ГРАМАТА
ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА
ИРИНЕЈА

ПОВОДОМ
ЈУБИЛАРНО
Г 20. ФЕСТИВАЛА ДУХОВНЕ МУЗИКЕ
ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА

Уручење ГРАМАТА (VIDEO)


ФЕСТИВАЛУ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ
ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА
додељен
Златни беочуг за 2015. годину
за трајни допринос у култури Београда.
 


 


Проф. мр ПРЕДРАГ МИОДРАГ (Кањане, Дрниш 1953)

Професор Предраг Миодраг, педагог и хорски диригент завршио је Богословију Светог Саве у Беoграду (1973), Средњу музичку школу у Задру (1976), Духовну академију у Петрограду (1981), Диригегентски одсек при овој Академији (1982) и постипломске студије на Филолошком факултету у Београду (2004). Од 1982. до 2005. године предаје Црквено појање и води Хор студената на Богословском факултету СПЦ у Београду.

На Академији СПЦ за консервацију и рестаурацију  предаје од 1994. г. као предавач, затим, од 2007. као доцент, а од 2012. као ванредни професор. Одлуком Светог синода СПЦ у јуну 2007. г. постављен је за професора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, где предаје: Црквено појање, Литургику, Основно богословље и Агиологију са химнографијом.

Научним радом бави се још од студија на Петроградској Духовној академији, где наставља проучавање богословља, посебно литургијског и црквене музике, под научним руководством заслужног професора Николаја Дмитријевича Успенског, својевремено водећег православног литургичара и музиколога.

Руководио је хоровима: Мушким и Мешовитим камерним хором Богословског факултета; Мешовитим хором „Обилић“, који мења име у „Свети деспот Стефан Лазаревић“, при храму Светог Марка у Београду, а 2002. г. оснива и води Мушки октет „Свети Сава“. Саоснивач је фестивала духовне музике ,,Хорови међу фрескама“; сарадник на филмовима редитеља Недељка Деспотовића: ,,Без града и без закона“ (1999); ,,Мемоари проте Матеје Ненадовића“ (2005); и ,,Изабрао сам – Сократ – Прота и – Крап“ (2007).

Црквеној музици, појању и хорском певању посветио је цео свој радни и животни век. Добитник је више признања на фестивалима духовне музике и лауреат-диригент највише награде „Војислав Илић“ 2005, 2011. и 2014. године, коју додељује жири фестивала „Хорови међу фрескама“ „ЗА ДОПРИНОС И НЕГОВАЊЕ ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА И ХОРСКЕ ЦРКВЕНЕ МУЗИКЕ.

Од међународних признања и награда значајно је прво место, плакета и почасна диплома на Седмом Хаџидакијевом међународном фестивалу духовне музике у Ксантију (Грчка), са Хором студената Богословског факултета.

Одлуком Управног одбора Панчевачког српског црквеног певачког друштва, од 22. априла 2015. године, Предраг Миодраг „СЕ ПРИМА У ПОЧАСНО ЧЛАНСТВО ЗА НАРОЧИТЕ ЗАСЛУГЕ ЗА ДРУШТВО (У потпису: Председник Срђан Николић  и Диригент Вера Царина). Ово је најстарије црквено певачког друштво у нас, основано 1838. године.

Учествовао је на више научних скупова у земљи и иностранству, и објавио на десетине радова из области богословља, славистике, историјске литургике и литургичког богословља.

Објавио је следеће књиге:

1.  О гледи из српске црквене музике, Београд–Сремски Карловци 2012;

2. Т риле у српском црквеном појању, Београд 2014;

3. Грчка Псалтикијa и српскa Стихологијa, Издавач Висока школа – Академија СПЦ и Карловачка гимназија;

4. Трилно-тоно пјеније Вукосава Рафаиловића, Издавач Висока школа – Академија СПЦ и Завичајни музеј из Јагодине.

Приредио је књиге:

• Славица Јурић, Лазар Мирковић и стара српска књижевност, издавач Висока школа – Академија СПЦ, Београд 2014;

• Протојереј Лазар Мирковић, Опис рукописа манастира Дечана, Предговор и пропратна студија: О Лазару Мирковићу као литургичару и историчару црквене уметности; Регистри (заједно са Љупком Васиљев), издавач Висока школа – Академија СПЦ (у штампи);

• Аутор је књиге: Студије из литургичког богословља (у припреми за штампу).

Месеца маја 2015. године постаје добитник престижне награде – златне значке Културно-просветне заједнице Србије за 2015. годину – „ЗА НЕСЕБИЧАН, ПРЕДАН И ДУГОТРАЈАН РАД И СТВАРАЛАЧКИ ДОПРИНОС У ШИРЕЊУ КУЛТУРЕ“ (Председник жирија Милован Витезовић и Председник Културно-просветне заједнице Србије Љубивоје Ршумовић). Награда је установљена 1976. године, а додељују је Културно-просветна заједница Србије, као установа културе од националног значаја, као и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије. Добитници ове престижне награде су драмски уметници, прваци опере и балета Народног позоришта, музичари, сликари, књижевници, професори, новинари, истакнути уметници, привредници из Србије и Дијаспоре, за дугогодишњи допринос развијању културних делатности.

Предраг Миодраг као саоснивач и члан Ауторског тима Фестивала духовне музике „Хорови међу фрескама“ (мр Предраг Д. Стаменковић, аутор пројекта регристрованог у Ауторској агенцији Србије - уметнички директор, Предраг Миодраг, Нада Комненовић, †Бода Марковић)  активно учествује у раду Фестивала, осмишљавању и профилисању програма овог настаријег у нас фестивала духовне музике, основаног давне 1995. године, са циљем обнове, очувања и обогаћења српске православне духовне музике и упознавање духовне музике свих осталих конфесија из светске културне баштине.

Златна значка коју је добио саоснивач и члан Ауторског тима нашег Фестивала мр Предраг Миодраг, посредно је признање и самом Фестивалу. Јер, својим вишедеценијским несебичним, самопрегорним и јавним радом  на афирмацији српских духовних, музиких и култрурних вредности Предраг Миодраг се и сам афирмисао и остварио запажен стваралачки допринос у ширењу културе. Стога његово признање – ЗЛАТНУ ЗНАЧКУ Културно-просветне зајецнице истичемо на званичном сајту Фестивала као високо признање, одмах иза Грамате Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, додељене 2014. године Фестивалу, поводом двадесетогодишњице његовог оснивања.

У Београду, 30. маја 2015. године

 За Фестивал

Заступник Удружења

мр Предраг Д. Стаменковић