ДО ВИЂЕЊА НА
КОНЦЕРТУ ПОБЕДНИКА
10. јануара 2016.

У САБОРНОМ ХРАМУ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА


21. ФЕСТИВАЛ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ
ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА
у београдским храмовима
4. април - 19 мај 2015.

Духовни покровитељ:
ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ИРИНЕЈ

Покровитељ:
СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ ГРАДА БЕОГРАДА

Спонзори:
АКАДЕМИЈА СПЦ ЗА УМЕТНОСТ И КОНСЕРВАЦИЈУ

Медијски покровителљи:
ЈМУ Радио-телевизија Србије
ПОЛИТИКА
а.д.
ТВ ХРАМ
СЛОВО ЉУБВЕ - РАДИО АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ


ПРОГРАМИ
21.
ФЕСТИВАЛА
Хорови међу фрескамаСВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

Субота, 4. април 2015. год.
у 20 часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан

Камерни мешовити хор
Бели Анђео
Београд

Диригент: Катарина Божић


Програм

 

Јосиф Маринковић (1851 - 1931)
Царју небесни

***

Коста Манојловић (1890 - 1949)
Богородице Дјево

***

Миодраг Говедарица (1950)
Возбраној
 
Солисти: Биљана Васиљевић, сопран
Вишња Димитријевић, алт
Бојана Пановска,
 алт

***

Миодраг Говедарица
Господи спаси благочестивија

***

Георгије Максимовић (1929-2014)
Скажи ми Господи
Солиста:
 Биљана Васиљевић, сопран

***

Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Статија трећа

***

Владимир Милосављевић (1951)
Покајничка молитва
Солиста:
 Милош Гашић, бас

***

Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
O како безаконоје

***

Георгиј Свиридов (1915-1998)
Делови из трагедије А. Толстоја
Цар Фјодор Иванович
Солиста: Дина Травица, алт

***

Сергеј Рахмањинов (1873-1943)
Дњес спасеније
(васкрсни тропар)

***

Модест Мусоргски (1839-1881)
Ангел вопијаше

***

Aлександар Д. Кастаљски (1856 - 1926)
Христос Воскресе  


Камерни мешовити хор Бели Анђео, основан је првенствено као вокални ансамбл 2013. године по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја. Ансамбл настаје у години великог јубилеја прославе 1700 година Миланског едикта, а у сусрет обележавању године која је посвећена нашем најпознатијем композитору Ст. Ст. Мокрањцу. Очување српске духовне музике и традиције један је од основних мотива за формирање овог ансамбла, као и промовисање наших савремених композитора. На репертоару се налазе дела српских аутора од XV века до XXI века. Ансамбл је 2014. године на јубиларном двадесетом фестивалу „Хорови међу фрескама” освојио  прву награду „Војислав Илић” у категорији вокалних ансамбала, а специјалну повељу добија за успешан наступ на отварању 25. Интернационалних хорских свечаности у Нишу. Значајнији наступи ансамбла:  Новогодишњи концерт (Народно позориште, 2014) Београдски летњи фестивал (2014), Интернационалне хорске свечаности (Ниш, 2014), отварање хорског фестивала „XI сусрети хорске муsике” у Бања Луци (2014), затварање "Духовских свечаности" на Калемегдану (2014), Концерт хора РТС (Саборна црква - Београд, Синагога - Нови Сад, 2014) и др.

Од оснивања ансамбла, уметнички руководилац и солиста је Катарина Божић.
  

Катарина Божић,
рођена је 1990. године у Нишу. Своје музичко образовање започиње 1995.године у музичкој школи „Стеван Христић” у Крушевцу, где завршава и средњу школу као ђак генерације на два одсека, соло певање и клавир. Школске 2008/09 године уписује Факултет музичке уметности у Београду као редован студент на катедри за дириговање у класи маестра проф. Бојана Суђића, где завршава основне и мастер академске студије.
У свом досадашњем школовању, остварила је запажене резултате на многобројним Републичким, Савезним и Међународним такмичењима из различитих области. Похађала је курсеве хорског дириговања код руског диригента
 проф. Генадија Дмитрјака, белоруског диригента проф. Игора Матјухова и проф. Андреаса Хермана, диригента и шефа хора Минхенске Филхармоније, мастер курсеве оркестарског дириговања код белгијског диригента проф. Роналда Цолмана и бразилског диригента проф. Роберта Дуартеа, од којих задобија похвале и велике симпатије. Значајније наступе остварила је са разноликим ансамблима: Симфонијски оркестар РТС-a, Kамерни оркестар „Симфонијета” (Београд), Оркестар СМШ „Стеван Ст. Мокрањац” (Краљево), Гудачки октет студената ФМУ (Београд), Мешовити хор СМШ „Стеван Христић”(Крушевац), „Мадригалски хор” ФМУ (Београд), Црквени хор „Свети Василије Острошки” (Београд), Дечији хор Саборне цркве у Београду, Дечији хор „Свети Василије Острошки” (Београд) , Хор полазника  „Летње духовне академије” у манастиру Студеница, Црквени хор „Св. Кнез Лазар” (Крушевац).

У досадашњем раду са хоровима освојила је више првих и специјалних награда у земљи и иностранству (такмичење хорова у Белорусији, фестивал духовне музике „Бортњански” у Пољској, фестивал хорова „Мајске музичке свечаности” у Бијељини, фестивал „Хорови међу фрескама”, „Интернационалне хорске свечаности” у Нишу, где добија
и награду за најперспективнијег младог диригента, 2014.)  Од 2011 год. наступа као вокални солиста ансамбла „Флауто долче”.

2013 год. оснива ансамбл „Бели Анђео” чији
 је солиста и уметнички руководилац.


Недеља, 5. април 2015. год.
у 18 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан


Округли сто

Корнелије Станковић
150 година од смрти

Промоција зборника:

ОСМОГЛАСНИК К
орнелија Станковића
и
С
рпски Божић

Гост: Тамара Адамов Петијевић
 

Медијатор разговора:
мр Предраг Д. Стаменковић
 


ТАМАРА АДАМОВ ПЕТИЈЕВИЋ (1968)
Завршила студије виолине на Академији уметности у Новом Саду.
Упоредо студирала енглески језик и књижевност на Философском факултету у Новом Саду.

Као студент се прудружује омладинском црквеном хору „Свети Стефан Дечански, а 1992. постаје диригент тог ансамбла, са којим гостује у готово свим европским земљама, Русији и Израелу, те снима за бројне домаће и стране медије. Годинама је била активни члан оркестра Camerata Academica и Војвођанске филхармоније.

Хорским дириговањем почела да се бави након интензивног и вишегодишњег искуства камерног и оркестарског музицирања, а усавршавала се у Немачкој и Холандији кроз рад са реномираним светским диригентима (Philip Ledger, Volker Hempfling, Andrew Parrott, Timothy Brown, Ton Koopman, Dan Hoegset, Michael Gohl…)

Ради као професор виолине и диригент хора и симфонијског оркестра Музичке школе „Исидор Бајић
у Новом Саду.

Интензивно се бави истраживањем духовне музике у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ. Објавила је скоро 20 звучних и нотних издања хорске музике, између осталих „Осмогласник
Корнелија Станковића, који је штампан по први пут, из рукописа старих 160 година, те велики нотни зборник Српски Божић 2014/2015. године.

Са хоровима средње музичке школе „Исидор Бајић
осваја прве награде на свим републичким такмичењима у протеклих 12 година, две сребрне дипломе у Италији 2001. и прву награду у Прагу 2006. На том такмичењу понела је и титулу најбољег диригента - Best Conductor Performance. Добитник је Годишње награде Заједнице музичких и балетских школа Србије за 2007. годину и Светосавске награде Министарства просвете Републике Србије-Града Новог Сада за 2007. годину. На Интернационалном фестивалу Zimriya 2007 у Јерусалиму проглашена је „Амбасадором добре воље државе Израел.

2009. године оснива вокални студио Орфелин, са којим остварује неколико значајних вокално-инструменталних пројеката (међу осталима и премијерно извођење у Србији одломака из Пасије по Матеју и Божићног ораторијума руског композитора Митрополита Илариона Алфејева).

Држала је хорске радионице литургијске музике и дириговања 2011. и 2012. у Чикагу (САД ), Торину (Италија) и Торонту (Канада).

Члан је неколико међународних жирија на хорским и композиторским такмичењима (нпр. CroPatria, Split 2013.-2014., European Choral Composition Award 2014) и члан Регионалног уметничког комитета за Фестивал Europa Cantat Pecs 2015.

Од 2011.-2013. радила је и у Карловачкој Богословији као прва жена-професор и диригент хора у историји те институције, од 18. века.


Субота, 18. април 2015. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

Крагујевачко певачко друштво
Диригент: Ђорђе Цатић

 

Панчевачко

српско црквено певачко друштв
о

Диригент:
Вера ЦаринаПрограм


Крагујевачко певачко друштво

 

Војислав Симић (1924)
Отче наш

***

Коста П. Манојловић (1890-1949)
Тебе појем

 ***

Стеван Стојановић Мокрањац ( 1856-1914)
Акатист

 ***

Свет
ислав Божић (1954)
Воскресеније Христово видјевше

 ***

Дмитриј Бортњански (1751-1825)
Концерт бр.
27
Гласом моим ко Господу воззвах
 Панчевачко
српско црквено певачко друштво

 

Вера Миланковић (1953)
Христос воскресе (Васкршњи тропар)

***

Грчки напев
Христос воскресе

***

Александр И. Рожнов (1821 - 1878)
Христос воскресе

***

Корнелије Станковић (1831 – 1865)
Христос воскресе

***

Тихомир Остојић (1865 - 1921)
Ашче и во гроб
(Кондак на Васкрс, глас 8)

***

Дмитриј Бортњански (1751 - 1825)
Да воскреснет Бог
Духовни концерт бр.34
(Причасна песма за Васкрс)

***

Коста Манојловић (1890 - 1949)
Богородице дјево

***

Исидор Бајић (1878 - 1915)
Свјати Боже

***

Миодраг Говедарица (1950)
Тебе појем (бр. 3)
*ПРЕМИЈЕРА*

***

Руски напев
Први изобразитељни псалам

***

Михаил Шух (1952)
Тиха молитва

***

Александр Кастаљски (1856 - 1926)
Ангел вопијаше
 


Хор Крагујевачког певачког друштва је основан 2014. године и до сада је имао три наступа на којима је изведено дело Г.Ф.Хендла - Dixit Dominus. Хор је наступао у Чачку, Београду и Крагујевцу и на тај начин се представио публици.

Диригент, Уметнички руководилац
Ђорђе Цатић.
Основно и средње музичко образовање је стекао у Крагујевцу, а студирао је на ФМУ у Скопљу. Дириговање је учио у класи професора Драгана Шуплевског и Саше Николовског, а данас ради као професор солфеђа, теорије музике и хора у музичкој школи у Крагујевцу.Са школским хором је наступао на неколико фестивала на којима је освојио златне и сребрне медаље.  Био је певач и асистент диригента камерног  хора Лицеум из Крагујевца. Данас ради као хоровођа у Крагујевачком певачком друштву.


Панчевачко српско црквено певачко друштво (ПСЦПД), основано 1838. заузима једно од најзначајних места у музичкој историји српског народа и културе. Друштво није прекидало са радом до данашњег дана. Најсветлији су периоди рада великих личности: Проте Васе Живковића, Николе Ђурковића, Даворина Јенка, Корнелија Станковића, Мите Топаловића, Јована Бандура и др. Једно од најзначајнијих историјских дела о почетцима српске музичке културе, „Споменицу Панчевачког српског црквеног певачког друштва 1838-1938, написао је Др Миховил Томандл. Друштво је опстало и у најтежим комунистичким временима певајући само на литургији. Захваљујући академику Димитрију Стефановићу, традиција певања хора на Велики петак (од 1887) одржала се до данас.

У јесен 2000. године Вера Царина је почела рад са хором. Од тада се друштво обнавља и омасовљује. Дечији хор друштва постоји од 2003. године. Данас њиме диригује Борјана Стражмештеров.

