама, као што је прослава 860 година града Москве, у августу 2007. године. На свјетској ранг листи хорова коју је формирала Интеркултур Фоундатион – Мусица Мунди, хор „Србадија” заузима 18. мјесто у категорији традиционалне музике, 34. мјесто у категорији Мјешовити хорови и 78. мјесто на укупној ранг лист (ТОП 1000), и тиме представља најбоље рангирани хор из региона.   Нека од признања Хора су:

     Прва хорска Олимпијада, Линц, јул. 2000. год.
Сребрна медаља у категорији духовне музике
Бронзана медаља (мјешовити хор)

     Осмо међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2001. год.
Златна медаља

     Такмичење хорова „Орландо ди Лассо”, Италија, јун 2001. год.
Двије сребрне медаље

     Девето међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2003.
Златна медаља (традиционална музика)
Сребрна медаља (мјешовити хор)

     Десето међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2005. год.
Двије златне медаље (побједници категорија: црквене и традиционалне музике)
Специјална награда
Јоханес Брамс

     Четврти међународни хорски фестивал Јоханес Брамс, Wернигероде, Њемачка, 2005. год.
Златна медаља
Сребрна медаља

     Пета Олимпијада хорова, Грац, јули 2008. год.
Златна медаља (традиционална музика)
Сребрна медаља (мјешовити хор)

     Други међународни музички фестивал, Братислава, јул 2010. год.
Сребрна медаља (категорија омладинских хорова)
Златна медаља (побједник категорије, категорија фолклорна музика са инструменталном пратњом)

     Други Гранд при (Гранд приx) хорске музике, Грац, јул 2011. године
Двије медаље части (категорије: мјешовити хор и фолклор)

Проф. др Десанка Тракиловић

·         Рођена 08.02.1959. године у Тузли.

·         Основну и средњу Музичку школу завршила у Тузли.

Образовање:

 • Доктор наука, Универзитет у Источном Сарајеву (јули, 1999)
 • Магистар дириговања, Факултет музичке уметности у Београду (фебруар, 1997)
 • Дипломирани музички педагог, Факултет музичке уметности у Београду (јули, 1983)

Звања:

 • 1994 - доцент - Учитељски факултет у Бијељини
 • 1999 - ванредни професор - Учитељски факултет у Бијељини
 • 2006 -  редовни професор - Педагошки факултет у Бијељини

Област научног истраживања:

 • Примјена народног пјевања
 • Свјетовна хорска музика – а цапелла
 • Духовна хорска музика - а цапелла
 • Развој музичке писмености и музикалности

Предмети:

 • На основним студијама: Вокално-инструментална настава, Методика наставе музичке културе, Методика музичког васпитања, Хорско пјевање, Хорско пјевање са основама дириговања

Остале важне информације:
Страни језици: руски
Чланство у организацијама:

 • Члан свјетског хорског олимпијског комитета Мусица мунди
 • Умјетнички руководилац Српског пјевачког друштва „Србадија”

 Пројекти:

 • Хорски фестивал „Мајске музичке свечаности” од 2002. године до данас
 • Програм прекограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине „На Дрини ћуприја”  април-јули 2011.
 • Темпус пројекат, Музички експерт - Општа музичка педагогија, децембар 2011.

Умјетничка дјелатност:

 • Такмичење Југословенских дјечјих хорова Шабац, - двије бронзане медаље 1993, 1994.
 • Југословенске хорске свечаности Ниш, 1996 - награда за дебитантски наступ
 • Добитник Признања за одржавање хуманитарних концерата за дјецу са посебним потребама од Братства и сестринства Пресвете Богородице Тројеручице;
 • Прва хорска Олимпијада, Линц, јул 2000. - сребрна медаља (црквена музика) и бронзана медаља (мјешовити хор)
 • Златна медаља Филип Вишњић ( од СО Бијељина ), 2000.
 • Сребрна медаља Кнез Иво од Семберије ( од СО Бијељина ), 2000.
 • Осмо међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2001. - златна медаља
 • Такмичење хорова „Орландо ди Лассо, Рим, 2001. - двије сребрне медаље
 • Републичко такмичење мјешовитих хорова музичких школа, Градишка, 2002. - прва награда
 • Девето међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2003. - златна медаља (традиционална музика) и сребрна медаља (мјешовити хорови)
 • Десет концерата у оквиру међународне асоцијације „Помоћ за млади живот, Хановер, 2003.
 • Признање поводом концертних дјелатности од града Тасос – Грчка, 2003.
 • Републичко такмичење мјешовитих хорова музичких школа, Б.Лука, 2004. - прва награда
 • Десето међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2005. - двије златне медаље (побједници категорија, црквене и традиционалне музике) и Специјална награда „Јоханес Брамс”
 • Четврти међународни хорски фестивал „Јоханес Брамсö, Вернигероде, Њемачка, 2005. - златна и сребрна медаља
 • Златна медаља „Филип Вишњић – СО Бијељина, 24.09.2005.
 • СЦПД СРБАДИЈА се, са остварених 976 бодова, налази на шестом мјесту  ИНТЕРКУЛТУР – MUSICA MUNDI свјетске ранг листе хорова
 • Пета Олимпијада хорова, Грац, јули 2008. - златна медаља у категорији традиционалног пјевања – фолклор и сребрна медаља у категорији Мјешовити хорови
 • Орден Његоша Првог реда – одликовање Предсједника Републике поводом 110 година СЦПД „Србадија
 • II Међународно омладинско такмичење хорова и оркестара – Братислава, Словачка, јули 2010.  (златна медаља – побједник категорије традиционалне музике и сребрна медаља у категорији мјешовитих хорова)
 • II Свјетско такмичење најбољих хорова свијета - Грац, јули 2011. (двије златне медаље из области духовне и световне музике)
 • Специјална награда-Диплома части за његовање и очување културе свог народа - Грац, јули 2011.

Одабране референце:

Објављени радови:

 • Д. Тракиловић, „Корнелије Станковић-први српски композитор новијег доба”, Српска вила бр.5  1996;
 • Д. Тракиловић, „Раст и развој химне Боже правде”, Српска вила бр.6 1997;
 • Д. Тракиловић, „Умјетничка компонента у методици музичке наставе”, приложила за научни скуп на Учитељском факултету у Београду

Уџбеници и приручници:

 • Д. Тракиловић, З. Васиљевић, Г. Стојановић : „Музичка култура за III и IV разред основне школе”, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2000;
 • Д. Тракиловић, З. Васиљевић, Г. Стојановић :  „Музичка култура за V и VI разред основне школе”, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2000;
 • Мр Десанка Тракиловић, „Музичка култура са методиком у разредној настави”, Учитељски факултет у Бијељини, 1998;  
 • Тракиловић Д., Стојановић Спасојевић Г., Тракиловић Ј., „Вокално-инструментална настава”, уџбеник за студенте Педагошког факултета, Педагошки факултет у Бијељини, 2010;
 • Тракиловић, Д.: Композиције за рад са хором млађег школског узраста, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2002;
 • Тракиловић, Д.: Композиције за рад са хором старијег школског узраста, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2002;
 • Тракиловић, Д.: Духовне композиције за рад са хоровима основношколског типа, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2002;
 • Васиљевић, М., Тракиловић, Д. : Музичка традиција за наше најмлађе, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2004;
 • Сестре Васиљевић и Тракиловић, Д.: Путем наше традиционалне музике, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2004;
 • Пелемиш, М., Тракиловић, Д., Стевић, Д., Тракиловић, Ј.: Спорт ритмика музика, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2005;
 • Тракиловић, Д., Спасојевић, Г., Тракиловић, Ј.: Вокално-инструментална настава, Педагошки факултет, Бијељина, 2010.

 

мр Јелена Милићевић-Тракиловић

·         Рођена 15.05.1987. године у Тузли.

·         Основну и средњу Музичку школу завршила у Бијељини.

Образовање:

 • Високо образовање: Факултет музичке уметности, Београд 2008.

Радно искуство:

 • Основна и Средња музичка школа „Стеван Стојановић Мокрањац” Бијељина од 2006.
 • Академија умјетности Слобомир П Универзита од 2008.

Удзбеници:

·         Пелемиш, М., Тракиловић, Д., Стевић, Д., Тракиловић, Ј. : Спорт ритмика музика, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајево, 2005.

·         Тракиловић, Д., Спасојевић-Стојановић, Г., Тракиловић, Ј.: Вокално-инструментална настава, Педагошки факултет, Бијељина, 2010.

Јелена Тракиловић са свега седамнаест година завршава Средњу музичку школу у Бијељини, и то два одсјека упоредо, клавирски и теоретски, као најбољи ђак у генерацији чиме је стекла звање музичког сарадника и музичког извођача. Исте године (2004) започела је основне студије на ФМУ у Београду у класи професора Станка Шепића, као најмлађи студент дириговања. За вријеме студија успјешно се бави педагогијом предајући хор и оркестар у музичкој школи „Стеван Ст. Мокрањц” и као асистент диригента СЦПД „Србадија” из Бијељине. 2008. године дипломира, а  диплома се изједначава на основу става Наставно-уметичко-научног већа Факултета музичке уметности у Београду са дипломом мастер студија  у обиму од 300 ЕСПБ бодова. До сада је имала низ значајних јавних наступа у земљи и иностранству. У последње четири године диригује у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини на недељним православним службама.

Такође, дириговала је у Б1 категорији на X Интернационалним сусретима хорова у Будимпешти у марту 2005. године гдје је са хором „Србадија” била апсолутни побједник категорије. Исте године у јулу диригује на IV међународном хорском такмичењу „Јоханес Брамс”, Вернигероде, Њемачка гдје осваја златну и сребрну медаљу. Поводом прославе 860 година града Москве, Русија, у септембру 2007. године успјесно се представила као један од диригената хора „Србадија”. У мају 2008. године на V међународном хорском фестивалу у Хановеру у Њемачкој је имала неколико успјесних концерата диригујући хором „Србадија”. 2008. године на петој хорској олимпијади у аустријском граду Грацу је успијешно наступила освојивши једну златну и једну сребрну медаљу. 2006. године оформила је први градски дјечји хор у Бијељини, чији је и диригент. У протекле двије године овај хор је имао више значајних наступа широм Босне и Херцеговине као и учешћа на ТВ и Радио емисијама. Похађала је неколико семинара и мастер клас како у земљи тако и у иностранству. Сарађивала је са гудачким оркестром „Аморосо”. Дириговала је  Краљевским Гудачима Светог Ђорђа. Јелена Тракиловић ради на Академији умјетности Слобомир П Универзитета на предмету дириговање, хор, а ради и као професор дириговања и хора у Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац” у Бијељини.

УМЈЕТНИЧКА ДЈЕЛАТНОСТ-НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА

Десет концерата у оквиру међународне асоцијације „Помоћ за млади живот”, Хановер, 2003.

Десето међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2005.

Двије златне медаље (побједници категорија, црквене и традиционалне музике) - Специјална награда „Јоханес Брамс”

Четврти међународни хорски фестивал „Јоханес Брамс”, Вернигероде, Њемачка, 2005.
Златна медаља
Сребрна медаља

Пет концерата у оквиру међународне асоцијације „Помоћ за млади живот”, Хановер, 2008.