У последњем периоду, после препорода”, Друштво је гостовало широм наше земље и Европе. Објавило је седам аудио издања, нотно издање Вечерње на Велики Петак и Литургију Мите Топаловића, затим Монографију Фестивала духовне музике (2014) и репринт Споменице” Томандла.  Од тада своја дела поводом Јубилеја Друштва посветили су: Рајко Максимовић „Тебе Бога хвалим (2008), Димитрије Големовић „С нами Бог (2008) и Кореографску кантату „Банат“ (2013) и Душан Максимовић – Думакс: „Текла ми је ладна вода Бистрица (2008). Владимир Кајловиц режирао је документарни филм о Друштву „Поју Богу мојему.

     У свом дугом радном веку Друштво је добило и освојило многа признања и награде од којих је вредно издвојити: кумтво и застава Краља Петра Другог (1838); Орден Светог Саве Трећег и Другог реда; Награда града Панчева (2008), Орден Теодора Вршачког; Медаља Миша Анастасијевић. Из мноштва највиших признања на интернационалним и домаћим фестивалима издвајамо: Награда Војислав Илић, - Највише признање Фестивала „Хорови међу фрескама, у Београду, 2014. oсвоjено по пети пут, звање Лауреата другог степена у Гродном, Белорусија (2012.); најбоље извођење духовне композиције - „Златна вила – Приједор (2013.), Република Српска, Апсолутни победник Нишких хорских свечаности 2014. године.

мр Вера Царина, соло певач и диригент, из Панчева, студирала је и магистрирала соло певање у класи Клавдије П. Радченко, клавир у класи Риме Т. Голубјеве и камерну музику у класи Николаја К. Кондратјука, на Државном конзерваторијуму „П. И. Чајковски у Кијеву, Украјина. Данас је активна као професор камерне музике, диригент и певач.

     Вера је била уметнички директор и организатор Божићних и Ускршњих концерата и селектор Међународног фестивала „Панчевачки дани духовне музике као градских манифестација; Суорганизатор је на манифестацији Дани проте Васе; Један је од оснивача Такмичења младих талената Мита Топаловић” у Панчеву. Диригент је и уметнички руководилац Панчевачког српског црквеног певачког друштва од 2000. године до данас. Са овим ансамблом остварила је многобројна гостовања и добитник је награда на фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству. Издвајамо награде диригенту: на Фестивалу Богородица Достојно јест”, Бугарска; Награда Војислав Илић најбољем диригенту-за истраживачки рад и извођење капиталног дела савремене српске православне духовне музике”, награда Про-футуро, за допринос развоју мултикултурализма и мултиетичности; Повеља за успехе на пољу уметности Града Панчева (2010); Грамата признања Владике банатског, господина Никанора којом је уврштена у ред црквених добротвора…

Аутор је научних радова и предавач на многим научним скуповима и конференцијама на тему хорске духовне музике (Јоенсу, Финска; Поморје, Бугарска; Сремски Карловци и др.). Аутор је седам аудио издања. Приредила је неколико зборника за Литургију, Јутрење на Васкрс, Венчање и Вечерњу службу. Најзначајнији рад представља Вечерње на Велики Петак. Управо је издата и њена Монографија 15 година међународног фестивала Панчевачки дани духовне музике”.


Недеља, 19. април 2015. год.
у 18 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан

Округли сто

Коста Манојловић

- 125 година од рођења -


Гост:
Ивана Медић


Промоција:
Добро нам је овде бити
Филм о Светој Гори


Гости: Хаџи Борис Соломко, Душан Убовић

Медијатор разговора:
мр Предраг Д. Стаменковић


На ползу отачества: Свестрана делатност Косте Манојловића
(поводом 125 година од његовог рођења)

Ово предавање биће посвећено Кости Манојловићу (1890-1949), једној од централних личности музичког живота Београда и Србије у првој половини 20. века. Осврнућемо се на следеће аспекте његовог животног и стваралачког пута:

-    рано музичко образовање и одабир животне вокације;
-    учешће у Балканским ратовима и Првом светском рату;
-    школовање у великим европским центрима и повратак у Србију;
-    композиторско стваралаштво;
-    музиколошки и етномузиколошки опус;
-    диригентска делатност;
-    педагошки рад и ангажман око оснивања Музичке академије у
     Београду и Музиколошког института САНУ;
-    заоставштина Косте Манојловића.

Др Ивана Медић je научни сарадник Музиколошког института САНУ. Дипломирала је и магистрирала музикологију на Факултету музичке уметности у Београду. Као добитница престижних стипендија Overseas Research Award, School of Arts, Histories and Cultures Award и Graduate Teaching Assistantship, докторирала је на Универзитету у Манчестеру, Велика Британија, 2010. године, под менторством проф. Дејвида Фенинга (David Fanning). Ивана Медић је један од координатора Студијске групе за руску и источноевропску музику при Британској асоцијацији за славистику. (REEM/BASEES). Објавила је две књиге и преко четрдесет научних радова у земљи и иностранству.

Радила је као предавач на Отвореном универзитету (The Open University), сарадник у настави на Универзитету у Манчестеру и истраживач при Центру за руску музику колеџа Goldsmiths Универзитета у Лондону. Пре одласка у Велику Британију била је вршилац дужности главног музичког уредника у редакцији Трећег програма Радио Београда и координатор међународне размене радијских програма са Европском радиодифузном унијом (EBU), док је педагошку каријеру започела као асистент на Катедри за теоријске предмете Факултета музичке уметности у Београду.

Поред музиколошке делатности, Ивана Медић је активна као пијанисткиња и бас-гитаристкиња. Одржала је тридесетак солистичких концерата у Србији и Великој Британији и наступила око 200 пута на тематским концертима Радионице за клавирску музику проф. Миланке Мишевић, чији је члан од 1994. године. Првенствено је заинтересована за савремену музику и за стваралаштво српских и балканских композитора. Учествовала је у снимању компакт диска са комплетним клавирским опусом Јосипа Славенског. Премијерно је извела велики број остварења савремених српских композитора, а један од њених најзначајнијих пројеката био је извођење целокупног клавирског опуса Василија Мокрањца.


Документарни филм Добро нам је овде бити снимљен је у невероватним пределима и светињама Свете Горе. Настао је на путовању 17 поклоника из Србије који су у земљи монаха и православља тражили одговор на питање зашто је Света Гора тако јединствена и поштована. Основни циљ био је да се на Преображење, на самом врху Атоса, на висини од 2033 метра, причесте заједно са стотинама других поклоника.

Филм који су снимали као успомену за себе, јединствена је и другачија прича о највећем православном храму на отвореном. Небројена предања говоре настанку светиња, монашком подвигу, вери и значају Свете Горе, који су углавном непознати широј јавности. Ходочасници из Србије обишли су и забележили приче о пет манастира, три скита и четири келије.

Аутори: Душан Убовић и Хаџи Борис Соломко

Трајање: 35 минута

Хаџи Борис Соломко и Душан Убовић су оснивачи духовног центра Воанергес, који се бави заштитом и ширењм Православља.

Хаџи Борис Соломко је рођен 1959. године у Косовској Митровици. Завршио је Грађеивински факултет у Београду и ради као пројект менаџер на изградњи Храма Светог Саве на Врачару.

Душан Убовић је рођен 1961. године у Градишци, Босна и Херцеговина. Завршио је Факултет политичких наука у Београду и ради као новинар у Информативном програму Радио телевизије Србије.


Уторак, 21. април 2015. год.
у 20 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан

Хор

Дечјег културног центра

Београд

Диригент: Невена Ивановић

 

 

Дечји хор

Витлејемска звезда

Сурчин

Диригент: Маја Алексић

 

 

 

Вокални ансамбл

Аллилуиа

 

Београд

Диригент: Милица Радивојевић

 

 

Програм

 

Хор Дечјег културног центра

 

Корнелије Станковић (1831-1865)
Васкршњи тропар

***

Милорад Маринковић (1976)
Одломци из сценске кантате
Божићни кондак

***

По запису Ненада Барачког (1878-1939)
Дјева днес

***

По запису
Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914)
Из чрева, икос 7,
На текст владике Николаја Велимировића
Свети Роман

***

Михаил Иполитов Иванов (1859-1935)
Полијелеј 

Дечји хор Витлејемска звезда
 

Васкршњи тропар
Христос анести

***

Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Тебе појем

***

Богомољачка песма
Хајте браћо белој цркви

***

Александар Сарачевић (текст и музика)
То се Господ уселио у ме
(аранжман Александар Сарачевић и о. Жарко Димић)

***

Јереј Драган Зорица (музика и аранжман)
Песма Светој Петки 

Вокални ансамбл Аллилуиа
 

Коста Манојловић (1890-1949)
ар. за ж. троглас М. Радивојевић
Богородице Дјево

***

Дмитриј Соловјев (1843-1910)
Тебе појем
*премијерно извођење*

***

Руски знамени распев
ар. Милица Радивојевић
Свете тихиј
*премијерно извођење*

***

В. Ситников
Свјати Боже
*премијерно извођење*

***

Сергеј Борисович Толстокулаков (1955)
Јектенија оглашених
*премијерно извођење*

***

Дмитриј Соловјев
Днес спасеније
*премијерно извођење*

***

Дмитриј Бортњански (1751-1825)
Да исправитсја молитва моја
(Псалам 141)

***

Јаков Шевцов
Светилен
*премијерно извођење*

***

Српски напев
16.век, транскр, Д.Стефановић
Сервикон
(Стихира Ваведења)
(солo: Милица Радивојевић)
*премијерно извођење*

***

Српски напев
гл. 8, ар. М. Радивојевић
Возбраној војеводје

***

Српски напев
ар. М. Радивојевић
Хвалите
(„Корнелијево”)

***

Српски напев
гл. 1, ар. М. Радивојевић
Христос Воскресе

***

Н. Н. Кедров, отац (1871- 1940)
Псалам 26
(на пострижењу монаха)

Певају:
Милица Радивојевић (сопран 1),
Милица Јовичић (сопран 2)
Јелена Марић (алт)


Хор Дечјег културног центра Београд окупља талентовану децу предшколског и основношколског узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици.

Наступао је на многим манифестацијама и фестивалима као што су Радост Европе, Калемегдански сутони, Дечји сајам, Улица отвореног срца, Светосавска академија, Франкофонија…

Добитник је првих награда на републичким и међународним хорским фестивалима, као што су : ФЕДЕХО; Хорови међу фрескама; прве награде на Фестивалу Ћирило и Методије и Фестивалу Звучи Моксва, у Русији; ГРАН ПРИ на Фестивалу Распјеване пахуље у Босни и Херцеговини.

У марту 2013. године Хор ДКЦБ је издао свој први аудио ЦД под називом „Песме света”, а овог месеца и други под називом „Како се слуша Мокрањац”.
Овај хор је препознатљив по акустичним концертима у познатим дворанама- Коларчева задужбина, Сава центар, Павиљон Цвијета Зузорић, Дечји културни центар Београд, Народно позориште сцена Раша Плаовић.

Хором диригује магистар музике Невена Ивановић.

Невена Ивановић је завршила Факултет музичке уметности у Београду, у класи проф. Даринке Матић-Маровић, одсек дириговање. Код исте професорке је и магистрирала 2010. године. Похађала је курсева код значајних диригената, као што су: Луц Келер, Генадиј Дмитријак, Урош Лајовиц.

Радила је као предавач и диригент у музичкој школи „Ватрослав Лисински”, са чијим дечјим хором је освојила 2 специјалне награде на републичким такмичењима 2005 И 2006. године; као диригент хора „Кантантес”са којим је имала запажене концерте у Италији, на фестивалима у Фану и Пескари 2006. године и у Русији на фестивалу у Петрограду 2007. године; као диригент дечијег хора РТС-а „Колибри” од 2007 - 2011.године са којим је имала многобројне концерте, наступе и снимања. У току студија била је чланица хора Факултета музичке уметности „Колегијум музикум” са којим је наступала широм света. Добитник је награде за најбољег диригента републичког фестивала дечјих хорова Федехо 2012. године.

Координатор је и музички уредник Републичког фестивала дечјих хорова Федехо, у организавији Дечјег културног центра Београд.

Данас диригује и хором цркве Покрова Пресвете Богородице, са којим поред наступа на редовним богослужењима, такође концертира.

Диригент је хора Дечијег културног центра Београд од његовог обнављања 2011. године.


Дечији хор Витлејемска звезда при Храму Преподобне мати Параскеве у Сурчину постоји од 2004. године. Основао га је тадашњи вероучитељ Драган Зорица, данашњи јереј и надлежни парох дрнишке парохије у Далмацији. Хор је дебитовао на приредби на дан храмовне славе 27. октобра, извођењем разних духовних песама. Године 2006. хор учествује у снимању ЦД-а „Деца деци за Божић”, где је песмом „Добро дош'о Христе” освојио срца свих слушалаца. Аутор музике је Драган Зорица, а солиста песме и тадашњег састава хора била је Маја Алексић, која од септембра 2013. преузима диригентску палицу, која је претходно припадала Мили Марковић. Хор од 2013. носи данашњи назив „Витлејемска звезда”. Дечији хор учествује на Светој Литургији заједно са хором Покрова Пресвете Богородице. Активан је и кроз концертне наступе, негујући највише духовне песме, а поред тога ова деца брину и о очувању српских традиционалних песама. Чланови су деца од 7 до 15 година.

Диригент, Уметнички руководилац - Маја Алексић је рођена 30. маја 1995. године у Београду. Године 2010. завршава ОШ „22. октобар” у Сурчину и носилац је Вукове дипломе. Бројне су награде са такмичења које је освајала, а преовладавају прва места на Општинском и Градском такмичењу певача „Златна сирена”. Завршила је Средњу туристичку школу на Новом Београду, након које 2014. године уписује Географски факултет у Београду, смер туризмологија. Ученица је Средње музичке школе „Мокрањац” на одсеку за српско традиционално певање, са којима учествује на бројним наступима и фестивалима. Од малих ногу са породицом пева у црквеном хору Покрова Пресвете Богородице при Храму Преподобне мати Параскеве у Сурчину, где је са свега 4 године имитирала тадашњу диригенткињу и већ тада се видело да је Маја музички веома надарена. Она постаје асистент диригента мр Предрага Д. Стаменковића 2013. године. Исте године у септембру почиње да диригује дечијим хором „Витлејемска звезда”, који је млади огранак хора Покрова Пресвете Богородице, а чији је солиста и први члан била управо Маја. Значајне наступе остварила је и са етно групом „Динарке”, певачким групама „Србски православни појци” и „Видовдан”. Због љубави према српској традицији, Маја је такође и члан КУД-а „Диоген” у Сурчину, где и игра и пева.


Ансамбл Аллилуиа из Београда одељак је истоименог хора који је oснован је 2014. године са благословом мати Веронике, игуманије средњевековног манастира Горњака, задужбине Св. Кнеза Лазара. Назив ансамбла „Аллилуиа” (Алилуја), реч је јеврејског порекла и значи „Хвалите Господа” те тако и носилац изворне идеје хора. Аллилуиа тежи истраживању првенствено православне духовне музике, негује и промовише пре свега домаће али и стране ауторе а репертоар обухвата композиције од XI do XXI века. Ансамбл тренутно наступа најчешће у виду женског триа. Оснивач, руководилац и солиста је Милица Радивојевић.

Милица Радивојевић завршила је студије дириговања на ФМУ у Београду где је тренутно студент специјалистичких студија (дириговање). Такође је завршила и мастер студије из симфонијског дириговања на Универзитету за Музичке и извођачке уметности у Грацу, Аустрија. Као један од најбољих студената током целокупних студија, била је стипендиста Министарства просвете као и Фонда за младе таленте „Доситеја. На пољу симфонијског и хорског дириговања усавршавала се са врсним стручњацима различитих култура... Остварила је наступе и сарадњу са истакнутим ансамблима у земљи и иностранству.Била је ангажована у Опери Народног позоришта у Београду као асистент диригента хора. Тренутно се бави и педагошким радом као професор у Музичкој школи „Станковић. Диригент је хора при Храму Светог архангела Гаврила у Београду. Такође је и оснивач, диригент и солиста хора и ансамбла Аллилуиа” из Београда.


Четвртак, 23. април 2015. год.
у 20 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан

 

Дечји хор
Бисери

Житорађа
Диригент: Милан Благојевић

 

Омладинско певачко друштво
Модус

Београд
Диригент: Биљана Старешина

 

Дечји хор
Свети Василије Острошки

Београд
Диригент: Катарина Божић

 

Програм

 

Дечји хор Бисери

 

Тропар Светом Николају жичком

***

Руски напев
Господи помилуј, Господи прости

Стеван Мокрањац (1856-1914)
Многаја лета

***

Народни напев
Ноћ у Хиландару

***

Васкршњи тропар
Христос Воскресе

***

Народни напев
Везак је везла Дјева Марија
  

Омладинско певачко друштво Модус

 

Химна Богородици Св. Нектарија Егинског
Агни Партене

***

Исидор Бајић (1878-1915)
Божићни причастен

***

Велики прокимен, руски напев
Кто Бог велиј

***

Коста Манојловић (1890-1949)
Богородице Дјево

***

Византијски напев
Паса Пнои
(150. псалм)

***

Миодраг Говедарица (19050)
Христос Воскресе
 Дечји хор Свети Василије Острошки

 

Српски напев
Богородице Дјево

***

Народни напев
Маријо славна

***

Бојан Божић (1984)
Тебе појем

***

Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)
Васкршњи антифони
(аранжман за дечји хор приредила Катарина Божић)

***

Васкршња песма
Људи ликујте
(аранжман за дечји хор приредила Катарина Божић)


Дечји хор при храму Светих Апостола Петра и Павла Бисери из Житорађе формиран је септембра 2011. године од ученика веронауке у О.Ш. Топлички хероји у Житорађи. У хору су ученици од првог до осмог разреда основне школе, као и неколико ученика средњих школа. Активно прати Богослужења. Учествује у свим културноуметничким активностима ЦО Житорађа, као и активностима Дома културе, школе итд. Хор је освојио 1. и 3. место на регионалном такмичењу у етно певању без музичке пратње Извор у Лесковцу 2014. године. Поред духовне и литургијске музике бави се и етно музиком.

Уметнички руководилац је вероучитељ Горан Антанасковић
Диригент је вероучитељ Милан Благојевић
Раде као вероучитељи у О.Ш.
Топлички хероји у Житорађи.


Омладинско певачко друштво Модус основано је у септембру 2011. године са основном идејом да се код деце основношколског узраста пробуди интересовање за српску традиционалну и духовну музику.
Састоји се из хора који негује духовну музику, групе за традиционално певање као и групе за популарну музику, а рад је базиран на принципима школе певања, јер сваки члан, осим групних проба, похађа и индивидуалне часове на којима се посебна пажња придаје основама вокалне технике и музичког образовања у складу са узрастом и тренутним могућностима. Часове воде Биљана Старешина, дипл. музички педагог и Ивана Арсенијевић, дипл. етномузиколог.

Акценат је постављен на неговању православног и традиционалног појања који у заједништву чине музичку баштину српског народа. Овакав концепт је и педагошки адекватна основа за одрастање младих генерација – кроз упознавање и очување националног идентитета и духовних вредности од најранијег узраста. Идеја друштва је неговање етно и духовне музике у изворном облику, али и кроз њихово осавремењивање путем спајања са популарним правцима.

Чланови овог младог друштва од оснивања редовно наступају и веома успешно се представљају.

2012 – Освојене су специјална и прва прва награда на градском такмичењу „Златна сирена у категорији домаће народне песме.

2012 – Прва година постојања заокружена је концертом традиционалне и духовне музике 9. јуна у храму Светог Симеона Мироточивог (Нови Београд), са благословом старешине храма протојереја ставрофора Радича Радичевића.

2013 – На градском такмичењу „Златна сирена
освојене су три прве награде у категорији домаће и стране народне песме.

2013 – Ученица ОПД Модус са својом ауторском песмом пласирала се међу десет најбољих композитора вокалних нумера на Фестивалу дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори
коју организује Дечји културни центар Београда.

2013 – Наступ на Првом Фестивалу младих извођача традиционалне музике одржаног 21.04.2013. у МШ „Мокрањац
у Београду награђен је специјалном Дипломом за посебну посвећеност у неговању традиционалног музичког израза.

2013 – У џез клубу „Птица
28. маја представљен је репертоар џез, филмске, евергрин и популарне музике.

2013 – Друга година постојања Друштва обележена је концертом традиционалне и духовне музике 10. јуна у Кући Ђуре Јакшића. Програм је конципиран у 3 дела: духовна музика (православна хорска музика, византијски напеви, богомољачке песме), традиционална a cappella музика (песме разних жанрова из свих крајева Србије) и оригинални аранжмани традиционалних песама који представљају фузију са класичном и популарном музиком, уз инструменталну пратњу. Специјални гости на концерту су били еминентни гитариста и лаутиста Дарко Карајић (цариградска лаута, тамбура), Марија Љотић (виолина), Ненад Станковић – тарабука, Хана Рамујкић (сопран) и Сретен Кораћ (тенор).

2013 – Према препоруци руководства Куће Ђуре Јакшића, ОПД Модус је 8. августа гостовао на презентацији СКУ „Десанка Максимовић
из Лугана, Швајцарска са програмом духовне и традиционалне музике.

2013 – У августу и септембру, у билтену Општине Стари Град објављени су чланци о раду Друштва и поменутом гостовању.

2013 – Публици широм Србије и дијаспоре представили смо се 11. августа захваљујући наступу у емисији „Жикина шареница
.

2014 – У априлу месецу, група за традиционално певање ОПД „Модус
освијила је Прву награду на међународном Интернет такмичењу „Internet Music Competition;

2014 – У мају месецу, ОПД „Модус
је наступило на Међународном фестивалу „Хорови међу фрескама 2014. године;

2014 – У априлу група за традиционално певање гостовала је у Васкршњем издању емисије „Жикина шареница
, а наступ је био веома позитивно оцењен од стране стручњака из области етномузикологије и медија.

2014 – 24. маја, у клубу „Леила музика и књиге
, ОПД „Модус организовало је целовечерњи хуманитарни концерт посвећен угроженима од поплава у Србији, са програмом популарне, џез и филмске музике.

Биљана Старешина је рођена 1981. године у Београду. Након ниже музичке школе „Маринковић (одсек за клавир), 1996. године уписала је средњу музичку школу „Станковић, теоретски и клавирски одсек. Године 1997. прелази у музичку школу „Мокрањац, у којој дипломира са одличним успехом. Године 2007. дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду.

Током школовања била је извођач на бројним јавним наступима и ревијама, а такође, учествовала је у бројним наступима наших еминентних хорова као што су „Крсмановић - Обилић
, „Прво београдско певачко друштво, „Мелоди, „Браћа Барух, хор Факултета музичке уметности, где је сарађивала са врхунским диригентима: Даринком Матић – Маровић, Бојаном Суђићем, Дејаном Савићем, Дивном Љубојевић.

Почев од 2006. године радом у београдским основним школама стиче искуство и компетенцију у држању квалитетне наставе на пољу музичке културе и уметности, као и руковођењу хорова млађих и старијих разреда и припреме талентованих ученика за бројна такмичења и јавне наступе.

У оквиру школских активности, чланови хорова и музичке секције показали су веома висок степен уметничког израза на приредбама поводом школских прослава Светог Саве на којима су ученици изводили веома захтевна дела православне српске, руске и византијске духовне музике.

Када су ваннаставне активности ученика у питању, потребно је истаћи гостовање хора и солиста на предавању нашег еминентног психијатра, академика Владете Јеротића при парохијском дому храма Св. Александра Невског на Дорћолу, на позив старешине храма протојереја Ваје Јовића који је, присуствујући приредби поводом дана Светог Саве 2009. године, био фасциниран њиховом интерпретацијом православне духовне музике.