Пета хорска олимпијада у Грацу, Аустрија, 2008.
Златна медаља,
Сребрна медаља

Пет концерата у оквиру међународне асоцијације Помоћ за млади живот” Хановер, 2009.

4. Међународно такмичење хорова, Братислава, јул 2010.
Златна медаља
Сребрна медаља

42. Фестивали дечјих хорова Србије, Шабац, мај 2010.
Златна медаља

Пројекат прекограницне сарадње, Босна и Херцеговина и Србија под називом „На Дрини ћуприја”, у извођењу Пјевачког друштва „Србадија” и Краљевских гудача Светог Ђорђа, април-јул 2011. године.

Златна медаља на такмичењу хорова шампиона, Грац, Аустрија 2011. године


Певачко  друштво Мокрањац при Храму светог Саве 1931. године основао је за потребе будућег спомен-храма на Врачару, др Коста Манојловић, угледни српски композитор, музиколог и теоретичар, под чијим је вођством хор још пре Другог светског рата остварио изузетне уметничке домете. Као хор Храма светог Саве, највеће православне светиње у овом делу Европе, Мокрањац” редовно пева на светим Литургијама и другим црквеним обредима. У оквиру Друштва 1990. године основан је и Дечији хор Растко”, подмладак матичног хора, а од 2001. године у оквиру Друштва постоји и хор за најмлађи узраст – „Стефан.

Хор Мокрањац учествовао је на више међународних музичких манифестација у земљи и иностранству. На 14. Међународном фестивалу православне духовне музике у Хајновки (Haynowkа Пољска) хор je је освојио Прву награду, а на 13. Фестивалу хорова у Кардици (Грчка), трећу. Остварени су и наступи на фестивалима у Румунији, где је хор освојио почасне дипломе. На јубларном, 40. Међународном фестивалу духовне музике у Лорету (Италија), Мокрањац” је наступио као први хор из Србије у историји овог угледног фестивала и освојио симпатије широког аудиторијума, као и стручне критике. На јубиларном 20. Међународном фестивалу православне духовне музике у Хајновки (Пољска) освојено је друго место у категорији и Специјална награда пољске Фондације за развој православне културе, хор је учествовао на 11. Међународном фестивалу хорова у Тиви (Грчка), као први српски хор у историји ове манифестације.

У Србији, хор је учествовао на бројним фестивалима: Хорови међу фрескама” у Београду, Међународном фестивалу камерних хорова у Крагујевцу, Духовној академији у манастиру Студеница, као и на Југословенским хорским свечаностима у Нишу где је освојило награду за Аутентично извођење духовне музике и на 37. Мокрањчевим данима” у Неготину где је освојио Златну плакету на натпевавању хорова. Наступио је и на отварању 7. Фестивала духовне музике Хорови међу фрескама” у Београду, када је и добио почасну диплому за 70 година постојања. Поред тога, бележе се и значајни наступи са оркестрима Београдске филхармоније, Нишке филхармоније, Филхармоније Бјалистока (Byalistok, Пољска) и Арада (Румунија), као и наступе са разним београдским камерним оркестрима. У сарадњи са оркестром Краљевски гудачи светог Ђорђа” снимљен је и компакт-диск, а хор је објавио и a cappella компакт-диск са концертно снимљеним нумерама. Последњих година, хор негује сарадњу са Србима из Истре, где је и учествовао у Данима српске културе са реномираним уметницима и ансамблима из наше земље.

Мокрањац” као један од најстаријих активних црквених хорова у земљи, прославља 83. годину постојања. Домаћин је првог Видовданског сабора српских хорова из отаџбине и дијаспоре, одржаног 2003. године. Такође је домаћин Васкршњих концерата и организатор Видовданског концерта у Спомен-храму св. Саве на Врачару.

Уметнички руководилац и диригент Јелена Јеж (1972.) у раду Певачког друштва „Мокрањац при Храму светог Саве на Врачару учествује од 1991. године. Већ следеће године постаје асистент диригента, а 1996. године и диригент Дечијег хора „Растко при Храму светог Саве, подмлатка Друштва и првог дечијег црквеног хора у Србији. Године 2000. постаје уметнички руководилац и диригент Певачког друштва „Мокрањац при Храму светог Саве. Са оба ансамбла – дечијим и мешовитим хором, остварила је запажене резултате у нашој земљи и иностранству и реализовала бројне снимке за радио и телевизију. Са хоровима редовно учествује у недељним и другим богослужењима у Светосавској цркви и новом Храму светог Саве, као и на хуманитарним акцијама у Београду. Са Певачким друштвом „Мокрањац при Храму светог Саве освојила је значајне награде у иностранству (Пољска, Грчка) и код нас (Неготин, Београд). Добитник је награде Војислав Илић” за диригенте на пољу истраживачког рада и извођења до сада неизведених дела српске духовне музике на 9. Фестивалу Духовне музике Хорови међу фрескама у Београду.


Уторак, 22. април 2014. год.
у 20 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан

 

Дечји хор

Ваведење
пресвете Богоридце

Обреновац

Диригент: Маја Лучић Обрадовић

 

Камерни хор

Ал
лилуиа

Београд

Диригент: Милица Радивојевић

 

Вокални ансамбл

Обреновачке девојке

Обреновац

Диригент: Маја Лучић Обрадовић


Програм
 

Дечији црквени хор Ваведење Пресвете Богородице

Традиционални карловачки напев
Христос  воскресе,
тропар 5.
гласа (приредио Ненад Барачки)

***
ПЕНТИКОСТАР, карловачки напев
Ускршњи канон,
1. глас, 1. песма (по запису Бранка Цвејића)
ВОСКРЕСЕНИЈА ДЕН

***
ПЕНТИКОСТАР Карловачки напев
Христос
Воскресе,
1. глас
(по запису Бранка Цвејића)

***
Руски напев
Јелици во Христа
(Аранжман за дечји или женскихор: Маја Обрадовић)

***
 Напев цара Фјодора Ивановича (1557-1598)
Достојно  јест
(Аранжман за дечји или женскихор: Маја Обрадовић)

***
 Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Кондак Возбраној војеводје

***
 Традиционални напев
136. псалам

***
 Традиционални  напев
Људи
ликујте
(Аранжман за дечји или женскихор: Маја Обрадовић)


 

Хор Аллилуиа

Српски народни напев по запису Бранка Цвејића
Предварившија утро јаже
(аранжман: М. Радивојевић)
УСКРС, Ипакој  4. глас
Соло: Милица Радивојевић, сопран

***
Владимир Милосављевић  (1951)
Херувимска песма
Соло:  Јана Милишић, сопран

***
Марко Тајчевић (1900-1984)
Скажи ми Господи
(Трећи духовни стих)
Соло: Александар Новаковић, баритон

***
Добри Христов (1875-1941)
Свјати Боже

***
Српски народни напев по Мокрањчвом запису
Пасхални канон
(одломак)
(аранжман: М. Радивојевић)

Соло: Ђорђе Филиповић, тенор

***
Празнични антифони:

Корнелије Станковић (1831-1865)
Молитвами
***
Јосиф Маринковић (1851-1931)
Спаси ни
***
Ст. Ст. Мокрањац (1856-1914)
Христос Воскресе
Соло: Игор Аризановић, тенор

***
Миодраг Говедарица (1950)
Милост мира
Соло: Маја Мијатовић, мецосопран

***
Димитрије Големовић (1954)
С нами Бог
Соло: Павле Жарков, баритон

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Свјат
Тебе појем
Соло: Александар Новаковић, баритон


 

Обреновачке девојке
Центар за очување традиције и културе
Термоелектране Никола Тесла

ПЕНТИКОСТАР, карловачки напев
Ангел вопијаше bлагодатњеј
Светисја, светисја, глас 1.

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
I антифон (на Васкрс)
Стихове чита: Сања Николић

***
СтеванСтојановић Мокрањац (1856-1914)
II антифон (на Васкрс)
Стихове чита: Сања Николић

***
СтеванСтојановић Мокрањац (1856-1914)
ЈелицивоХриста

***
Руски  напев
Богородице
Дјево

***
Александар Андрејевич Архангелски (1846-1924)
Достојно јест

***
Mиодраг Говедарица (1950)
От
че наш

***
Олга Власова
Ниње отпушчајеши

***
Русија 18. век, непознати  аутор
Полијелеј

***
Тихомир Остојић (1865-1921)
Буди
Имја
(по старом карловачком напеву)
Аранжман за женски или дечји хор: Маја Обрадовић

***
Маја Обрадовић (1980)
СветиЈоаким и Ана
Текст: из Духовне лире владике Николаја Велимировића

***
Маја Обрадовић
Оче наш
(посвећено Мирјани Ђорђевић)
Соло: Сања Николић
***премијерно извођење

***
Маја Обрадовић
Да исправитсја молитва моја
(посвећено Мирјани Ђорђевић)
Соло: Сања Николић
***премијерно извођење
 


Дечји црквени хор Ваведење Пресвете Богородице основан je марта 2007. године у Обреновцу при цркви Силаска Светог Духа на апостоле.  Чланове хора чине деца основношколског узраста и млађи. На репертоару младих певача може се чути Литургија, друге пригодне црквене песме, дечје и српске народне изворне. Поред недељних црквених служби у обреновачкој цркви, хор  наступа и на концертима под називом „Деца граду поклањају музику”,као и на манифестацијама у оквиру Дечје недеље. Солисти хора су се такмичили и на Градском такмичењу „Златна сирена” у Дечјем културном центру, у Београду, у периоду од 2010. до 2013. године и освајали многобројне награде (Специјална награда за интерпретацију, у жанру дечја забавна песма, 2013. године; I награда у жанру народна изворна песма, сваке године, од 2010. до 2013. године; III награда у жанру  класична соло-песма, 2010. године.

Такође, хор је учествовао на
Првом републичком фестивалу дечјих хорова (ФЕДЕХО) 2012. год. и освојио Награду за најбоље изведену фолклорну композицију, затим на Међународном фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама” 2012. год. и том приликом освојио Посебну похвалу, као и  на Госпојинским сусретима у Ваљеву, 2012. год. и добио Диплому за учешће и показане резултате који представљају значајан допринос српској духовној уметности. У 2013. години узима учешће на Другом републичком фестивалу дечјих хорова (ФЕДЕХО) 2013. год., где осваја Награду за најбољег диригента; на Међународном фестивалу Мајске музичке свечаности у Бијељини исте године осваја Златну медаљу; на такмичењу дечјих хорова у Шапцу осваја I награду, а на 19. Међународном фестивалу духовне музике Хорови међу фрескама добија Посебну похвалу за аутентично извођење духовне музике.

Маја (рођeна Лучић) Обрадовић
је рођена 1980. године у Обреновцу. Дипломирала је композицију на Факултету музичке уметности, Универзитета у Београду у класи проф. Зорана Ерића 2006. год. Стручно се усавршавала на „Composition Workshop” 2003. год. у класи проф. J. Clarck (Bayreuth, Немачка),  „10th Young Composers' Meeting” 2004. год. у класи проф. M. Padding ( Apeldoorn, Холандија) и „Снимање музике и тонска режија” у класи Ђ. Петровића 2004. у Београду. Добитник је норвешке стипендије и стипендије републичке Фондације за развој научног и уметничког подмлатка.

Од 2000. год. радила је као професор клавира у СМШ „Ватрослав Лисински”  у Београду, а од 2006. год. као наставник музичке културе у ОШ „Посавски партизани” у Обреновцу, где и даље ради.

Од извођених композиција, издвајају се: Трио за виолу, виолончело и клавир, 2001. год., Михољско лето за женски глас и флауту, 2002. год., Соната за два клавира, 2002. год., Instead of intermezzo за виолончело, 2003. год., Променада животиња за 9 инструмената, 2004. год.-премијерно изведена на XIII Међународној трибини композитора у Београду, If I should die, за мушки глас и 14 инсрумената на текст истоимене песме B. Francklyn-a премијерно изведена у Културном центру „Gigant” од стране ансамбла за модерну музику „De ereprijs”, у Apeldoorn-у, у Холандији, 2004. год., Nello spazio senza il tempo per orchestra a tre, 2006. год., Клавирски комади за најмлађе, од 2009.-2011. год., Духовна хорска музика, од 2011. год. до сада.

У марту 2007. године оснива и води Дечји црквени хор Ваведење Пресвете Богородице при цркви Силаска Светог Духа на Апостоле у Обреновцу. Од 2010. године, такође од оснивања, води и Дечји градски хор Круна од нота, са којим осваја Нагараду за најбољи сценски наступ на Првом фестивалу дечјих хорова (ФЕДЕХО), 2012. године у Београду. Од 2013. године води и Женски хор Обреновачке девојке Центра за очување традиције и културе ”Термоелектране Никола Тесла Обреновац”, а у децембру 2012. године оснива вокални ансамбл Октет Василије, чији је и диригент.

На 19. Међународном фестивалу духовне музике Хорови међу фрескама, 2013. добија Посебну похвалу диригенту и Посебну похвалу композитору, a на Другом републичком фестивалу дечјих хорова (ФЕДЕХО) исте године-Награду за најбољег диригента.

Носилац је и реализатор Пројекта ”Медведова женидба-корак по корак до музичке приче” уз партнерство са Удружењем ”Снага оптимизма” и ОШ ”Посавски партизани” из Обреновца чији је финансијер Град Београд-Секретаријат за културу.


Kамерни вокални ансамбл Аллилуиа из Београда основан је 2010. године по благослову мати Веронике, игуманије мансатира Горњак. Неговање и истраживање српске православне духовне музичке традиције осносвни је циљ ансамбла. Сам назив  „Аллилуиа” (Алилуја) реч је јеврејског порекла и значи „Хвалите Господа”. Тип састава као и број певача ансамбла варира у скалду са потребама актуелног пројекта.  Мада тежи да се базира првенствено на православној духовној музици српских аутора, репертоар ансамбла обухвата и свеправославну као и духовну музику уопште а такође не искључује ни световни жанр. Оснивач и диригент, Милица Радивојевић.       

Милица Радивојевић (Београд, 1986), завршила је бачелор и мастер студије из дириговања  на Факултету музичке уметности  у Београду где је тренутно и студент специјалистичких студија (дириговање).  Такође је завршила и  мастер студије из симфонијског дириговања на Универзитету за музичке и извођачке уметности у Грацу, Аустрија.  Као један од најбољих студената током целокупних студија, била је стипендиста Министарств Просвете a такође и Фонда за младе таленте „Доситеја”. На пољу симфонијског и хорског дириговања  усавршавала се са врсним стручњацима различитих култура (Русија, Аустрија,Немачка, Грчка, Иран, Финска)... Остварила је наступе и сарадњу са истакнутим ансамблима (вокалним и инструменталним) у земљи и иностранству...Од 2014. ангажована је у Опери Народног позоришта у Београду као асистент диригента хора... Од исте године анфажована је и као диригент хора при Храму Светог архангела Гаврила у Београду.  Диригент је и оснивач вокалног ансамбла Аллилуиа из Београда. 


Обреновачке девојке - Центар за очување традиције и културе Термоелектране Никола Тесла Обреновац”

На иницијативу директора Гимназије у Обреновцу, Гојка Бујића, 1. априла 1975. године основан је женски хор „Обреновачке девојке”. Оснивач и диригент је био мр Драгиша Вујошевић, а хор је пробе одржавао у просторијама поменуте школе. Први јавни наступи одржавају се већ исте године, а следе и гостовања у Нишу, Новом Пазару и Цељу. Крајем 1982. године, хор своје пробе почиње да одржава у новоизграђеном Дому културе у Обреновцу, а средином осамдесетих долазе и прве иностране турнеје. Гостовало се 3 пута у Белгији, 3 пута у Великој Британији, Румунији, Русији, Шпанији. Хор осваја бројне награде како у земљи тако и у иностранству, а треба издвојити сребрне плакете освојене 1981. и 1983. године  на такмичењу омладинских женских хорова у Цељу, награде на такмичењу у организацији Савеза аматера Србије 1994. и 1995. године и I место на Mеђународном фестивалу омладинских хорова у Ланголену (Велика Британија) 1999. године.  Успоставља се и сарадња са професорима Војиславом Илићем и Даринком Матић Маровић. Од 2010. године хором руководи Невена Ковачевић, а средином 2012. године хор постаје секција Центра за очување традиције и културе „ТЕНТ” из Обреновца. Почетком 2013. године руковођење хором преузима Маја Обрадовић.


Четвртак, 24. април 2014. год.
у 20 часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан

 

Камерни хор
Свети Сава
Лучани
Диригент: Димитрије Илић

 

Камерни хор
Свети краљ Милутин
Козјак
Диригент: Дарко Несторовић

 

Камерни хор
Свети Симеон Мироточиви

Београд
Диригент: Милица Тишма


Програм
 

Камерни хор Свети Сава

Маринковић Јосиф (1851-1931)
Оче наш

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Тебе појем

***
Милиј Дворецки (1836 – 1910)
Свјете тихиј

***
Петар Иљич Чајковски (1840-1893)
Господи и Владико

***
Петар Иљич Чајковски
Свјатиј Боже

***
Миодраг Говедарица (1950)
Тјело Христово

***
Димитриј Бортњански (1751-1825)
Херувимска песма

***
Непознати руски аутор
Трисвјатоје

***
Михаил П. Строкин (1832-1887)
Ниње отпушчајеши

***
Стеван Стојановић Мокрањац
Тебе Бога хвалим

***
ПЕНТИКОСТАР, карловачки напев
Да воскреснет Бог
(по запису Бранка Цвејића)
Пасхална стихира Прва, глас 5.


 

Камерни хор Свети краљ Милутин
 

Koрнелије Станковић (1831-1865)
Христос Воскресе

***
Корнелије Станковић
Воскресеније Твоје

***
 Дмитриј Степанович Бортњански (1751-1825)
Достојно јест

***
Исидор Бајић (1878-1915)
Свјати Боже
из Литургије

***
Старо-Симоновскаја
Иже Херувими

***
Миодраг Говедарица(1950)
Тјело Христово

***
Протојереј Мирко Р. Павловић (1898-1977)
Ниње отпушчајеши

***
ПЕНТИКОСТАР, карловачки напев
Јако ишчезајет дим
(по запису Бранка Цвејића)
Пасхална стихира друга, глас 5.

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Канон евхаристије
из Божанствене литургије Св. Јована Златоустог
Соло: протојереј Добрица Петровић, бас

***
Александар Архангелски (1845-1924)
Богородице Дјево 


 

Хор Свети Симеон Мироточиви

Корнелије Станковић (1831-1865)
Воскресеније Твоје

***
Иван Јевтић (1947)
Оче наш

***
Исаија Србин (друга половина XV века)
Алилуја
Соло: Јана Милишић, сопран

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Да исправитсја

***
Владимир Милосављевић (1951)
Херувимска песма
Соло: Дејан Страхињић, тенор

***
Лука Гавриловић
Ангел вопијаше

***
Вера Миланковић (1953)
Богородице Дјево

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Друга статија

***
Миливоје Црвчанин (1892-1978)
Благодарни сушче

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Акатист

***
Тихомир Остојић (1865-1921)
Савремени грчки напе
в
Руско обиходно

***
Корнелије Станковић (1831-1865)
Христос воскресе

***
ПЕНТИКОСТАР, карловачки напев
Тако да погибнут грјешници
(по запису Бранка Цвејића)
Пасхална стихира Трећа, глас 5. 


Црквено-варошки хор Свети Сава основан је 2000. Године у Лучанима. Тренутно број 30 чланова-аматера.

Хор редовно наступа на Литургијама и другим обредима у црквама и храмовима. На репертоару се осим духовне музике начлазе и дела световна музике. У претходном периоду је забележено мноштво активности и запажених резултата, међу којима је учешће на смотрама хорова Жичке Епархије; наступи у скоро свим већим местима широм Србије као и редовни наступи на традиционалној манифестацији Сабор трубача у Гучи, у оквиру програма „Духовне вечери”. Учествовао на „Данима Настасијевића” у Горњем Милановцу, У више наврата гостовао у Грчкој, на Зјетинлику поводом обележавања пробоја Солунског фронта. Учешће на Балканфолфесту у Бугарској 2011. Године. Године 2013. Одржаи је концерт духовне музике у Херцег Новом. Хор је учествовао исате године и на смотри хорова у Неготину „Мокрањчеви дани”. 

Диригент, Уметнички руководилац – проф. Димитрије Илић Рођен је 1941. Године у Београду. Завршио је средњу музичку школу а потом и Музичку Академију у Београду у класи Љубице Марић 1965. Године. Дуго година радио ка професор у чачанским средњим школама. У КУД „Абрашевић” из Чачка био ангажован од 1968 до 1988. године. Директор је музичке школе у Чачку 25 година. Од 2003. Води хор свештеника Епархије Жичке са којим је остварио гостовања у многим европским државама.

Последње три године диригује Црквено-варошким хором „Свети Сава” из Лучана.


Црквени хор Свети краљ Милутин основан је 2004. године, у сврхе појања на Светим Литургијама при матичном храму Свете Марије Магдалинеу Козјаку и Липничком Шору (општина Лозница). Осим појања у матичном храму сваке недеље и великих празника, хор је појао и на редовним и Архијерејским литургијама у доста храмова Шабачке епархије, као и у Републици Српској. Хор је имао више запажених наступа: на Видовданским сусретима црквених хорова у Руми; на Госпојинским сусретима црквених хорова у Ваљеву, као и на такмичењу хорова у Бијељини, где 2009. осваја сребрну, а 2010. златну медаљу. Треба истаћи и академије: Светосавску и Васкршњу, три целовечерња концерта у Лозници и сарадњу са пријатељским хоровима из Сурчина, Крупња, Војке, Руме, ВаљеваЧланови хора су верници (аматери) и љубитељи духовне музике и хорског певања. До 2008. хором је руководила Даница Кокановић, наставник музике, а од 2008. диригент хора је Дарко Несторовић, професор музичке уметности.

Диригент, Уметнички руководилац Дарко Несторовић, рођен 1971. у Лозници, где паралелно завршава Основну и Основну музичку школу.