Такође, због високог квалитета, хор млађих разреда је наступио као гост на концерту еминентне поп – групе
Црвена јабука априла 2010. године у Сава центру, а хор старијих разреда на концерту групе Зана на позив певачице које је била фасцинирана њиховим наступом годину раније, такође у априлу 2010. год. у Сава центру. Због успешне сарадње, фронтмен групе Црвена јабука је и 2011. године позвао хор да гостује на традиционалном априлском концерту у Сава центру.

Круну рада у оквиру ваннаставних активности са ученицима представљао је целовечерњи хуманитарни концерт у дворани СКЦ-а у мају 2011. године на ком су бивши и тадашњи ученици школе дали свој допринос народу Јапана пострадалом у катастрофалном земљотресу сакупивши средства која су уручена амбасадору Јапана у Србији. Концерт је био медијски испраћен чланком у листу
Политика.

У току ангажмана у ОШ
Михаило Петровић - Алас, 2011. год. се развила идеја о оснивању Омладинског певачког друштва Модус где заједно са колегиницом Иваном Арсенијевић ради на пројекту очувања традиционалне и духовне музичке баштине са децом основношколског и средњошколског узраста.


Дечији хор Свети Василије Острошки при храму Св. Василија Острошког на Бежанијској коси основан je 2007. године. По благослову старешине храма, протојереја ставрофора Душана Јовановића, рад хора је обновљен 2013. године, од када њиме диригује Катарина Божић. Поред великог хора, Дечији хор редовно учествује на Литургијама поводом празника и храмовне славе, као и на приредбама за Божић, Васкрс и Св. Саву. Чланове хора чине деца узраста од 5 до 15 година.

Катарина Божић, рођена је 1990. године у Нишу. Своје музичко образовање започиње 1995.године у музичкој школи „Стеван Христић” у Крушевцу, где завршава и средњу школу као ђак генерације на два одсека, соло певање и клавир. Школске 2008/09 године уписује Факултет музичке уметности у Београду као редован студент на катедри за дириговање у класи маестра проф. Бојана Суђића, где завршава основне и мастер академске студије.
У свом досадашњем школовању, остварила је запажене резултате на многобројним Републичким, Савезним и Међународним такмичењима из различитих области.

Похађала је курсеве хорског дириговања код руског диригента проф. Генадија Дмитрјака, белоруског диригента проф. Игора Матјухова и проф. Андреаса Хермана, диригента и шефа хора Минхенске Филхармоније, мастер курсеве оркестарског дириговања код белгијског диригента проф. Роналда Цолмана и бразилског диригента проф. Роберта Дуартеа, од којих задобија похвале и велике симпатије.

Значајније наступе остварила је са разноликим ансамблима:
Симфонијски оркестар РТС-a, Kамерни оркестар „Симфонијета” (Београд),
Оркестар СМШ „Стеван Ст. Мокрањац” (Краљево), Гудачки октет студената ФМУ (Београд), Мешовити хор СМШ „Стеван Христић” (Крушевац), „Мадригалски хор” ФМУ (Београд), Црквени хор „Свети Василије Острошки” (Београд), Дечији хор Саборне цркве у Београду, Дечији хор „Свети Василије Острошки” (Београд) , Хор полазника „Летње духовне академије” у манастиру Студеница, Црквени хор „Св. Кнез Лазар” (Крушевац).

У досадашњем раду са хоровима освојила је више првих и специјалних награда у земљи и иностранству (такмичење хорова у Белорусији, фестивал духовне музике „Бортњански” у Пољској, фестивал хорова „Мајске музичке свечаности” у Бијељини, фестивал „Хорови међу фрескама”, „Интернационалне хорске свечаности” у Нишу)

Од 2011 год. наступа као вокални солиста ансамбл „Флауто долче”.
2013 год. оснива ансамбл „Бели Анђео” чији је солиста и уметнички руководилац.


Субота, 25. април 2015. год.
у 20 часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан

Камерни хор
Свети великомученик Георгије
Бечеј
Диригент: Сенка Јовановић

 

Камерни хор
Свети Симеон Мироточиви
Београд
Диригент: Милица Тишма

 

 

Програм

 

 Камерни хор Свети великомученик Георгије
 

Исидор Бајић (1878-1915)
Достојно јест

 ***

Јосиф Маринковић (1851-1931)
Хвалите Господа с небес

 ***

Корнелије Станковић (1831-1865)
Воскресеније твоје

*** 

Алексеј Љвов (1798-1870)
Оче наш

*** 

А. Тихон Љадичев
Свјете тихиј

*** 

Миодраг Говедарица (1950)
Господи, спаси благочестивија

*** 

Коста Манојловић (1890-1949)
Богородице дјево

*** 

П.И.Турчанинов (1779-1856)
Слава јединородниј сине

*** 

Исидор Бајић
Свјати Боже

*** 

Ирина Денисова (1957)
Псалам 103.

 


 

Камерни хор Свети Симеон Мироточиви
 

Корнелије Станковић (1831-1865)
Христос воскресе

 

Вера Миланковић (1953)
Тропар Светом Симеону

*** 

Коста Манојловић (1890-1949)
Богородице Дјево

*** 

Корнелије Станковић(1831-1865)
Скажи ми Господи

*** 

Миодраг Говедарица (1950)
Тебе појем

*** 

Александар Глазунов (1865-1936)
Плотију уснув

*** 

Иренеус Тоцке (1932-2013)
Херувимска песма

*** 

Исаија Србин (друга половина XV века)
Васкликните Богови
Соло: Маја Николовски, сопран

 ***

Светислав Божић (1954)
Воскресеније Христово видјевше

*** 

Корнелије Станковић (1831-1865)
Многаја љета
 


Црквени хор Свети Великомученик Георгије, Бечеј основан је 1997. године.Чланови хора су млади углавном средњошколци, студенти и радници који са великом љубављу и ентузијазмом учествују у његовом раду . Црквени хор редовно учествује у недељним и празничним Богослужењима као и осталим обредима у бечејском храму, негујући духовну музику домаћих и страних композитора.

Хор је наступао на многим смотрама и такмичењима на којима је освајао запажене резултате. Значајни наступи су на Фестивалу Хорови међу фрескама” 2002, 2004. и 2006. године. 2003. године хор је одржао целовечерњи концерт у манастиру Студеница у оквиру Летње духовне академије”.

Круну преданог рада представља освојено прво место на традиционалном надпевавању хорова у оквиру фестивала Мокрањчеви дани” у Неготину, 2006. године. Као победнику, хору је припала част да на следећем фестивалу 2007. Године одржи целовечерњи концерт.

У априлу месецу 2009. године, хор је наступао на Међународном фестивалу хорске музике” у Братислави, и у категорији Црквених хорова освојио сребрну плакету.

Хор је забележио значајна гостовања у Печују, Будимпешти, Сент Андреји, Линцу и Бечу.

На Фестивалу хорске музике у Бијељини у мају месецу 2012 године, хор је освојио сребрну плакету, а 2013. године на истом такмичењу освојио је злато. У организацији Првославне црквене општине Бечеј и хора, од 2000. Године одржавају се смотре црквених хорова из Бачке Епархије и околних места. На тај начин остварују се контакти и сарадња и шире пријатељства међу младима окупљеним око заједничких циљева у правцу неговања и очувања наше духовне традиције.

Поред недељних и празничних богослужења и учешћа на такмичењима, хор по позиву својим појањем учествује и на венчањима и сахранама. Није реткост и да свечаности друге врсте наш хор обогати својим пригодним, пажљиво одабраним композицијама, како духовног, тако и световног, забавног карактера.

Од оснивања хором је дириговала проф. музике Даница Ружичка, да би у јулу 2012. г. улогу преузела проф. Весна Смајловић. Од фебруара 2013. године хор води професор музике Сенка Јовановић.

Сенка Јовановић
је рођена 05.08.1975. у Осијеку, где је завршила основну и нижу музичку школу „Фрањо Кухач, одсек хармонике. На савезним и републичким такмичењима широм бивше СФРЈ освојила је бројне награде.

Средњу музичку школу „Исидор Бајић
(теоретски одсек) у Новом Саду завршила је са одличним успехом, где је 1994. године уписала и Академију уметности. Након четири године редовног школовања дипломирала је на одсеку за општу музичку педагогију. Од 1998. године предаје солфеђо и теорију музике у нижој музичкој школи „Петар Коњовић у Бечеју, где живи са својом породицом, супругом и троје деце. Неколико година води хор у нижој музичкој школи.

2008. године оснива дечији црквени хор при храму Свети Георгије у Бечеју. У раду са децом залаже се за развој њихове музикалности и духовности, спремајући програм духовног карактера за недељна и празнична богослужења.

1. фебруара 2013. године постаје диригент хора Свети великомученик Георгије , са којим учешћем на Хорским музичким свечаностима у Бијељини
где постиже запажен успех.


Хор Свети Симеон Мироточиви је основан 1997. Године. Његово основно задужење је увек било учешће у бденију уочи празника Св. Симеона Мироточивог, славе патријаршијске капеле СПЦ у Београду. Ова пракса се одржала до данас. Хор је одржао концерте у разним приликама у Београду, широм Србије, али и у иностранству: Словенија, Швајцарка, Италија...

Добитник еј награде Војислав Илић на Фестивалу Хорови међу фрескама 2010. И 2012, као и друге награде (прва није додељена) на Фестивалу Глас Београда 2011.

Од оснивања, на месту диригента су се смњивали: о Сава Милин, Братислава Барац, Јелена Петровић, Оливера Барац и Милица Тишма.

Милица Тишма је рођена у Београду, где је завршила гимназију и средњу музичку школу Станковић као виолиниста. Дипломирала је на одсеку за општу музичку педагогију ФМУ у Београду, где је студирала и дириговање у класи проф. Биљане Радовановић.

Запослена је у музичкој школи Петар Коњовић као диригент хора и оркестра, а води хор цркве Св. Краља Стефана Дечанског и пројектни хор Св. Симеон Мироточиви при капели патријаршије СПЦ.

Са хором и оркестром школе освјила је бројне награде на такмичењима. Са хором Св. Симеон Мироточиви добитник је награде Војислав Илић на Фестивалу Хорови међу фрескама 2010. И 2012. године.

Вишеструки је учесник међународних академија за младе диригенте у организацији Europa Cantat. Радо сарађује са домаћим композиторима и промовише савремену српску музику.


Недеља, 26. април 2015. год.
у 18 часова
Крипта цркве Светог евангелисте Марка
Булевар Краља Александра 17
Улаз слободан

 

Округли сто

Промоција:

Славица Јурић
Лазар Мирковић
и стара српска књижевност


Гости: мр Славица Јурић, др Светлана Томин,
Проф. др Томислав Јовановић

Медијатор разговора:
мр Предраг Д. Стаменковић


Књига Славице Јурић представља велики допринос расветљавању лика и дела протојереја др Лазара Мирковића, дугодишњег професора Богословског факултета и, по оцени наших признатих научника, Војислава Ј. Ђурића, Ђорђа Трифуновића, Томислава Јовановића, Светлане Томин, Јасмине Грковић-Мејџор и других, једног од највећих српских византолога и познавалаца српске средњовековне културе и духовности.

У 2015. години навршава се сто тридесет година од рођења протојереја професора др Лазара Мирковића. Данас, четири и по деценије после његове смрти изгледа готово невероватно да Мирковићев допринос српској науци није сагледан и оцењен на прави начин. Стога је његов савременик, блаженопочивши патријар Герман својевремено с правом приметио: „Лазар Мирковић је духовни отац многих генерација. Тешко да ће се наћи квалификована личност која ће дати меродавну оцену његовог снажног и трајног опуса.” Студија Славице Јурић је попунила ту празнину у познавању опуса овог знаменитог теолога и истраживача наше прошлости.

Славица Јурић, мр књижевних наука, наставник српског језика и школски библиотекар. Рођена је, школовала се, живи и ради у Бачкој Паланци. Филозофски факултет, групу за југословенске књижевности и српскохрватски језик завршила је на Филозофском факултету у Новом Саду где је и магистрирала у области старе српске књижевности.


Уторак, 28. април 2015. год.
у 20 часова
Саборн
а црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

Хор

Аллилуиа

Београд

Диригент: Милица Радивојевић

 

 

Програм

 

Николај Кедров (1871-1940)
Oче наш

***

Петар Иљич Чајковски (1840-1893)
Свјати Боже

***

Сергеј Рахмањинов (1873-1943)
Богородице Дјево

***

Руско знамено појање - 80-те год. XVI века
(открила и реконструисала са руске знамене безпометне нотације)
Ана Рашковић
Тропар светом кнезу Лазару Српском
Соло: Ана Рашковић
*ПРЕМИЈЕРНО ИЗВОЂЕЊЕ*

***

Миодраг Говедарица (1950)
Господи спаси благочестивија

***

Миодраг Говедарица
Милост Mира
Соло: Маја Мијатовић

***

Милорад Маринковић (1976)
Богородице дјево

***

Петар Коњовић (1883-1970)
Глас Господен на водах

***

Рано руско појање, XVII век
Придите

***

Коста Манојловић (1890-1949)
Тебе појем
Соло: Александар Новаковић

***

Корнелије Станковић (1831-1865)
Статије (одломци)
*ПРЕМИЈЕРНО ИЗВОЂЕЊЕ*

***

Корнелије Станковић
Достојно јест

***

Владимир Милосављевић (1951)
Херувимска песма
Соло: Јасмина Стојковић

***

Петар Динев (1889-1980)
Достојно јест

***

Марко Тајчевић (1900-1984)
Скажи ми Господи
Соло: Алекса Васић

 ***

Српски напев по Мокрањцу
Пасхални канон (одломак)
(аранжман - М. Радивојевић)

***

Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914)
Величаније Св.Сави

***

Стеван Стојановић Мокрањац
Тебе бога хвалим

***

Корнелије Станковић
Многаја љета
 


Хор и ансамбл Аллилуиа из Београда oснован је 2014. године са благословом мати Веронике, игуманије средњевековног манастира Горњака, задужбине Св. Кнеза Лазара. Назив ансамбла „Аллилуиа (Алилуја), реч је јеврејског порекла и значи „Хвалите Господа те тако и носилац изворне идеје хора. Аллилуиа тежи истраживању првенствено православне духовне музике, негује и промовише пре свега домаће али и стране ауторе а репертоар обухвата композиције од XI do XXI века. Ансамбл тренутно наступа најчешће у виду женског триа, док је хор мешовитог састава. Оснивач и диригент је Милица Радивојевић.

Милица M. Радивојевић (Београд, 1986. године), завршила je OШ „Вук Караџић”, а такође похађала и Пету београдску гимназију. Нижу и средњу музичку школу „Станковић” (Београд) завршила је 2005. године, одсек клавир у класи проф. Гордане Дакић. Исте године уписује и Факултет музичке уметности (Београд), одсек за Етномузикологију, а 2007. године започиње и бачелор студије дириговања на истом факултету у класи проф. Биљане Рaдовановић, и завршава их 2011. године. Исте 2011. године завршила је и нижу музичку школу „Јован Бандур” (Панчево), одсек за соло певање у класи проф. Маје Ђокић. У периоду између 2011. и 2013. завршила је (упоредо) мастер студије: на ФМУ (Београд) у класи проф. Бојана Суђића, и на државном Универзитету за Музичке и извођачке уметности у Грацу (Аустрија) - мастер из оркестарског дириговања у класи проф. Мартина Зигхарта. Тренутно је на специјалистичким студијама из дириговања у класи проф. Бојана Суђића на ФМУ (Београд).

Као један од најбољих студената у земљи, који је остварио и успешне мастер студије у иностранству, била је и стипендиста Фонда за младе таленте „Доситеја”.

Као оркестарски диригент наступала је са најистакнутијим оркестрима у земљи и иностранству: Симфонијски оркестар РТС (Београд), Симфонијски оркестар „Станислав Бинички” (Београд), Оркестар Факултета музичке уметности (Београд), Оркестар Дечје Филхармоније (Београд), где је била и стални диригент, Ансамбл „Серафими” (Београд). Наступала је и са европским оркестрима:
Симфонијски оркестар „Берлин Синфониета (Немачка), Симфонијски оркестар „Савариа” у Сомбатају (Мађарска), Специјализовани оркестар мастер студената одсека за савремену музику при Универзитету за Музичке и Извођачке Уметности у Грацу (Аустрија), Oркестар „Сан крешентино” (Италија) , Oркестар „Pandoras box” (Италија).

Као хорски диригент наступала је са истакнутим београдским хоровима: Мадригалски хор ФМУ (Београд), Београдски Мадригалисти (Београд) где је била асистент диригента , корепетитор и певач; Хор цркве Светог Марка „Св. Деспот Стефан Лазаревић” (Београд) као заменик диригента, корепетитор, и певач; Хор и ансамбл „Аллилуиа” (Београд) чији је оснивач, диригент и солиста; Хор СМШ „Станковић“ (Београд), Хор полазника „Летње духовне академије” у манастиру Студеница, Хор полазника „Летње школе црквеног појања Корнелију у спомен” у Сремским Карловцима, Хор цркве Св. Архангел Гаврило ( Београд )


Наступала је у еминентним београдским салама: Коларчев народни универзитет, Мадленијанум, Дом Војске Србије, Галерија Фресака, Атриум Народног Музеја, Дом Омладине, Дом синдиката, Руски Дом, Дом културе студентски град… Такође је наступала у познатим салама у Европи (Барток сала у Сомбатају - Мађарска, Мумут сала у Грацу - Аустрија, Аула сала у Грацу – Аустрија…).

Усавршавала се са врсним светским стручњацима и истакнутим диригентима различитих земаља и култура у области хорског и оркестарског дириговања (Генадиј Дмитрјак (Русија), Кристијан Мандел (Румунија/Немачка), Мартин Зигхарт(Аустрија), Волфганг Божић(Аустрија/Немачка), Јоханес Принц (Аустрија), Хермина Пак (Аустриа), Јорма Панула (Финска) , Хаидариан-Расти Насир (Иран/Француска/Аустриа). Такође се усавшавала и на пољу корепетиције код Волфганга Божића (Аустрија/Немачка), као и на пољу пијанизма са Адолфом Хенигом (Аустриа) на пољу вокалне технике код Франциске Хамер-Дрексел (Аустриа) а такође и на пољу инструментације и оркестрације код Флориана Геслера (Аустриа). Између осталих курсева, похађала је и Летњу духовну академију православне духовне музике у Петрограду (Русија), као и Међународну летњу школу Универзитета уметности Београда у Неготину (Србија).

Током сезоне 2013/14. ангажована је као асистент диригента хора, бинске музике и као корепетитор Опере при Народном позоришту у Београду. Водила је хорску радионицу славне летње школе црквеног појања „Корнелију у спомен 2014” у Сремским Карловцима. Тренутно се бави педагошким радом као наставник из више предмет
а (Хор СМШ, Оркестар ОМШ и СМШ, Партитуре, Дириговање) у Музичкој школи „Станковић” (Београд), а такође је и диригент црквеног хора при храму „Св. Архангел Гаврило” (Београд), као и Хора и ансамбла „Аллилуиа” (Београд) чији је и оснивач .


Четвртак, 30. април 2015. год.
у 20
часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан

 

Хор певачког друштва
Преображење
Београд

Диригент: Братислав Прокић


Хор
Србадија
Бијељина
Р
епублика Српска, БиХ

Диригенти: Десанка и Јелена Тракиловић

   

Програм

 
Хор певачког друштва
Преображење
 

Јоаким Доместикос (XIII век)
Благословен јеси, тропар духовски

***

Никола Србин (ХVI век)
Алилуја
Солисти: Радмило Петровић, тенор
Јелена Крнета Николић, мецосопран

***

Знамени распев
Псалм 127. (пева се на венчању)

***

Коста Манојловић (1890- 1949)
Ликуј днес Сионе

***

Корнелије Станковић (1831-1865)
Догматик, глас 5.

***

Јосиф Маринковић (1851- 1931)
Хвалите

***

Георгије Максимовић (1929- 2014)
Канон евхаристије
(поводом годишњице смрти)

 


 

Хор Србадија
 

Владимир Марковић (1950)
Васкршњи антифони

***

Коста Манојловић (1890-1949)
Слава во вишњих Богу

***

Артем Лукјанович Ведељ (1767-1808)
Не отврати лица твојего

***

Анонимни композитор
Свјати Боже

***

Светислав Божић(1954)
Литургија Светог Јована Златоустог (фрагменти)

***

Александр Кастаљски (1856 - 1926)
Херувимска песма

***

Марко Тајчевић (1900-1984)
Воспојте (IV Духовни стих)

 


Певачко Друштво Преображење је основано 2005. године са циљем да редовно учествује на богослужењима у храму Преображења Господњег на Пашином (Лекином) брду у Београду. У свом репертоару негује првенствено српско црквено појање, али и световна дела националне и светске културне баштине. Мешовити хор Певачког друштва „Преображење је до сада забележио преко 70 јавних наступа и освојио признања: специјалну награду за изванредно извођење Крајишких песама композитора Немање Савића и другу награду на Охридском хорском фестивалу (Mакедонија) 2014. године; награду Best of the best на Европском фестивалу у Китену (Бугарска) 2011. године, златну медаљу на фестивалу хорске музике у Бијељини (Босна и Херцеговина) 2009. године. У саставу Певачког Друштва Преображење су још и дечији и женски хор под диригентским вођством Ане Симоновић.

Братислав Прокић
, диригент, рођен је 1984. год. у Крушевцу. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду на одсеку за дириговање у класи проф. Бојана Суђића. Оснивач је Певачког друштва Преображење којим диригује већ 9 година. Наставио је рад маестра Златана Вауде у „Екуменском мошком збору у Београду под покровитељством Београдске надбискупије. Дириговао је и сарађивао са ансамблима: камерним хором Кантантес, Певачким друштвом Мокрањац при храму св. Саве, хором РТС-а, хором КУД-а Бранко Цветковић. Своја знања и искуства преносио је на Летњој духовној академији у Студеници 2013. Зимској духовној академији у манастиру Липовац 2011. Васкршњој духовној академији у манастиру св. Николаја Српског у Соко граду 2010. и 2009. Усавршавао се на семинарима и мајсторским курсевима које су водили диригенти: Урош Лајовиц (Словенија), Генадиј Дмитрјак (Русија), Андреас Херман (Немачка), Игор Матјухов (Русија), Наоми Фаран (Израел)…


СПД Србадија основано је 1899. године, а послије прекида након Другог свјетстког рата, рад Хора је обновљен 1992. године. Репертоар Хора је изузетно богат, а чине га духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора. Хор је организатор међународног фестивала хорске музике „Мајске музичке свечаности”, које се, ове године, одржавају четрнаести пут. У протеклих 22 године, поред пјевања на Светим Литургијама, Хор је наступио на многобројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима. СПД „Србадија” је добитник низа признања Српске Православне Цркве, између осталих Ордена Светог Саве II и III степена. Хор је освојио и низ међународних признања, бронзаних, сребрних и златних медаља у Мађарској, Аустрији, Италији, Њемачкој, Словачкој итд. Од стране Предсједника Републике Српске, поводом 110 година од оснивања, Хор је одликован орденом Његоша првог реда. „Србадија” је учествововала на бројним хуманитарним концертима, као и на значајним прославама, као што је прослава 860 година града Москве, у августу 2007. године. На свјетској ранг листи хорова коју је формирала Interkultur Foundation – Musica Mundi, хор „Србадија” заузима 19. мјесто у категорији традиционалне музике и 91. мјестo на укупној ранг лист (TOP 1000), и тиме представља најбоље рангирани хор из Републике Српске и региона.  Нека од признања Хора су:

Прва хорска Олимпијада, Линц, јул. 2000. год.
·     Сребрна медаља у категорији духовне музике
·     Бронзана медаља (мјешовити хор)

Осмо међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2001. год.
·     Златна медаља

Такмичење хорова „Orlando di Lasso”, Италија, јун 2001. год.
·     Двије сребрне медаље

Девето међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2003.
·     Златна медаља (традиционална музика)
·     Сребрна медаља (мјешовити хор)

Десето међународно такмичење хорова, Будимпешта, 2005. год.
·     Двије златне медаље (побједници категорија: црквене и традиционалне музике)
·     Специјална награда „Johanes Brams”

Четврти међународни хорски фестивал „Johanes Brams”, Wernigerode, Њемачка, 2005. год.
·     Златна медаља
·     Сребрна медаља

Пета Олимпијада хорова, Грац, јули 2008. год.
·     Златна медаља (традиционална музика)
·     Сребрна медаља (мјешовити хор)

Други међународни музички фестивал, Братислава, јул 2010. год.
·     Сребрна медаља (категорија омладинских хорова)
·     Златна медаља (побједник категорије, категорија фолклорна музика са инструменталном пратњом)

Други Гран при (Grand prix) хорске музике, Грац, јул 2011. године
·     Двије златне медаље части (категорије: мјешовити хор и фолклор)

Двадесети фестивал духовне музике „Хорови међу фрескама”, Београд, април 2014.
·     Посебно признање у категорији „Велики хор”

Седмо међународно такмичење „Iseola del Sole”, Градо, Италија, октобар, 2014.
·     Двије златне медаље(побједници категорије) и специјало признање за учешће на осам такмичења у организацији Musica Mundi (категорије: мјешовити хор и фолклор)

Побједник фестивала хорова Подмосковске областиоск- Московски обласни конкурс „Битва хорова”, Сергиев Пасад, Москва, новембар, 2014. 