Школовање наставља у Средњој музичкој школи у Тузли и касније студије на      Музичкој академији у Сарајеву, где и дипломира на одсеку за општу музичку педагогију.

Данас ради као професор музичке културе у гимназијиВук Караџић у Лозници и као диригент: црквеног хора Св.краљ Милутин; градског мешовитог хора Центра за културу Вук Караџић; мешовитог хора гимназије и као уметнички руководилац групе певача при КУД Караџић у Лозници. Са свим горе наведеним хоровима остварио је високе и запажене резултате: са сва три хора по две сребрне и две златне медаље, са градским и сребрну плакету на међународном такмичењу хорова у Братислави и 2013. прву Републичку награду на такмичењу хорова гимназија у Новом Саду, са мешовитим хором гимназије. Добитник је и повеље града Лозница за изузетан допринос у сфери културе и уметности. 


Хор Св. Симеон Мироточиви је основан 1997. године. Његово основно задужење је увек било учешће у бденију уочи празника Св. Симеона Мироточивог, славе патријаршијске капеле СПЦ у Београду. Ова пракса се одржала до данас. Хор је одржао концерте у различитим приликама у Београду, широм Србије, али и по иностранству: Словенија, Швајцарска, Италија...

Добитник је награде Војислав Илић на фестивалу Хорови међу фрескама 2010 и 2012, као и друге награде (прва није додељена) на фестивалу Глас Београда 2011.

Од оснивања, на месту диригента су се смењивали: о. Сава Милин, Братислава Барац, Јелена Петровић, Оливера Барац и Милица Тишма. 

Милица Тишма је рођена у Београду, где је завршила гимназију и средњу музичку школу Станковић као виолиниста. Дипломирала је на одсеку за општу музичку педагогију ФМУ у Београду, где је студирала и дириговање у класи проф. Биљане Радовановић.

Запослена је у музичкој школи Петар Коњовић као диригент хора и оркестра, а води хор цркве Св. Краља Стефана Дечанског и пројектни хор Св. Симеон Мироточиви при капели патријаршије СПЦ.

Са хором и оркестром школе освојила је бројне награде на такмичењима. Са хором Св. Симеон Мироточиви добитник је награде Војислав Илић на фестивалу Хорови Међу Фрескама 2010. и 2012. године. Вишеструки је учесник међународних академија за младе диригенте у организацији Europa Cantat. Радо сарађује са домаћим композиторима и промовише савремену српску музику.


Субота, 26. април 2014. год.
у 20 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан

 

Дечји хор
Омладинског певачког друштва
Модус
Београд
Диригент: Биљана Старешина

 

Дечји хор Радиоелевизије Србије
Београд
Диригент: Снежана Деспотовић

 

Хор Миленко
Церевић
Диригент: Давид Тихојевић

 

Камерни хор
Сабор српских Светитеља
Београд
Диригент: Слађана Торбица


Програм
 

Дечји хор
Омладинског певачког друштва Модус

Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
Блажена глас 1.
Блажени милсотивији

Тебје светлују
(Пентикостар, субота друге недеље по Пасхи)

***
Николај Кедров, отац (1971 - 1940)
Оче наш

***
Богојављенска стихира из 13. века
Дефте Лаи

***
Старо-Симоновска
Херувимска песма

***
Миодраг Говедарица (1950)
Тјело Христово, причасна песма

***
Васкршњи тропар, византијски напев
Христос Анести

***
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Буди Имја Господње
из Литургије Светог Јована Златоустог


 

Дечји хор Радио-телевизије Србије

Карловачки напев (запис Бранка Цвејића)
Блажена глас 1.
Блажени чистији сердцем
Твој свјетлиј ден
(субота друге недеље по Пасхи)

***
Стеван Мокрањац (1856 - 1914)
Буди имја Господње

***
Стеван Мокрањац
Тебе појем

***
Корнелије Станковић (1831-1865)
Воскресеније твоје

***
Владимир Марковић (1950)
Васкршњи антифони

***
Јелена Јеж (1972)
Људи ликујте

***
Иван Илић (1972)
Алилиуја


 

Хор Миленко

Георгије Максимовић (1929-2014)
Оче наш

***
Георгије Максимовић
Вјечнаја памјат

***
Прота Мирко Р. Павловић (1898-1977)
Херувимска песма

***
Стеван Мокрањац (1856 - 1914)
Тебе појем

***
Стеван Мокрањац
Воскресеније, 7. глас
(из Пентикостара)

***
Стеван Мокрањац
Буди имја Господње

***
Стари руски запис
Кто Бог велиј
(велики прокимен)

***
Георгије Максимовић
Достојно

***
М.Јовановић
Молитва


 

Камерни хор Сабор српских Светитеља

Светислав Божић (1954)
Oче наш

***
Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Молитвами
(I празнични антифон)

***
Стеван Ст. Мокрањац
Спаси ни
(II празнични антифон)

***
Светолик Пашћан-Којанов (1892-1971)/Стеван Ст. Мокрањац
Слава и ниње
О како безаконие
(Стихира на Велики Петак)

***
Петар Илич Чајковски (1840-1893)
Да исправитсја
(Из Литургије Пређеосвећених дарова)
Солисти: Катарина Калмар, сопран
Катарина Митровић, сопран
Катарина Чолаковић, сопран

***
Карловачко појање (запис Бранка Цвејића)
По днех осмих
На хвалитним стихирама, 6. глас
(Недеља Томина)

***
Стеван Ст. Мокрањац
Акатист пресветој Богородици


Омладинско певачко друштво Модус основано је у септембру 2011. године са основном идејом да се код деце основношколског узраста пробуди интересовање за српску традиционалну и духовну музику.

Састоји се из хора који негује духовну музику, групе за традиционално певање као и групе за популарну музику, а рад је базиран на принципима школе певања, јер сваки члан, осим групних проба, похађа и индивидуалне часове на којима се посебна пажња придаје основама вокалне технике и музичког образовања у складу са узрастом и тренутним могућностима. Часове воде Биљана Старешина, дипл. музички педагог и Ивана Арсенијевић, дипл. етномузиколог.

Акценат је постављен на неговању православног и традиционалног појања који у заједништву чине музичку баштину српског народа. Овакав концепт је и педагошки адекватна основа за одрастање младих генерација – кроз упознавање и очување националног идентитета и духовних вредности од најранијег узраста. Идеја друштва је неговање етно и духовне музике у изворном облику, али и кроз њихово осавремењивање путем спајања са популарним правцима. 

Чланови овог младог друштва од оснивања редовно наступају и веома успешно се представљају.

2012 – Освојене су специјална и прва прва награда на градском такмичењу „Златна сирена у категорији домаће народне песме.

2012 – Прва година постојања заокружена је концертом традиционалне и духовне музике 9. јуна у храму Светог Симеона Мироточивог (Нови Београд), са благословом старешине храма протојереја ставрофора Радича Радичевића.

2013 – На градском такмичењу „Златна сирена” освојене су три прве награде у категорији домаће и стране народне песме.

2013 – Ученица ОПД Модус са својом ауторском песмом пласирала се међу десет најбољих композитора вокалних нумера на Фестивалу дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори” коју организује Дечји културни центар Београда.

2013 – Наступ на Првом Фестивалу младих извођача традиционалне музике одржаног 21.04.2013. у МШ „Мокрањац” у Београду награђен је специјалном Дипломом за посебну посвећеност у неговању традиционалног музичког израза.   

2013 – У џез клубу „Птица” 28. маја представљен је репертоар џез, филмске, евергрин и популарне музике.

2013 – Друга година постојања Друштва обележена је концертом традиционалне и духовне музике 10. јуна у Кући Ђуре Јакшића. Програм је конципиран у 3 дела: духовна музика (православна хорска музика, византијски напеви, богомољачке песме), традиционална a cappella музика (песме разних жанрова из свих крајева Србије) и оригинални аранжмани традиционалних песама који представљају фузију са класичном и популарном музиком, уз инструменталну пратњу. Специјални гости на концерту су били еминентни гитариста и лаутиста Дарко Карајић (цариградска лаута, тамбура), Марија Љотић (виолина), Ненад Станковић – тарабука, Хана Рамујкић (сопран) и Сретен Кораћ (тенор).

2013 – Према препоруци руководства Куће Ђуре Јакшића, ОПД Модус је 8. августа гостовао на презентацији СКУ „Десанка Максимовић” из Лугана, Швајцарска са програмом духовне и традиционалне музике.

2013 – У августу и септембру, у билтену Општине Стари Град објављени су чланци о раду Друштва и поменутом гостовању.

2013 – Публици широм Србије и дијаспоре представили смо се 11. августа захваљујући наступу у емисији „Жикина шареница”.

Биљана Старешина је рођена 1981. године у Београду. Након ниже музичке школе „Маринковић” (одсек за клавир), 1996. године уписала је средњу музичку школу „Станковић”, теоретски и клавирски одсек. Године 1997. прелази у музичку школу „Мокрањац”, у којој дипломира са одличним успехом. Године 2007. дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду.

Током школовања била је извођач на бројним јавним наступима и ревијама, а такође, учествовала је у бројним наступима наших еминентних хорова као што су „Крсмановић - Обилић”, „Прво београдско певачко друштво”, „Мелоди”, „Браћа Барух”, хор Факултета музичке уметности, где је сарађивала са врхунским диригентима: Даринком Матић – Маровић, Бојаном Суђићем, Дејаном Савићем, Дивном Љубојевић.

Почев од 2006. године радом у београдским основним школама стиче искуство и компетенцију у држању квалитетне наставе на пољу музичке културе и уметности, као и руковођењу хорова млађих и старијих разреда и припреме талентованих ученика за бројна такмичења и јавне наступе. 

У оквиру школских активности, чланови хорова и музичке секције показали су веома висок степен уметничког израза на приредбама поводом школских прослава Светог Саве на којима су ученици изводили веома захтевна дела православне српске, руске и византијске духовне музике.  

Када су ваннаставне активности ученика у питању, потребно је истаћи гостовање хора и солиста на предавању нашег еминентног психијатра, академика Владете Јеротића при парохијском дому храма Св. Александра Невског на Дорћолу, на позив старешине храма протојереја Ваје Јовића који је, присуствујући приредби поводом дана Светог Саве 2009. године, био фасциниран њиховом интерпретацијом православне духовне музике.

Такође, због високог квалитета, хор млађих разреда је наступио као гост на концерту еминентне поп – групе ''Црвена јабука'' априла 2010. године у Сава центру, а хор старијих разреда на концерту групе ''Зана'' на позив певачице које је била фасцинирана њиховим наступом годину раније, такође у априлу 2010. год. у Сава центру. Због успешне сарадње, фронтмен групе ''Црвена јабука'' је и 2011. године позвао хор да гостује на традиционалном априлском концерту у Сава центру.

Круну рада у оквиру ваннаставних активности са ученицима представљао је целовечерњи хуманитарни концерт у дворани СКЦ-а у мају 2011. године на ком су бивши и тадашњи ученици школе дали свој допринос народу Јапана пострадалом у катастрофалном земљотресу сакупивши средства која су уручена амбасадору Јапана у Србији. Концерт је био медијски испраћен чланком у листу ''Политика''.

У току ангажмана у ОШ ''Михаило Петровић - Алас'', 2011. год. се развила идеја о оснивању Омладинског певачког друштва ''Модус'' где заједно са колегиницом Иваном Арсенијевић ради на пројекту очувања традиционалне и духовне музичке баштине са децом основношколског и средњошколског узраста.


ДЕЧЈИ ХОР РТС
Под окриљем Музичке продукције Радио телевизије Србије, више од шест деценија постоји Дечји хор, чији су чланови узраста од десет до шеснаест година. Основан је на иницијативу музичког писца и дири- гента Љубомира Коцића 1947., преузима га композитор Срђан Барић у периоду од 1950. до 1953., да би исте године на чело хора стао диригент и композитор Златан Вауда и водио га сигурном руком до 1987.

Првих година постојања хор је певао искључиво музику за децу, да би се постепено репертоар проширио и на компликованије партитуре.

Преданим радом и великим умећем да заинтересује децу за чудесни свет музике, Златан Вауда постигао је да  Дечји хор равноправно са Хором и Симфонијским оркестром РТС учествује у најзначајнијим вокално-инструменталним делима. Са великим успехом  хор наступа у Пасија по Матеју и Пасија по Луки  Јохана Себастијана Баха, Фау- стовом проклетству Хектора Берлиоза, Јованки Орлеанки Артура Хонегера,Пасији по Луки Кшиштофа Пендерецког, Реквијем Дмитрија Кабалевског, Пролећну симфонију и Ратни реквијем Бенџамина Бритна.

Током златног периода, како многи називају године проведене у раду са Златаном Ваудом, Дечји хор наступа на Дубровачким летњим играма, фестивалу дедета у Шибенику, у Сусретима четвртком, фестивалу Децо певајте са нама и многим другим манифестацијама. После солистичког концерта на Дубровачким летњим играма, критичар Владимир Бердовић пише: посебно признање заслужио је Дечји хор Радио-телевизије Београд (диригент Златан Вауда), како по узорној изведби тако и по саставу програма.Из прашњаве архиве оживела су стара југословенска музика од XV до XVIII века.... у дивном издању и побудила велико интересовање аудиторија. Значајни су и наступи ван наше земље, где су млади музичари зади- вили публику на турнеји по Немачкој, изводећи Бритниов Ратни реквијем. После солистичког концерта у Реклингхаузену, осванула је изузетно позитивна критика: „Слушаоци су били веома изненађени пуноћом гласова, које је Вауда на својствен начин, веома смело, приказао у веселим песмама  југоисточне Европе. Последњи наступ за који је Златан Вауда припреми Дечји хор РТС био је велики пројекат Народног позоришта у Београду и Сава центра – југословенска премијера опере Атила Ђузепа Вердија. Као и увек, хор и његов диригент побрали су заслужени аплауз.

Период од 1987. до 1993. године Дечји хор проводи у раду са диригентом Амалијом Мањом Милаковић. Будући да је и сама била хор- ски певач, огромно искуство које је стекла у раду са Боривојем Сими- ћем у Радио хору, Амалија Милаковић лако је преносила на младе певаче. Наставља афирмацију дечје песме, а посебну пажњу посвећује порширивању репертоара на мотете и мадригале ренесансне музике, коју  Дечји хор  са одушевљењем изводи. У репертоар хора постепено се уводи и музика нашег највећег композитора хорске музике Стевана Стојановића Мокрањца. Изводећи Пасију по Матеју Јохана Себасти- јана Баха, Дечји хор РТС послњедњи пут је наступио на Дубрвачким латњим играма.

Од 1994. године Дечји хор РТС води диригент Снежана Деспотовић.

Репертоар претежно чини музика наших савремених аутора као што су Константин Бабић, Душан Радић, Рајко Максимовић, Златан Вауда, Минта Алексиначки, Александар Кораћ и многи други.

Први значајнији наступ Дечјег хора са садашњим диригентом био је 1996. када је са успехом извео Балкански реквијем Растислава Камбасковића. Хор и даље наступа у свим пројектима Музичке продукције где је партитуром предвиђено учешће дечјег  хора. Критика похваљуje наступе хора у сложеним делима као што су  Вечерња песма Влади- мира Рубина, Кадиш Леонарда Бернштајна, Ратни реквијем Бенџамина Бритна и VIII симфонија Густава Малера.

Посебно признање хор је добио за извођење Литургије Светог  Јована Златоустог Владимира Ђорђевића. У записнику VI фестивала духовне музике Хорови међу фрескама наводи се: „Жири, такође, поводом  запажених наступа додељује посебне похвале Дечјем хору РТС, за успешно учешће на овогодишњем фестивалу и изванредан младалачки допринос неговању хорске дечје, посебно православне музике, под изврсним вођењем диригента  госпође Снежане Деспотовић”. Дечји хор РТС окушао са успехом и на сцени Београдске опере у представама Ивица и Марица Енгeлберта Хампердинка, Кармен Жоржа Бизеа и Боемима Ђакома Пучинија. Учествује већ традиционално на манифестацијама као што су Најдражи учитељ, Дечје београдско пролеће, Радост Европе, Фестивал дечје музике (ФЕДЕМУС), Хорови међу фрескама. На Мокрањчевим данима у Неготину, Дечји хор предста-вио се 2009. изводећи композиције Љубице Марић и Стевана Стојановића Мокрањца.

Последње значајно гостовање Дечјег хор било је у атинском амфитеатру Иродио, 2003. поводом културне манифестације Деца голубови певају за мир – у част тековина мира и Олимпијаде. Осим концертне активности, Дечји хор снима за потребе Радио-телевизије Србије.

Снежана Деспотовић, полсе завршене ниже и средње музичке школе „Станковић” у Београду, завршила је Факултет музичке умености, одсек музичке педагогије. Радила је у музичкој школи „Петар Коњовић” у Београду, затим у основној школи „Иван Милутиновић” и у 6. Београдској гимназији. Од 1994. Године води дечји хор РТС-а са којим је снимила велики број трајних снимака за потребе Радио Београда и учествовала у низу телевизијских емисија. Такођем остварила је велики број наступа са дечјим хором како у земљи тако и у иностранству. Међу многим фестивалима наступала је на „Bemus-u”, „Мокрањчевим данима”, „Хорови међу фрескама”, „Олимпијади”, „Београдско пролеће”, „ФЕДЕМУС”, „Радост евтопе”, „Сусрети пријатељства”; и многим хуманитарнима акцијама „Битка за бебе”, „Продужи живот”, „Звечанска”...

Дечји хор је наступао са најпознатијим диригентима: Зубин Мехтом, Владимиром Крањчевићем, Младеном Јагуштом, Бојаном Суђићем... Дуги низ година хор је певао у операма „Кармен”, „Ивица и Марица” које се изводе у Народном позоришту у Београду. Са опером „Кармен” учествовала је на међународном фестивалу опере у Атини. У жирију је многих међународних дечјих фестивала као и домаћих такмичења „Златна сирена”, „ФЕДЕМУС”. Поред многих награда добирник је „Златне значке” Културно просветне заједнице Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.Хор Миленко, Черевић
Још давне 1886. године при храму Светпг Саве у Черевићу оформљена је Певачка група. Због сплета околности хор прекида са радом за време ратова, да би од 1990 до 1997 достигао изванредне квалитете, када и добија најзначајнија признања, на челу са диригентом Георгијем Максимовићем. Садашњи хор има 22 члана.

Давид Тихојевић је рођен 27.6.1985. године у Негоину. Завршио је средњу музичку школу Исидор Бајић у Новом Саду. Дипломирао је 2012. Године на Академији уметности у Новом Саду, смер општа музичка педагогија. Тренутнопохађа мастер еквиваленцију на Академији у Новом Саду. Радио као професор умузичкој школи при Културном центру општине Беочин.


Мешовити хор храма Сабора Србских Светитеља, основан је по Божићу 1995. Године и од постанка поје све Литургије у храму. Хор је са својим свештеницима и верујућим парохијанима у протеклим годинама ишао на многа поклоничка путовања и по позиву учествовао у многим црквеним и културним збивањима, добортоврним концертима, књижевним вечерима (Мала школа православља, Риски Дом, Градска скупштина, Православни сајам, Васкршњи концерт и храму Светог Саве). Хор је у свом храму одржао и неколико концерата уз учешће својих свештеника. На прошлогодишњем такмичењу „Хорови међу фрескама” хор је добио Поебну похвалу за учешће. 

ТОРБИЦА СЛАЂАНА - Помоћник директора, професор солфеђа

Рођена 18. 07. 1964. год. у Панчеву. Нижу музичку школу завршила у М. Ш. „Живорад Грбић” – инструмент клавир у Ваљеву. Средњу музичку школу похађала у Ваљевској гимназији – одсек музички извођач – клавириста, у класи професорке Зорице Божић – Остојић. Дипломирала на ФМУ у Београду, звање – дипломирани музички педагог.

Од 1986.год. ради у образовању, као наставник музичке културе у основним и средњим школама (Економска школа, Ваљевска гимназија). Од 1991 – 2001. год. у М. Ш. „Живорад Грбић” у Ваљеву, као наставник солфеђа, упоредног клавира, предмета вокална техника и хора. Њени ученици су у том периоду освојили велики број награда на Републичким такмичењима из солфеђа, она је добила Диплому за успешног педагога на Републичком такмичењу у Београду шк. 1996/1997. год. од Савеза друштава музичких и балетских педагога Србије. Такође, исте године, хор СМШ је под њеним вођством освојио II место (91,4 поена) на Републичком такмичењу музичких и балетских школа. Велики број њених ученика је уписао Музичке Академије и определио се за рад у педагогији.

Од 2001 – 2004. год. се налази на функцији директора М. Ш. „Живорад Грбић”.

2004. год прелази на место помоћника директора М. Ш. „Др Војислав Вучковић” у Београду, од 2006 - 2013. год. ради у настави солфеђа, а од октобра шк. 2013/2014. год је поново на месту помоћника директора школе.

За време студија је била вокални солиста рок групе Нова Земља (сада Неверне Бебе),  наступала на разним културним манифестацијама и концертима, учествовала у  радијским емисијама и снимила ЛП за ПГП РТБ (1985. год).

Оснивач је и први диригент мешовитог хора „Хаџи Рувим”, при Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, који је водила наредних  11 година. За то време хор је наступао широм земље и иностранства: по манастирима Србије, у српским енклавама у Мађарској и Румунији, на низу концерата у земљама Западне Европе. Успешни наступи овог хора овенчани су бројним признањима, међу којима се истичу Почасна Повеља Владике Лаврентија и Велика Диплома Чешко – југословенске културне алијансе 2000. год. хор је издао ЦД „Богородице Дјево” са 12 нумера, а под покровитељством Шабачко – Ваљевске Епархије.

Својим пресељењем у Београд наставља да се бави духовном музиком диригујући  хором при Храму Сабора Срба Светитеља на Карабурми. Хор првенствено постоји за потребе Богослужења, али је вредан рад чланова хора и диригента забележен на 4 носача звука, на којима је мноштво духовних композиција Српских и других композитора православне музике. 2009.год. хор је наступио на Великом Васкршњем концерту у Храму Св. Саве, а 2013.год.  је добио Посебну Похвалу на фестивалу духовне музика „Хорови међу фрескама” у категорији камерних хорова.