Проф. др Десанка Тракиловић рођена је у Тузли, гдје је до 1992. године радила као професор у основној и средњој музичкој школи и дириговала црквеним хором „Његош”. На позив Општине Бијељина ради као професор и директор Музичке школе у Бијељини, а од 1993. и као предавач на Педагошкој академији у Бијељини за предмет Методика музичког васпитања. У љето 1992. године оснива дјечији хор и обнавља рад мјешовитог хора "Србадија". Исте године, ради на оснивању средње музичке школе „Стеван Ст. Мокрањац” у Бијељини. Магистрирала је у класи проф. Даринке Матић Маровић и докторирала код проф. др Зориславе Васиљевић. Поред педагошког рада, највише времена проводи са хором „Србадија”, са којим је освојила бројне награде и признања. Иницијатор је и умјетнички директор међународног хорског фестивала „Мајске музичке свечаности”. Ради као редовни професор на Педагошком факултету у Бијељини (Универзитет Источно Сарајево), као и на Академији умјетности Слобомир П Универзитета, гдје је била декан, а након тога ректор Слобомир П Универзитета у Слобомиру.Носилац је Ордена Светог Саве III степена.

Мр Јелена Милићевић Тракиловић је рођена 1987. године у Тузли. Са свега седамнаест година завршава Средњу музичку школу у Бијељини, и то два одсјека упоредо, клавирски и теоретски, као најбољи ђак у генерацији чиме је стекла звање музичког сарадника и музичког извођача. Исте године (2004) започела је основне студије на ФМУ у Београду у класи професора Станка Шепића, као најмлађи студент дириговања. За вријеме студија успјешно се бави педагогијом предајући хор и оркестар у музичкој школи „Стеван Ст. Мокрањц” и као асистент диригента СПД „Србадија” из Бијељине. 2008. године дипломира, а диплома се изједначава на основу става Наставно-уметичко-научног већа Факултета музичке уметности у Београду са дипломом мастер студија у обиму од 300 ЕСПБ бодова. До сада је имала низ значајних јавних наступа у земљи и иностранству. У последње четири године диригује у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице и Цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијељини на недељним православним службама.

Такође, дириговала је у Б1 категорији на X Интернационалним сусретима хорова у Будимпешти у марту 2005. године гдје је са хором „Србадија” била апсолутни побједник категорије. Исте године у јулу диригује на IV међународном хорском такмичењу „Јоханес Брамс”, Вернигероде, Њемачка гдје осваја златну и сребрну медаљу. Поводом прославе 860 година града Москве, Русија, у септембру 2007. године успјесно се представила као један од диригената хора „Србадија”. У мају 2008. године на V међународном хорском фестивалу у Хановеру у Њемачкој је имала неколико успјесних концерата диригујући хором „Србадија”. 2008. године на петој хорској олимпијади у аустријском граду Грацу је успијешно наступила освојивши једну златну и једну сребрну медаљу. 2006. године оформила је први градски дјечји хор у Бијељини, чији је и диригент. У протеклом периоду овај хор је имао више значајних наступа широм Босне и Херцеговине као и учешћа на ТВ и Радио емисијама. Похађала је неколико семинара и мастер клас како у земљи тако и у иностранству. Сарађивала је са гудачким оркестром „Аморосо”. Дириговала је Краљевским Гудачима Светог Ђорђа. Јелена Милићевић Тракиловић ради на Академији умјетности Слобомир П Универзитета на предмету дириговање, хор, а ради и као професор дириговања и хора у Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац” у Бијељини.


Субота, 2. мај 2015. год.
у 20 часова
Црква Светог Саве
Крушедолска 2
Улаз слободан

 

Мали појци Светог Георгија
Сомбор

Диригент: Влада Ђурковић

 

Певачког друштво
Мокрањац
Београд

Диригент: Јелена Јеж

 

Камерни хор
Свети деспот Стефан Лазаревић
Београд

Диригент: Предраг Миодраг

 

 

Програм

 

Мали појци Светог Георгија
 

Ангелскија сила
тропар глас 6.

***

Иже херувими
песма ангела, глас 1.

***

Велико свјат
из Василијеве литургије

***

Тропар Светом Јовану Крститељу
глас 2
, напев из Пећи
(забележио Коста П. Манојловић 1933.)

Све композиције су посвећене небеским силама
и део су богослужбене праксе
која се сећа светих Архангела и
Ангела.


Певачког друштво Мокрањац
 

Миодраг Говедарица (1950)
Оче наш

***

Корнелије Станковић (1831-1865)
Блажени светом Сави

***

Милош Раичковић (1956)
Величаније светом Сави

***

Корнелије Станковић (1831-1865)
Тебе појем

***

Тихомир Остојић (1865- 1921) и
Митрополит загребачки Дамаскин (Грденички) (1892-1969)
Христос воскресе (глас 1)
Ангел вопијаше

***

Коста П. Манојловић (1890-1949)
Дуси и души, Вјечнаја памјат
(из „Опела)

***

Франческо Синико (1810-1865)
Боже, во Имја Твоје
(Псалам 54)
 


Камерни хор Свети деспот Стефан Лазаревић
 

К. Станковић
Воскресеније твоје, Христе Спасе

***

Т. Остојић-Руско-К. Станковић
Христос воскресе

***

Руски обиходни напев
Воскресеније твоје, Христе Спасе Христос воскресе
(троструко)

***

Б. Цвејић-Т. Остојић
Воскресенија ден
Христос воскресе
глас 1. (троструко)

***

Ст. Ст. Мокрањац
Ашче и во гроб
кондак Пасхе глас 8.

***

Бранко Цвејић
Плотију уснув
светилан Пасхе

***

Прот. Петар Турчањинов
Воскресни Боже суди земљи

***

Коста Манојловић
Ликуј днес, Сионе

***

П. Чесноков
Ангел вопијаше

***

С. Дегтјарјов
Христос воскресе

***

Грчко
Христос анести

***

А. Шишкин
Христос воскресе
Солисти:
Сопран: Ана Рашковић, Јелена Тимотијевић, Милица Радивојевић
алт: Магдалена Рељић
Тенор: Владимир Јуришић
бас: Стеван Стевановић
 


Дечија појачка група при храму светог Георгија у Сомбору је основана пре три године тј 2009 године. Настала је као резултат вишегодишње летње школе појања за децу Сомбора „У сусрет литургији”. По благослову преосвећеног владике Иринеја од самог почетка циљ рада ове групе малих појаца је да се деца упознају са богослужбеном праксом наше Цркве, културом и традицијом Православља. На репертоару су нам богослужбене песме (тропари, кондаци, ирмоси, стихире) и побожне народне песма али и песме које су компоновали наши познати композитори ослањајући се на црквену традицију и културу. Мали појци Светога Георгија су до сада обилазећи манастир и храмове по Србији и наступајући на смотрама и фестивалима увек својим гласовима сведочили лепоту православног богослужења. На фестивалу дечијих хорова Србије ФЕДЕХО, 2013. године добили смо прву награду за најбоље изведену духовну композицију. Диригент, Уметнички руководилац: Влада Ђурковић, вероучитељ.

Влада Ђурковић је вероучитељ и наставник географије у Сомбору и Станишићу. Са децом ради више од 15 година а посебно негујући црквено богослужбено појање. Полазник је семинара појања у Сремским Карловцима више година али је појање учио и уз старе сомборске појце као што је био господин Ђорђе Стојков. Активно сакупља како црквене народне напева тако и изворне народне песме Бачке. До сада је објавио више тематских збирки народних песама са нотним записима
  и традицији Срба у Бачкој. Са Малим појцима добио је 2013. и 2014. посебну похвалу на фестивалу "Хорови међу фрескама" за истраживачки рад и извођење старог појања.


Певачко друштво Мокрањац при Храму светог Саве 1931. године основао је др Коста Манојловић, угледни српски композитор, музиколог и теоретичар, под чијим је вођством хор још пре Другог светског рата остварио изузетне уметничке домете. Као хор Храма светог Саве, највеће православне светиње у овом делу Европе, „Мокрањац” редовно пева на Литургијама и другим црквеним обредима. У оквиру Друштва 1990. године основан је и Дечији хор „Растко”, подмладак матичног хора, а од 2001. године у оквиру Друштва постоји и хор за најмлађи узраст „Стефан”.

Хор
Мокрањац” учествовао је на више међународних музичких манифестација у земљи и иностранству. На 14. Међународном фестивалу православне духовне музике у Хајновки (Haynowkа Пољска) хор je је освојио Прву награду, а на 13. Фестивалу хорова у Кардици (Грчка), трећу. Остварени су и наступи на фестивалима у Румунији, где је хор освојио почасне дипломе. На јубиларном, 40. Међународном фестивалу духовне музике у Лорету (Италија), „Мокрањац” је наступио као први хор из Србије у историји овог угледног фестивала и освојио симпатије широког аудиторијума, као и стручне критике. На јубиларном 20. Међународном фестивалу православне духовне музике у Хајновки (Пољска) освојено је друго место у категорији и Специјална награда пољске Фондације за развој православне културе, а учествовао је и на 11. Међународном фестивалу хорова у Тиви (Грчка), као први српски хор у историји ове манифестације.

У Србији,
хор је учествовао на фестивалу “Хорови међу фрескама” у Београду, Међународном фестивалу камерних хорова у Крагујевцу, Духовној академији у манастиру Студеница, као и на Југословенским хорским свечаностима у Нишу где је освојио награду за Аутентично извођење духовне музике и на 37. „Мокрањчевим данима” у Неготину где је освојио Златну плакету на натпевавању хорова. Наступио је и на отварању 7. Фестивала духовне музике Хорови међу фрескама” у Београду, када је и добио почасну диплому за 70 година постојања. Поред тога, бележе се и значајни наступи са оркестрима Београдске филхармоније, Нишке филхармоније, Филхармоније Бјалистока (Byalistok, Пољска) и Арада (Румунија), као и наступе са разним београдским камерним оркестрима. У сарадњи са оркестром „Краљевски гудачи светог Ђорђа” снимљен је и компакт-диск, а хор је објавио и a cappella компакт-диск са концертно снимљеним нумерама. Хор је и учествовао у Данима српске културе у Истри са реномираним уметницима и ансамблима из наше земље и у манифестацији „Хорови међу светињама Косова и Метохије”.

Певачко друштво
Мокрањац при Храму светог Саве”, као један од најстаријих активних црквених хорова у земљи, обележава 84. годину постојања. Домаћин је првог Видовданског сабора српских хорова из отаџбине и дијаспоре, одржаног 2003. године. Такође је домаћин Васкршњих концерата и организатор Видовданског концерта у Спомен-храму св. Саве на Врачару.

Уметнички руководилац и диригент Јелена Јеж (1972) у раду Певачког друштва „Мокрањац при Храму светог Саве
на Врачару учествује од 1991. године. Већ следеће године постаје асистент диригента, а 1996. године и диригент Дечијег хора „Растко при Храму светог Саве, подмлатка Друштва и првог дечијег црквеног хора у Србији. Године 2000. постаје уметнички руководилац и диригент Певачког друштва „Мокрањац при Храму светог Саве. Са оба ансамбла – дечијим и мешовитим хором, остварила је запажене резултате у нашој земљи и иностранству и реализовала бројне снимке за радио и телевизију. Са хоровима редовно учествује у недељним и другим богослужењима у Светосавској цркви и новом Храму светог Саве, као и на хуманитарним акцијама у Београду. Са Певачким друштвом „Мокрањац при Храму светог Саве освојила је значајне награде у иностранству (Пољска, Грчка) и код нас (Неготин, Београд), као и бројне похвале и захвалнице за учешће на разним духовним и културним манифестацијама. Добитник је награде „Војислав Илић” за диригенте на пољу истраживачког рада и извођења до сада неизведених дела српске духовне музике на 9. Фестивалу Духовне музике „Хорови међу фрескама у Београду. Добитник је Специјалне грамате „Коста Манојловић Певачког друштва „Мокрањац при храму светог Саве, за двадесет и више година рада у Друштву.


Камерни хор Свети деспот Стефан Лазаревић
Хор цркве Светог Марка у Београду од 2004.г. носи име свог патрона, коме је посвећен јужни параклис овог највећег живог храма у Београду. Наследник је познатог хора „Обилић”, који је после Другог рата нашао уточиште под сводовима београдских храмова, најпре цркве Вазнесења Господњег, а затим цркве Светог Марка. Хор је деценијама деловао под називом Академско певачко друштво „Обилић”, али искључиво као мушки хор. Стари Београђани, верници и заљубљеници у црквено појање и хорску црквену музику памте златну епоху овог хора, када је њиме управљао Жарко Цвејић, првак Београдске опере и један од највећих басова српске оперске сцене. Под његовим руководством „Обилић” 1970.г., после оснивања «Хора младих» при Вазнесењској цркви, прелази да пева у цркви Светог Марка.

Средином седамдесетих година прошлог века, руководилац и диригент хора Георгије Максимовић преуређује хор у мешовити хор при цркви Светог Марка. Наследници Академског певачког друштва „Обилић” при истом храму, 2004. године мењају име и за свог патрона узимају Светог деспота Стефана Лазаревића, и од тада под тим именом, својим појањем украшавају литургије у храму Светог Марка, и проносе име оснивача наше Престонице и једног од најобразованијих Срба свога времена.

Мр Предраг Миодраг је вишегодишњи предавач црквеног појања и диригент Хора студената на Богословском факултету (1982-2005); професор Академије СПЦ за уметности и консервацију и богословије Светог Арсенија у Стремским Карловцима, где предаје појање, литургику, агиологију и химнографију. Студије теологије и црквене музике усавршавао на Петроградској Духовној Академији у класи познатог професора, литургичара и музиколога, Николаја Дмитријевича Успеснког.

Са Хором студената Богословском факултетА СПЦ у Београду, учествује на фестивалу духовне музике «Хорови мећу фрескама» од његовог оснивања.

Као један од оснивача фестивала свој допринос овој већ традиционалној духовној и културној манифестацији у нас даје, између осталог, сталним обогаћивањем и освежавањем репертоара новим творенијима домаћих и страних аутора. Од домаћих заступљена су дела мало познатих и ретко извођених аутора.

У непрестаном трагању за за што изворнијим духовним и звучним изразом црквеног појања, нтересовање се креће од наученог и у пракси најчешће заступљеног – српског црквеног народног појања и вишегласне српске и руске црквене хорске музике, натраг – ка пречишћеном звуку једногласног црквеног појања.

Предраг Миодраг је добитник више похвала и награда на истом фестивалу: 2002.г повеља Мушком камерном хору студената Богословског факултета и Камерном мешовитом хору БФ, као и награда Војислав Илић Камерном хору студената БФ за аутентично извођење духовне музике, год. 2002. и 2004.

Као диригент Мушког и Мешовитог камерног хора Богословског факултета, и Мешовитог хора цркве Светог Марка у Београду, својим редовним наступима на фестивалу, од његовог оснивања, дао је изванредан допринос културолошкој акцији обнове, очувања и унапређења српске православне духовне музике, а тиме и опште српске духовности и уметности, посебно у традиционалном и у српском народу чврсто утемељеном хорском музицирању. Својим уметничким наступима на светосавским духовним академијама и летњим духовним академијама у Студеници, те бројним успешним наступима у иностранству (Америка, Аустралија, Немачка, Аустрија, Грчка) проносио је лепоту српске духовне и световне музике.

За такав допринос Фестивал хорске духовне музике Хорови међу фрескама награђује Предрага Миодрага 2002. и 2004. године посебном повељом као диригента за истраживачки рад у обнови и извођењу старих, до сада неизвођених композиција, аутора српске православне духовне музике; 2006., 2011. и 2014. г. жири Фестивала једногласно га бира за лауреата награде Војислав Илић, што представља највеће признања које се додељује диригентима из области истраживачког рада и аутентичног извођења духовне м
узике.

Аутор је запажених књига из обаласти црквеног појања и хорске црквене музике:
Огледи о српској црквеној музици, Београд 2012. г., издавач Вискока школа - Академија СПЦ за уметности и консервацију. Књига се бави темама једногласног црквеног појања и вишегласне хорске музике, па може да буде од користи млађим генерацијама богослова и црквених диригената; „Триле у српском црквеном појању, Београд 2014; Грчка Псалтикија и српска Стихологија, Београд – Сремски Карловци 2014. и „Трилно-тоно пјеније Вукосава Рафаиловића Београд – Јагодина 2014. г.


Уторак, 19. мај 2015. год.
у 20 часова
Саборна црква Светог aрхангела Михаила
Кнеза Симе Марковића 3
Улаз слободан

 

Александар Вујић
70 година живота
и
50 година уметничког рада

 

 

Камерни хор
Класика нова
Нови Сад

Диригенти: Александар С. Вујић,
Весна Кесић-Крсмановић


Гости: Проф.
др Сузана Костић, Немања Савић

 


Програм

 

 

Тон деспотин

***

Христос воскресе
*премијерно извођење*

***

Кирије елеисон
(византијско)

***

Кирије елеисон, Христе елеисон

***

Иже херувими, Јако да царја

***

Вјерују 

***

Отче наш 

***

Господи возвах

***

Тјело Христово

***

Вкусите

***

Спаси Христе Боже и помилуј

 

 


 

Музичко стваралаштво  Александара  С. Вујића (Сента 1945) наставља али и допуњује пут Стевана Стојановића Мокрањца.
 

Своју инспирацију Мокрањац је црпао из фолклора,  док  је за грађу употребљавао искључиво песме терцно-квинтнен структуре а нема ни једну композицију из избора секундних сазвучја. Вујић  је такође кренуо од песама терцно-квинтне структуре као његов претходник, да би своје поље интересовања проширио на напеве секундних сазвучја . (Александар С. Вујић, Друга  хорска свита „Кондуре и опанци).  „Била би велика штета да се та наша  различитост  не негује – ливада на којој расте 1000 разних врста цветова. Баш тај део српског фолклора музички је веома интересантан и потпуно различит од западноевропских напева. Зато је и драгоцен.
 

Познато је да је интервал мале секунде најпродорнији, и када се једна група чобана довикује са другом са једне планине,  њихово певање (дозивање) је често у интервалу мале секунде. Зна се из историје музике колико је народна музика утицала на духовну и колико су се прожимале. „Та веома продорна сазвучја српског фолклора  употребио сам и у свом  стваралаштву духовне музике. На почетку композиције за три хора „Вјерују: „Вјерују во једнинаго Бога, Отца, сведржитеља сам на реч „Отца ставио интервал мале секунде јер сам желео да се уреже у свест појам Бога, Отца, после 50 година агресивног атеизма. У наставку текста реч „сведржитеља сам ставио унисоно са идејом да Бог све чврсто држи у руци…”
 

На међународном плану Вујић се посебно афирмисао универзалном хришћанском молитвом „Отче наш  (компоновао ју је на 11 различитих језика) која је поред прве награде на међународном анонимном такмичењу за хорску композицију „Роберт Шуман у Цвикау-у била обавезна композиција на такмичењима у Немачкој  (Цвикау) 1995. и 2003.  у Естонији (Талин). Исто дело  у Америци изводи преко 100 хорова; (издато од „Марк Фостер  Илиноис, едиције и продато преко 3000 примерака), одзвучала је у Бечу  на  јубиларном концерту поводом 20 година међународног такмичења хорова „Франц Шуберт  (диригент Катерина Аветисјан, Москва, хор „Благаја вест“) са том композицијом јужноафрички диригент Леон Штаркер је на светској олимпијади хорова у Грацу 2008. освојио титулу лауреата;  вишеструки добитник првих награда на Савезном немачком такмичењу хорова ансамбл „И вокалисти је ставио на компакт диск ; шведски диригент Фред Шјоберг ју је извео са својим хором у сали филхармоније на Тајпеху
 

Поруџбина Америчког државног универзитета у Канзасу  за хор, тимпане и клавир („Глориа - 1997. премијеру дириговао аутор) као и пет  хорских дела издатих код  три америчка хорска издавача („Santa Barbara, „Mark Foster  и „Alliance Music Publisher су допринела да се  Вујић нађе  у прегледу светских хорских стваралаца  Ник Стримпл  (Nick Strimple) Amadeus Press 2002. У својој књизи која обухвата све континенте „Хорска музика 20. Века” (Choral Music In The Twentieth Century)  у одсеку – Грчка и Балкан -  убројао  је Вујића у значајне српске (југословенске) ствараоце.
 

Веома престижна поруџбина стигла је на адресу Вујића у јубиларној 2000. години; Немачка је свечано обележавала 250 година од смрти једног од највећих имена у историји музике: Јохана Себастијана Баха.  Хор „И вокалисти је за свој концерт у оквиру фестивала Шлезвиг-Холштајн, који је цео посвећен Ј. С. Баху, поручио да Вујић компонује  на исти текст  као и Ј.С.Бах  у свом мотету за дупли хор“ Воспојте Господу нову песму –Singet dem Herren ein neues Lied „са тим да се обе композиције изведу на истом концерту. Аутор је за ову композицију приредио најнеобичнију комбинацију: спој балканских ритмова  (13/8) са принципима градње композиције код Ј. С. Баха. Као највеће изненађење на том концерту, у препуној цркви у Либеку, као једини „бис  одзвучао  је „Отче наш Александара С. Вујића.
 

Посебно поверење указано је Вујићу  поруџбином  хорског дела „Хвалите Господа –Laudate Dominum”  од стране хора „Канцона11 на свом путу мира у Пољску као вид симболичног измирења Немаца и Пољака. Дело је премијерно изведено у Варшави априла 2014.
 

Вујић је испунио „Највећи и најзначанији пројект у области културе и умјетности Републике Српске написавши ораторијум „ГОЛГОТА ЈАСЕНОВАЧКА.
 

„Ораторијум садржи дванаест ставова. Сваки став има своју голготу, своју причу, и израз је свег страдања и ужаса јасеновачких мученика који су прошли кроз један од највећих логора смрти. Посљедња два става  названа „Зри нада и „Вјерују су порука човечанству да на крају увијек остаје нада. Порука да зло не треба заборавити, већ вјеровати да се оно никада више неће поновити. (из програма БАНСКИ ДВОР 08. Мај 2013. Године)

 

Весна Кесић-Крсмановић, студирала композицију у класи  проф. Енрика Јосифа и дириговање у класи професора Станка Шепића  на ФМУ у Београду. Усавршавала се на курсевима дириговања у Сијени и Мађарској. Освојила је многе награде на фестивалима и такмичењима младих музичара у категорији оркестра и хорова.
 