Године 2010. Патријарх Српски Иринеј одликовао је Слађану Торбицу Граматом „за њену показану несебичну љубав и ревност према Српској Православној Цркви

Осим бављења духовном музиком у својству диригента поменутих хорова, бавила се и школским хоровима (I награда на такмичењу хорова  осн. Школа у Шапцу), радила са градским хором „Абрашевић” (II награда Нови Пазар), Група певача при Отвореном друштву Сорос, која је неговала музику савремених композитора са етно елементима, хорић при предшколској установи „Милица Ножица” у Ваљеву...  2001. до 2003.год. је  била први диригент хора Секретаријата унутрашњих послова. Хор је обрађивао пригодне и композиције националног карактера, а наступао је самостално и са оркестром Министарства унутрашњих послова Србије (Мионица, Пецка, Макиш).

Од септембра 2012. године кратко време живи у Кувајту, где ради у КАС (Kuwait American school), интернационалној школи, у настави музичке културе, са децом из Кувајта, Либије, Сирије, Египта, Индије


Недеља, 27. април 2014. год.
у 18
часова
Сала Парохијског дома
цркве и храма Светог Саве

 

Округли сто


Промоција књиге

ТРИЛЕ У СРПСКОМ ЦЕРКВЕНОМ ПОЈАЊУ
Предраг Миодраг

Учествују:

Епископ Викарни и Ремезијански Господин Андреј

др Јелена Јовановић, етномузиколог
научни сарадник Музиколошког института САНУ

мр Предраг Миодраг
проф. Академије СПЦ за уметност и консервацију


И

П
редстављање
ОДСЕКА ЗА ЦРКВЕНО ПОЈАЊЕ
од наредне школске године

Учествују:

Ђакон мр Ивица Чаировић
секретар Академије СПЦ за уменост и консервацију

мр Предраг Миодраг
проф. Академије СПЦ за уметност и консервацију


Медијатор разговора:
мр Предраг Д. Стаменковић


Уторак, 29. април 2014. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

Духовна академија
 

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

Избор текстова из завршних поглавља четворојеванђеља:
мр Предраг Д. Стаменковић

Поставка духовне академије:
Миленија Стаменковић

Текстове казују драмски уметници:
Милан Михаиловић и Лепомир Ивковић

Гласови из хора:
Јереј Славиша Поповић и Магдалена Рељић

 

Вокални ансамбл Свети Сава
Београд

Камерни хор
Свети деспот Стефан Лазаревић
Београд

Диригент: Предраг Миодраг


Програм
 

ПРВИ ДЕО – Напеви током Духовне академије

 Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Гроб твој спасе
Осмогласник, Сједален 1. гласа

 ***
Стеван Стојановић Мокрањац
О слачајшаја моја весна
3. Статија

 ***
Корнелије Станковић (1831-1865)
Воскрерсеније Твоје

 ***
Тихомир Остојић (1865-1921)
Христос Воскресе
тропар

 ***
Руско појање
Христос Воскресе

 ***
Корнелије Станковић
Христос Воскресе

 ***
Тихомир Остојић, Петар Витовец
Воскресенија ден

 ***
Стеван Стојановић Мокрањац
Ашче и во гроб снишел јеси
Кондак Пасхе, глас 8.

Стеван Стојановић Мокрањац
Воскрес Исус от гроба
Ипакој 6. гласа

 ***
Стеван Стојановић Мокрањац
Христос Воскресе
Тропар, глас 5.

 ***
Ненад Барачки (1878-1939)
Плотију уснув
Свјетилан Пасхе, глас 8.

 ***
Ненад Барачки
Воскресенија ден –  Слава и Ниње
Славник на пасхалним стихирама

 ***
Лука Гавриловић
Ангел вопијаше
Ирмос пасхе

 ***
Тихомир Остојић, Петар Витовец
Тропар Васкресња
глас 1.

  

ДРУГИ ДЕО – концертни

Руско појање
Воскресеније Твоје, Христе Спасе

 ***
Обиходни распев
Христос Воскресе

 ***
Т. Остојић-Руско-К. Станковић
Христос Воскресе

 ***
Степан Дегтјарјов (1766-1813)
Христос Воскресе

 ***
Грчко појање
Христос Анести

 ***
Бранко Цвејић – Петар Витовец
Воскресенија ден
Очистим чувствија
Небеса убо достојно да весељтсја
Христос Воскресе
(троструко)

 ***
Ненад Барачки (1878-1939)
Плотију уснув

 ***
Бранко Цвејић (1882-1951)
Плотију уснув

 ***
Александар Глазунов (1865- 1936)
Плотију уснув

 ***
Ненад Барачки
Да Воскреснет Бог
(прва пасхална стихира)
Јако ишчезајет дим
(друга пасхална стихира)
Славник: Воскресенија ден

 ***
Федор Федорович Макаров (1756-1821)
        
Ангел вопијаше

 ***
Александар Шишкин
Христос Воскресе
(завршно)
Солисти: Ана Рашковић, сопран
Владимир Јуришић, тенор
Предраг Миодраг, тенор


СЕЋАЊЕ НА ПОЧЕТАК ФЕСТИВАЛА
Пре 20 година, (априла 1995.) пригодна, празнична емисија Драмског програма Радио Београда под називом ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ била је непосредан повод за рађање идеје о Фестивалу духовне музике. Наиме, текст ове празничне емисије допао се тада началствујушчем - сада блаженопочившем Патријарху српском Господину Павлу, па је аутору наложио да се уради нова варијанта за „инсценацију уживо” поводом предстојеће Донаторске конференције за прикупљање средстава за довршење Богословског факултета у Београду. Инсценација уживо изведена је маја месеца 1995. године у Плавој дворани хотела Хајат, где је Конференција и одржана.

У овој варијанти „инсценација уживо” је представљена пар недеља касније и у Народној библиотеци Србије поводом Вукове годишњице.

Њени коаутори (текстуално-музички) мр Предраг Д. Стаменковић и мр Предраг Миодраг дошли су на идеју да се за Оданије Васкрса „инсценација уживо” представи и ширем заинтересованом аудиторијуму у простору Галерије фрескака Народног музеја у Београду. Са том намером, уз посредовање покојног редитеља Боде Маковића, идеја је представљена господђи Нади Комненовић, тада Управнику Галерије фресака - сада у пензији. Како је претходних пар деценија летњи програм у Галерији фресака уобичајено био испуњен концертима и промоцијама, то је госпођа Нада Комненовић предложила да се уз поменуту инсценаију организује, ако има заинтересованих, још пар концерата духовне музике, који би се одржавали недељом, током лета.

На позивно писма мр Педраг Д. Стаменковића, упућено београдским и српским хоровима да пријаве, ако имају, програме за наступ у једном оваквом циклусу концерата духовне музике, на изненађене свих, пријавило се чак 22 хора. Циклус предложених концерата (18 редовних недељом и нужно, због великог интересовања, и четири ванредна средом) попунио је четири месеца (јун, јул, август и септембар).

Елаборат под називом - Фестивал духовне музике „Хорови међу фрескама”, са пратећим календаром концерата (Касније регистрован у Ауторској агенцији Србије, под истим именом), мр Предраг Д. Стаменковић је заједно са госпођом Надом Комненовић представио, тада директору Народног Музеја, господину Јевти Јевтовићу.

Како је та 1995 година била „Година културе” то је господин Јевтовић одмах уочио могући велики значај будуће манифестације па је Народни Музеј у Београду са оснивачким тимом: мр Предраг Д. Стаменковић, Предраг Миодраг, Нада Комненовић и Бода Марковић, основао овај фестивал.

1997. године Драмски програм Радио Београда и црква Светог Евангелисте Марка у Београду издали су аудио касету под називом ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ,  која је на А страни садржала Васкршње напеве а на Б страни поменуту радиодрамску емисију из 1995. године.

2006. године ово издање доживљава и своју дигиталну форму на компакт диску под истим називом и са истим садржајем.

Сећајући се сада, после 20 година, почетака Фестивала одлучили смо да у истој форми, „инсценације уживо”, још једном представимо овај рад публици Фестивала. Тим поводом је обновљено и изворно издање ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАСИТИНУ ВАСКРСЕ на компакт диску.

мр Педраг Д. Стаменковић (1956) је дипломирао и магистрирао композицију на ФМУ у Београду у класи Енрика Јосифа.

Од 1979. до 1985. године био је вокални (тенор, баритон) и инструментални (чембало, оргуље) солиста ансамбла за стару музику Musica Antiqua.

Уредник је серије експерименталног програма Радионица звука у Драмској редакцији Радио Београда и од 2001. године саоснивач је и уредник манифестације Дани Радионице звука.

Од 1995. Године је идејни покретач, аутор пројекта, сасонивач и уметнички директор Међународног фестивала духовне музике Хорови међу фрескама.

Био је уметнички руководилац и хоровођа хора Српског црквеног певачког друштва Острог при цркви Свети Василије Острошки у Новим Бановцима, хора Цркве Рождества Пресвете Богородице – Ружице и капеле Свете Петке у Београду, женског хора Српског црквеног певачког друштва Јавор гусле при цркве Светог Николаја у Шиду и хора цркве Светог Великомученика Георгија на Старој Бежанији. Сада руководи црквеним хором Покров Пресвете Богородице при цркви Свете и преподобне Мати Параскеве у Сурчину.

Добитник је више од 30 домаћих и међународних признања, награда и плакета за остварења из области музике и радиофонског стваралаштва. Интересовање према нашем црквеном појању усмерило га је ка стварању духовних композиција, док је друга линија његовог интересовања везана за радиофонски звук и примењену музику. Компоновао је музику или музички опремио преко 500 радио-драмских емисија од којих су многе учествовале и биле награђиване на домаћим и међународним фестивалима. Коаутор је и аутор многих емисија емитованих у серијама Радионица звука, Докумнетарно-драмски програм и Радиотека, које је самостално и режирао. Аутор је музике и за многе телевизијске емисије, један документарни и један играни ТВ филм и једну ТВ серију, као и музике за преко 30 позоришних представа.

Компоновање у ужем смислу, тј. стваралаштво традиционалних инструменталних форми у области класичне музике, посебан је сегмент Стаменковићевог бављења музиком. Тај сегмент има мало додирних тачака са његовим осталим активностима, мада је интересовање за наш фолклор и радиофонско звучно искуство утицало на његову стилску еволуцију. Њу је започео као присталица умереног модернизма.

Миленија Стаменковић, Рођена 15. Октобра 1991. У Београду.
Завршила основну школу „Вук Караџић” и Девету београдску гимназију „Михајло Пупин” у Београду. Похађала је музичку школу „Војислав Вучковић”, клавирски одсек.

12 година је похађала часове енгелског језика у приватној школи „Owen-Owen” и положила испите ФЦЕ, ЦАЕ и ЦПЕ са највишом оценом.

7 године је била члан дечје драмске групе Радио Београда у оквиру које је похађала кратке курсеве гимнастике и плеса, као и сценске кретње коју је држао Ивица Клеменц.

Похађала је два семестра „Школе глуме и говора” у позоришту „Дадов”.

Похађала је кратке курсеве латино, стандард и салса плесова.

Као члан драмске групе снимила је радио драме „Како да најлакше упропастите сопствено дете”, „Добро вече, добро јутро, добар дан”, „Добро јутро децо”, учествовала у бројним представама и сценским наступима и у филму „Бадњи дан”. Снимала је две сезоне серије „Мали декламатор” и оквиру дечјег образовног програма РТС-а. У оквиру драмске секције Девете гимназије режирала је новогодишње представе за децу (адаптација бајки „Пепељуга” и „Снежана и седам патуљака”).

Након гимназије уписала је Позоришну и радион режију на Факултету драмских уметности у класи проф. Иване Вујић, у оквиру које је као своје испитне вежбе режирала приповетку А. П. Чехова „Вештица”, затим адаптацију „На дну” Максима Горког и „Стаклену Менажерију” Тенеси Вилијамса. Сада као своју дипломску представу у Београдском драмском позоришту ради „Драга Јелена Сергејевна” Људмиле Разумовске.

У оквиру пројекта установе културе „Вук Караџић” и студената Факултета драмских уметности „А сада мало ви” режирала је једночинку „Идиот” Музе Павлове. Асистирала је Владимиру Путнику на отварању Фестивала културе младих у Књажевцу и режирала представу „Стојим пред вама нага” Џојс Керол Оутс у оквиру фестивала интернационалног студенстског театра (FIST 2012.).

Сарађивала је са Јованом Ристићем на комеморацијама Иванковачке и Делиградске битке и Академији у част оснивања Правитељствујушчег совјета сербског у Барајеву.

Асистирала је проф. Ивани Вујић у представи „Плеј Поповић” и Атељу 212, као и Милени Павловић-Чучиловић у представма „Дрекавац” у Београдском драмском позоришту и „Крцко оршчић” у позоришту „Душко Радовић”. Поставила је Духовну академију „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави” 2013. и 2014. у храму „Свете и преподобне Мати Параскеве” у Сурчину.

Са радиофонским пројектом „Еко реквијем” учествовал је на конкурсу „Неда Деполо” у оквиру којег је исто дело премијерно емитовано у серији Радионица звука на таласима Радио Београда. Исто дело је одабрано као представник РТС-а и ушло је у званични програм међународних радиофонских фестивала у Ирану и Хрватској.

У оквиру Радио Београда остварила је пет радио-драмских минијатура „Вук Остоја и браћа Свињић”, „Расхлебљење”, „Љубавница”, „Кад су нероткиње одлазиле у пусту ливаду” и „Кад су падале ћускије”. У оквиру мнифестције „Дани радионице звука” режирала је пренос уживо говорно-звучно-музичког радиофонског колажа „Тесли - Радију у част” поводом деведестогодишњице радија у Србији, и режирала као редовне премијере у серијама Дечји драмски програм „Живот са Троловима” и Радионица звука „Уз ветар руше се зидови”. Добитник је плакете Витомир Богић Драмске редакције Радио Београда за значајан допринос радиофонији као најуспешнији млади аутор и редитељ у 2013.

Хор Свети деспот Стефан Лазаревић”
        Хор цркве Светог Марка у Београду од 2004.г. носи име свог патрона, коме је посвећен јужни параклис овог највећег живог храма у Београду. Наследник је познатог хора «Обилић», који је после Другог рата нашао уточиште под сводовима београдских храмова, најпре цркве Вазнесења Господњег, а затим цркве Светог Марка. Хор је деценијама деловао под називом Академско певачко друштво «Обилић», али искључиво као мушки хор. Стари Београђани, верници и заљубљеници у црквено појање и хорску црквену музику памте златну епоху овог хора, када је њиме управљао Жарко Цвејић, првак Београдске опере и један од највећих басова српске оперске сцене. Под његовим руководством «Обилић» 1970.г., после оснивања «Хора младих» при Вазнесењској цркви, прелази да пева у цркви Светог Марка.

Средином седамдесетих година прошлог века, руководилац и диригент хора Георгије Максимовић преуређује хор у мешовити хор при цркви Светог Марка. Наследници Академског певачког друштва «Обилић» при истом храму, 2004. године мењају име и за свог патрона узимају Светог деспота Стефана Лазаревића, и од тада под тим именом, својим  појањем украшавају литургије у храму Светог Марка, и проносе име оснивача наше Престонице и једног од најобразованијих Срба свога времена.

Мушки октет Свети Сава
         Основан је 2002. године на иницијативу хоровође и уметничког руководиоца, пријатеља и љубитеља црквеног појања. Први јавни наступ Октет је имао на празник Светог Саве, а потом на фестивалу духовне музике. У свом раду ослања се на искуство и традицију Мушког октета Богословског факултета СПЦ-е, чије су две успешне генерације пронеле лепоту српског појања по Америци (1985) и Аустралији (1989) године. О томе сведоче записи на аудио касетама «Благосиљај, душо моја, Господа» и «Дани Косова у Аустралији».

          На репертоару Октета налазе се дела вишегласне, претежно српске и руске духовне музике и једногласног појања.  

          Чланови Октета су свршени ученици богословије Светог Саве из Београда и других богословија, као и заљубљеници у црквено појање и хорску духовну музику. Већина чланова Октета појањем се бави од најранијег узраста, међусобно се друже и живе `појачким`, литургијским и богослужбеним животом. Поједини су и сами основали мале саставе по угледу на Октет и, сада самостално наступају и успешно шире лепоту вокалне монодије и полифоног музичког израза православне духовне музике.    

          Октет је објавио два ЦД-а са досадашњих наступа. То су: Литургија Светог Јована Златоустог за један глас, у обради П. Миодрага; издање Октета 2002. године; и Бденије за мушки хор проте Мирка Павловића, запис са премијерног извођења са Дванаестог фестивала духовне музике «Хорови међу фрескама», 11. новембра 2006.г. у концертној сали МШ «Мокрањац» у Београду; објављено у саиздаваштву Драмским програм Радио Београда и хором «Деспот Стефан Лазаревић» у дуплом албуму: «Христос васкрсе! – Ваистину васкрсе!» Радио драму и Песме о Васкрсу; Бденије за мушки хор, Београд 2007. године.

мр Предраг Миодраг
          В
ишегодишњи предавач црквеног појања и диригент Хора студената на Богословском факултету (1982-2005); професор Академије СПЦ за уметности и консервацију и богословије Светог Арсенија у Стремским Карловцима, где предаје појање, литургику, агиологију и химнографију. Студије теологије и црквене музике усавршавао на Петроградској Духовној Академији у класи познатог професора, литургичара и музиколога,  Николаја Дмитријевича Успеснког.

          Са Хором студената Богословском факултетА СПЦ у Београду, учествује на фестивалу духовне музике «Хорови мећу фрескама» од његовог оснивања.

          Као један од оснивача фестивала свој допринос овој већ традиционалној духовној и културној манифестацији у нас даје, између осталог, сталним обогаћивањем и освежавањем репертоара новим творенијима домаћих и страних аутора. Од домаћих заступљена су дела мало познатих и ретко извођених аутора.   

           У непрестаном трагању за за што изворнијим духовним и звучним изразом црквеног појања, нтересовање се креће од наученог и у пракси најчешће заступљеног – српског црквеног народног појања и вишегласне српске и руске црквене хорске музике, натраг – ка пречишћеном звуку једногласног црквеног појања.

          Предраг Миодраг је добитник више похвала и награда на истом фестивалу: 2002.г повеља Мушком камерном хору студената Богословског факултета и Камерном мешовитом хору  БФ, као и награда Војислав Илић Камерном хору студената БФ за аутентично извођење духовне музике, год. 2002. и 2004.

          Као диригент Мушког и Мешовитог камерног хора Богословског факултета, и Мешовитог хора цркве Светог Марка у Београду, својим редовним наступима на фестивалу, од његовог оснивања, дао је изванредан допринос културолошкој акцији обнове, очувања и унапређења српске православне духовне музике, а тиме и опште српске духовности и уметности, посебно у традиционалном и у српском народу чврсто утемељеном хорском музицирању. Својим уметничким наступима на светосавским духовним академијама и летњим духовним академијама у Студеници, те бројним успешним наступима у иностранству (Америка, Аустралија, Немачка, Аустрија, Грчка) проносио је лепоту српске духовне и световне музике.

          За такав допринос Фестивал хорске духовне музике Хорови међу фрескама награђује Предрага Миодрага 2002. и 2004. године посебном повељом као диригента за истраживачки рад у обнови и извођењу старих, до сада неизвођених композиција, аутора српске православне духовне музике;  2006. и 2011. г. жири Фестивала једногласно га бира за лауреата награде Војислав Илић, што представља највеће признања које се додељује диригентима из области истраживачког рада и аутентичног извођења духовне мизике.

          Аутор је запажене књиге "Огледи о српској црквеној музици" која је изашла 2012. г. у издању Вискоке школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију. Књига се бави темама једногласног црквеног појања и вишегласне хорске музике, па може да буде од користи млађим генерацијама богослова и црквених диригената.

          Током овогодишњег Фестивала изашле су из штампе још две капиталне књиге ГРЧКА ПСАЛТИКИЈА И СРПСКА СТИХОЛОГИЈА коју је приредио и ТРИЛЕ У СРПСКОМ ЦРКВЕНОМ ПОЈАЊУ као ауторски прилог до сада готово непознатом и потпуно неистраженом периоду и методици предањског српског црквеног појања. 


Недеља, 4. мај 2014. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

 

Прво београдско певачко друштво

Београд

Диригент: Светлана Вилић


Програм
 

СТЕВАН СТОЈАНОВИЋ МОКРАЊАЦ (1856-1914)
БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ
- КОНЦЕРТНО ИЗВОЂЕЊЕ-
Недеља Мироносицам – Стихира на Господи Возвах – глас 2.
Васкршњи антифони – Молитвами, Спасини Сине Божји

 ***
          Христос Воскресе
Корнелије Станковић (1837-1865)
Придите
Свјати Боже
Алилуја
Слава Тебје Господи
Сугуба јектенија
Херувимска песма
Јако да царја
Оца и Сина и Свјатаго Духа
Канон ефхаристије – Милост мира, И со духом Tвојим, Имами ко Господу, Достојно, Свјат Господ
Саваот
Тебе појем
Достојно

 ***
Оче наш
Јосиф Маринковић (1851-1931)
Једин свјат
Хвалите
Благословен градиј во имја Господње
Тјело
Христово
Видјехом свјет истиниј
Амин. Да
исполњатсја уста наша хваљенија Твојего Господи
Буди имја Господње
Стихове јектенија и возгласе говоре:
презвитер Славиша Поповић и протођакон Радомир Перчевић


Прво београдско певачко друштво
Изузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва (ПБПД) представља, уједно, и историју националног и културног изграђивања наше земље, као и духовно и уметничко извориште српске модерне музике. Овај најстарији хор у Србији је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, певао пред највећим владарима Европе, одржавао добротворне концерте, школовао талентоване музичаре, помагао сиромашне ђаке, ратнике ослободилачких ратова. Од певачког друштва које је 1853. године оновала група грађана Хор је прерастао у истинску националну институцију, која чува и наставља традицију грађену током дугог периода свог рада, често и у веома тешким условима.