Хор Српског народног позоришта, на чијем је челу Весна Кесић-Крсмановић од стране музичке критике добија похвале  где  се подвлачи добра увежбаност, динамичка изнијансираност и свежа звучност.
 

Од 2002. Године  води женски камерни хор СНП-а а од 2004 и Хор новосадске јеврејске општине Хашира.
 

Весна Кесић-Крсмановић је награђена Сребрном  плакетом  СНП „Јован Ђорђевић за 2015. годину.

 

Камерни хор Класика нова је састављен од изабраних чланова оперског хора СНП у Новом Саду. Први наступ ансамбла у таквом камерном саставу је био 2014.  у Доњој Градини на комеморативном академији поводом обележавања пробоја јасеновачких логораша. Хор је припремала Весна Кесић-Красмановић (ораторијум „Голгота јасеновачка“ Александра С. Вујића )  а дириговала је Ванеса Кременовић. Ово је други пројекат хора који припрема Весна Кесић-Крсмановић.

 

Немања Савић, диригент,  рођен је у Бањој Луци 1957.године. Музичку академију завршио је у Београду гдје је касније и магистрирао на одсјеку дириговања.
 

Као музички педагог и диригент  више хорова радио је у Новиграду, Бујама (Истра), Шибенику, Вршцу, а данас дјелује и ради као директор и професор Музичке школе "Владо Милошевић" Бања Лука, редовни професор Академије умјетности у Бањој Луци, диригент Мјешовитог хора СПД Јединство Бања Лука и диригент Мјешовитог хора Универзитета у Бањој Луци. Снимио је више од 10 компакт дискова, аудио и видео касета, ДВД-а као и бројне радио и ТВ емисије.
 

Као диригент Немања Савић је концертирао у многим мјестима бивше Југославије, Италије, Грчке, Словачке, Бугарске, Румуније, Мађарске, Њемачке, Француске, Швајцарске, Аустрије, Кипра, Малте, Кине, Русије За свој рад  добио је бројна признања и освојио више од 40 првих награда на хорским такмичењима у земљи и иностранству.  Добитник је златне значке Југословенских хорских свечаности, златне значке Културно просветне заједнице Србије, многих иностраних признања, Ордена Његоша који му је додијелио предсједник Републике Српске.  Немања Савић се успјешно бави и педагошким радом. Као музички педагог радио је у Србији, Хрватској, а данас дјелује и као професор  предмета  Хор и Хорско дириговање на Музичком одсјеку Академије умјетности Бања Лука.
 

Немања Савић је водио више хорских атељеа, семинара за хоровође на простору бивше Југославије и учествовао у раду бројних жирија на хорским и другим такмичењима.
 

За потребе хорова и др. ансамбала и солиста са којима ради Немања Савић  је написао већи број композиција,  хармонизација, стилизација и обрада различитих садржаја и жанрова, од којих је знатан број и публикован, тонски снимљен,а многе су извођене и налазе се на репертоару  домаћих као и иностраних хорова. Композиције које су настале на основу фолклорних мотива из Крајине јако су често извођене на концертним подијумима као и у оквиру хорских недјеља,семинара и сл.

 

Др Сузана Костић је декан и професор  Факултета уметности у Нишу. Дипломирала и магистрирала на ФМУ у Скопљу, на Одсеку за Музичку теорију и Одсеку Композиција и Дириговање, а докторирала под менторством проф. Фимче  Муратовског  и проф. др Димитрија Бужаровског. Диригент изузетног темперамента и лирике, која је свој таленат потврдила тумачењем великих вокално-инструменталних дела. Посебну наклоност испољава ка интерпретирању савремених аутора. Добила је многа признања и награде за свој досадашњи рад, остварујући изванредну сарадњу са врхунским солистима, хоровима и оркестрима. Од 1999-2012. године била је уметнички директор и диригент  Академског хора СКЦ Универзитета у Нишу.

 

Александар С. Вујић,

(Сента, 1945), композитор, диригент, пијаниста и педагог

b: www.aleksandar-s-vujic.com

Александар С. Вујић је био редовни професор Факултета музичке уметности у Београду, на којем је дипломирао на одсецима за дириговање (1976, проф. Душан Сковран и Живојин Здаравковић), композицију (1983, проф. Станојло Рајичић, Петар Озгијана и Василије Мокрањац) и клавир (1968. и магистрирао 1970, проф. Андреја Прегер и Олга Михаиловић). Током студија је четири пута награђен као студент са најбољом просечном оценом.
 

Александар Вујић је аутор клавирских, камерних, вокалних и симфонијских дела, а посебно се афирмисао као композитор хорске музике. Освојио је награде на већем броју међународних конкурса за хорске композиције, дела су му штампана код издавача у САД, Немачкој, Италији и Мађарској, а на програму су хорских ансамбала из разних земаља. Његова композиција „Оче наш (Vater unser) понела је 1995. Прву награду композиционог конкурса Роберт Шуман u Цвикау-у и тако постала обавезан комад за све учеснике истоименог хорског такмичења. Композиција „Had gad-ya понела је Трећи пласман у Тренту  (1993), а „Слава Теби (Ehre sei Dir)) Трећу награду у Цвикау-у (1995). На Петом светском симпозијуму за хорске диригенте у Ротердаму 1999, професор Макс Фрај (Минхен) представио је Портрет композитора Александра С. Вујића. Вујић је једини живи српски композитор о којем постоји одредница у енциклопедији хорске музике 20. века издатој у Америци (Choral Music in the Twentieth Century, Nick Strimple, Amadeus Press 2002). Ексклузивни издавач Вујићевих дела је Edition Synkope (Synkope Verlag) из Немачке.
 

По поруџбини фестивала Шлезвиг-Холштајн, у оквиру свечаног обележавања 250 година Бахове смрти, камерни хор I Vocalisti са диригентом Ханс-Јоакимом Лустигом премијерно је извео његово дело Воспојте Господу песму нову (Singet dem Herren ein neues Lied). Вујићевом композицијом Глориа, 2000. године су отворени Фестивал баварских хорова Ландсхуту и концерт у оквиру прославе 125. годишњице Музичке академије Ференц Лист у Будимпешти. Сличних поруџбина било је и од стране других фестивала, хорова и институција (Државни универзитет у Канзасу, Баварски радио, град Фридберг, Хорска олимпијана у Линцу, хорско дело за симболично помирење немачког и пољског народа, премијерно изведен  у Варшави априла 2014. а потом у Минхену)
 

Најзначајнија наруджбина је уследила 2013-е г. Из Бања Луке, за ораторијум „Голгота јасеновачка”, чију премијеру  је А. С. В. и лично дириговао 8. маја 2013. у Банским дворима.
 

Александар Вујић је оснивач, уметнички директор и диригент камерног оркестра Sinfonietta (1987) и Мадригалског хора Факултета музичке уметности (2001-2012). Као диригент, водио је бројне хорове, међу којима и хор Првог београдског певачког друштва (1981-1985, 2003) и хор Браћа Барух. Са хором Iuventus cantat из Сомбора освојио је Златну медаљу (као диригент) на Другој олимпијади хорова у Јужној Кореји (2002).
 

Био је члан жирија на бројним хорским такмичењима у нашој земљи и на међународним конкурсима у Грчкој (Кардица), Немачкој (Такмичење Јоханес Брамс и  Бремену ,Трећа светска олимпијада хорова) и Кини (Четврта светска олимпијада хорова) Белгији (Масмехелен, Нерпелт). Председник је Савеза српских хорова отаџбине и дијаспоре (основаном 2003. са благословом Његове светости Патријарха Павла и под покровитељством ЊКВ Александара). Носилац је одликовања мађарске владе Золтан Кодај (1983) и Државне медаље Израела (1988). Председник републике Србије га је 2014. одликовао Сретењским крстом трећег степена.
 

Са камерним оркестром Sinfonietta Александар Вујић је снимио десет компакт дискова (он сам диригује на седам)  са разноврсним програмима, од барока до савремених аутора. У издању Баварског радија објављен је компакт диск посвећен у целини Вујићевој хорској музици у извођењу Мадригалског хора Високе школе за музику и позориште у Минхену, под управом Макса Фраја.
 

Опус Александра С.Вујића броји преко 150 дела, од којих око 50 хорских а капела или са инструменталном пратњом. Његова инструментална музика обухвата композиције за соло клавир, соло виолину, соло виолончело, за клавир и виолину, виолончело и клавир, клавир и флауту, соло песме са клавиром, гудачка дуа, триа, клавирска триа, гудачке квартете, камерни оркестар и симфониски оркестар и концерте за соло инструменте са оркестром.

 

Чланови камерног хора Класика нова:

Диригент: Весна Кесић- Крсмановић
Сопран:
Етел Кочи, Душанка Јованов, Весна Варагић
Алт: Јасна Кастел, Агнета Тимко, Светлана Ђокић

Тенор: Милош Ристић, Горан Станић, Марко Скенџић

Бас: Стеван Николић, Милош Милојевић, Владимир Зорјан, Светозар Вујић

 

Т Е К С Т О В И  :
 

Тон деспотин, ке архијереа имон Кирије филате, исполлаети деспота, исполлаети деспота,

исполлаети деспота

 

Отче наш

Отче наш, иже јеси на небесјех да свјатитсја имја твоје да приидет царствије твоје, да будет воља твоја јако на небесјех и на земљи, хлјеб наш насушни дажд нам днес и остави нам долги нашја јако же и ми остављајем должником нашим и не воведи нас во искушеније,  но избави нас от лукаваго. Јако твоје царство и сила и слава во имја отца и сина и свјатаго духа и ниње и присно и во вјеки вјеков, амин.

 

Кирије елеисон

Кирије елеисон, Христе елеисон

 

Кирије византијско

Кирије елеисон
 

Иже херувими

Иже херувими, тајно образујушче и животворјашчеј тројицје три свајутују пјесан припјевајушче всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије, амин.

 

Јако да царја

Јако да царја свјех по димен ангелскими невидимо дориносима чинми алилуја, алилуја, алилуја!

 

Господи возвах

Господи возвах, к тебје услиши мја вон ми гласу моленија моего услиши мја , Господи!

 

Христос воскресе

Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушчим вогроблјех живот даровав.

 

Вјерују

Вјерују, во  јединаго Бога, Отца, сведержитеља, творца, небу и земљи, видимим же свјем и невидимим,  и во јединаго Господа Исуса Христа иже од отца рожденаго прежде свјех вјек, Свјета от свјета, Бога истина от Бога истина, рождена несотворена јединосушна Отцу имже свја биша. Нас ради человјек и ради нашего спасенија сшедшаго с небес и воплотившагосја от духа свјата и Марији Дјеви и вочеловјешчасја. Распјатаго же за ни при Понтисјем Пилатијем и страдавша и погребена, и  воскрешаго в третији ден по писанијем и возшедшаго на небеса и сједашча от деснују Отца и паки грјадушчаго со славују судити живим и мертвим јегоже царствију не будет конца и в Духа Свјатаго Господа животворјашчаго иже од Отца исходјашчаго иже со Отцем и Сином поклањаема и славима глаголавшаго пророки во једину свјатују саборнују и апостолскују церков, исповједују едино крешченије во остављеније грјехов,  чају воскресенија мертвих и жизни будушчаго века, амин.

 

Тјело Христово

Тјело, Христово, примите источника бесмертнаго, вкусите.

 

Вкусите

Вкусите и видите јако благ Господ, алилуја, алилуја, алилуја...

 

Спаси Христе Боже

Спаси Христе Боже и помилуј свјатјејшаго Патријарха нашего Иринеја, христољубивоје војинство, ктитори и приложники свјатаго храма сего, и свја православнија христијани и сохрани их на многаја љета.

 

Концерт помогли:

Српска Православна Црква, СОКОЈХорови међу фрескамa, Светлана Реџић, Радосав Реџић ИП SYNKOPE