Диригенти и хоровође Друштва су били неки од најзначајнијих композитора и диригената у Србији: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Предраг Милошевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Светолик Пашћан-Којанов, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Георгије Максимовић, Александар Вујић, Лука Гавриловић, Бојан Суђић, Дивна Љубојевић, Владимир Милосављевић.

Златно доба Друштво је доживело током тридесетогодишњег уметничког ангажмана Стевана Мокрањца - најчувенијег српског композитора, због чега је временом идентификованo као Мокрањчев хор. Тих је година својом земљом и у европским културним центрима проносио лепоту српског народног мелоса, уметнички обрађеног у Мокрањчевим руковетима, упознајући свет са националним и духовним благом свога народа. Под његовим руковођењем, Хор је певао и на прослави 900 година Православља у Русији, док је под окриљем Друштва, Мокрањац, заједно са Станиславом Биничким и Цветком Манојловићем, основао 1899. године прву музичку школу у тадашњој Србији (данашња школа Мокрањац у Београду).

У новијој историји, са хоровођом Предрагом Милошевићем, Хор је 1937. године  у Будимпешти освојио прву међународну хорску награду. Европске новине писале су тада о њему као о једном од најбољих хорова света тог времена.

Под управом Владимира Милосављевића, Друштво је по други пут било у Русији, након једног века, на прослави хиљадугодишњице Православља у овој земљи, као једини страни гостујући хор. Предвођен овим диригентом, хор је 1995. године са изузетним успехом наступао у катедралној цркви Dom Kirche у Берлину, пред 2.000 људи.

Од јануара 2004. године диригент и уметнички руководилац Хора је Светлана Вилић. Њен рад на усавршавању вокалних и извођачких могућности певача и даљем обогаћивању репертоара хора врхунским делима познатих аутора у области православне духовне музике крунисан је компакт диском, посвећеним 153. годишњици Друштва, а представљен на запаженим наступипа у оквиру међународних фестивала: Фестивал духовне музике на Патмосу (Грчка, 2004) и Хорови међу фрескама (Београд) на коме је 2005. године, Хор са освојио главну награду - Војислав Илић - за аутентично извођење српске духовне музике. Садржајност музичког мишљења, духовна проницљивост и препознатљивост стила, јесу одлике које су извеле Хор на угледни међународни фестивал Београдске музичке свечаности, 2006. године.

Врхунац духовне благодати Друштво је доживело на поклоничком путовању у Јерусалим, 2007. године, где је учествовало на празничном богослужењу у цркви Гроба и Васкрсења Господњег, као и на пријему код Јерусалимског патријарха Теофила II. После целовечерњег концерта у шкотском манастиру Св. Андреја, новине су забележиле: “Концерт је био врхунски израз аутентично доживљеног духа Православља и дубоке осећајности диригента, уз сјајне вокалне могућности и даровитост певача хора.“

Три године за редом (2008, 2009. и 2010) Хор је путовао у Русију и учестововао на  престижном Московском пасхалном фестивалу. 2008. године је, као једини аматерски ансамбл, уз врхунске професионалне хорове, приредио концерт у Успенском храму у Кремљу, а потом и у угледној дворани Академске капеле Глинка у Санкт Петербургу. 2009 је отворио хорски програм у Храму Христа Спаситеља (где је певао и на Литургији), а наредна година је осим концерата у Москви и региону донела и наступ у сали П.И.Чајковски. Извођење дела словенских и западних аутора духовне и световне музике изазвало је одушевљење  публике и бројне похвале музичких стручњака о чему сведочи и изабрани цитат: „Ово је изванредан колектив, мајсторство хора једноставно ошамућује. Какви су то гласови, какво је вођење гласова!“.

Успешна гостовања у иностранству Хор је наставио на 45. фестивалу Димитриа у Солуну, и концертима у Атини и на фестивалу Протоклитиа у граду Патра на Пелопонезу, док су 2011. годину обележиле турнеје у Белорисији и Италији. Током посете Минску Хор је (између осталог) приредио концерт у Филхармонији, наступио у Градском музеју, на фестивалу Државни глас у манастиру Свете Јелисавете и извео изабране композиције на степеништу храма Свих Светих, највећег храма у престоници Белорусије. Путовање у Италију, на позив музичког фестивала Settembrе musicalе донело је целовечерњи концерт у храму San Giusto у Трсту. Претходили су му концерти у катедрали Св. Николе у Љубљани и у катедрали Св. Панталејмона у Венецији, као и  учешће у богослужењу у храму Св. Спиридона у Трсту.

У мају 2012. године Хор ПБПД је на 12. међународном фестивалу хорске музике  Златна вила  у Приједору освојио награду за “аутентично пјевање и емотивност музичког израза”, а потом је са благословом Његове Светости патријарха српског Г.Г.Иринеја учествовао и у првом фестивалу Српске културе Видовдан у Бјалистоку  (Пољска) приредивши 28. јуна концерт у амфитеатару Бјалисточке Опере и Филхармоније. Наредних дана Хор се представио и публици  у градићу Грудек и у Варшави.

2013. година, започета традиционалним концертом на дан славе Друштва (светог Василија)14. јануара у Дому синдиката, донела је неколико великих признања и концерата. 8. јуна, свечаном академијом у Коларчевој задужбини обележено је 160 година непрекидног постојања и том је приликом Његово краљевско височанство -  престолонаследник Александар Карађорђевић уручио хору указ о одликовању Орденом Круне III степена. Концерт одржан пред великим бројем посетилаца представљао је још једну од успешних активности Хора у години обележавања јубилеја. Претходио му је тријумф - Прво место у категорији црквених ансамбала-  у пољском граду Хајновка на 32. фестивалу Дани црквене музике, који слови за највећи те врсте у свету. Хор се из Пољске такође вратио и са Орденом Кнез Константин Василије Острошки који часопис Православни преглед додељује за допринос ширењу културе и православља. Овим признањима свакако треба додати и Златну медаљу за нарочите заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традиције коју је Друштву доделио председник републике Србије – Томислав Николић на празник Сретење у фебруару 2013. године. Ове 2014 године Хор је добио Изванредни Златни Беочуг за трајни допринос у куллтури.

Репертоар хора ПБПД по традицији сачињавају духовне и световне композиције. Хор је својевремено премијерно извоео у земљи вокално-инструментална дела, као што су: Вердијев Реквијем, Хендлов Месија, Моцартов Реквијем, Сметанини Свадбени дарови. На светским гостовањима, програмска оријентација била је усмерена на српско национално благо и словенско музичко стваралаштво, али се, на гостовању у  Будимпешти 2008. године, хор представио као вешт интерпретатор дела композитора западне духовне музике, која су изведена у оригиналном споју са остварењима прожетим православном музичком изражајношћу. И данас Друштво остаје верној својој програмској концепцији, али је истовремено отоворено за нове хармоније. О томе сведочи део репертоару који чине композиције духовне музике других конфесија.

ПБПД поседује историјски изузетно вредан архив, као и најбогатију нототеку у земљи, која је још у периоду између два рата поседовала више од 2.000 наслова. Готово од почетка свог постојања, чак и за време ослободилачких ратова, Хор пева на недељним и празничним богослужењима у Саборном храму у Београду. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама патријараха Српске цркве. Високи заштитници и покровитељи Друштва били су српски кнежеви и краљеви, а од 1945. године до данас, Српска Православна Црква и Његова Светост Патријарх Српски. 

Диригент Светлана Вилић (Санкт-Петербург, Русија) је дипломирала дириговање на Лењинградском државном конзерваторијуму Римски Корсаков, у класи чувеног професора Александра Никлусова. Од 1989. године успешно се бави педагошким и извођачким радом у Србији. Радила је са хоровима Београдске опере, Радио-телевизије Србије, Београдским нонетом и камерним хором Сервикон. Од јануара 2004. Године предводи Прво београдско певачко друштво као уметнички руководилац и диригент. Извођењем захтевних музичких дела домаћих и светских аутора наставља традицију Друштва које су водили знаменити композитори и диригент, на челу са Стеваном Мокрањцем. Доследним и темељним радом на развијању уметничких потенцијала певача Друштва, успешно изводи хор на домаће и стране фестивале (Хорови међу фрескама у Београду, Фестивал духовне музике на грчком острву Патмос, Мокрањчеви дани у Неготину, БЕМУС, Златна вила, Приједор, Дани црквене музике у Хајновки). Наступе на престижном Московском пасхалном фестивалу 2008. године критика је пропратила речима: ... Хор је под руководством Светлане Вилић звучао искрено, свечано и професионално...“ док је након наступа Хора у Јерусалиму 2007. године, у израелској штампи остало забележено да се ова уметница представила не само као врхунски зналац извођења православне духовне музике, изванредан вокални хорски педагог и ангажовани надахнути интерпретатор, него и као градитељ врло компактног целовечерњег програма. Сугестивним гестом, надахнутим и продуховљеним продирањем у суштину музичког текста, она се приказала као један од најупечатљивијих хорских диригената виђених у Јерусалиму последњих година. Стилски врло хетерогена дела укомпонована су у занимљиву и динамичну целину која је од почетка до краја пленила публику и изазвала одушевљење.

Светлана Вилић је Хор суверено водила и на отварању VIII и завршном концерту IX Московског пасхалног фестивала у сали П.И.Чајковски 2010. године, на фестивалима Димитриа у Солуну и Протоклитиа у Патри. У 2011. години се издвајају концерти у Минску (Белорусија) и у Љубљани, Венецији и Трсту (фестивал Settembrе musicalе), док је 2012.године посебан однос ове диригенткиње према интерпетацији духовне музике награђен признањем за “аутентично пјевање и емотивност музичког израза” на 12. међународном фестивалу Златна вила у Приједору. Успесима које је Хор ПБПД  остварио под њеним вођством свакако треба додати и Прву награду у категорији црквених хорова на овогодишњем фестивалу Дани црквене музике у Хајновки.

Критика бележи да се под вођством гђе Вилић хор ПБПД представља као „ансамбл јасног и прецизног вокалног израза, који своје интерппретације боји невероватно маштовитим нијансама разноврсне динамичке палете“, и истиче њен посебан дар за избор програма који пажљиво усаглашава „водећи рачуна о стилској разноврсности (од светогорских напева до савремених аутора), као и о самој драмтургији концерата (обликованих по принципу градације или контраста), без обзира да ли је реч о представљању у земљи или иностранству.

О диригенту ПБПД компететно и на поетски начин говори и композитор Светислав Божић: “Реч је о ванредном музичком стручњаку посвећеном и упућеном у тајне свога заната. Танано и духовно осетљива, Светлана Вилић поседује изузетне дарове које јој је рођењем утиснула и образовењем развила њена руска земља и величанствени родни град Санкт-Петербург.“


До виђења на КОНЦЕРТУ ПОБЕДНИКА овогодишњег Фестивала

и на наредном 21. Фестивалу духовне музике Хорови међу фрескама, 2015. године